• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2017

11:51

TRAMPOV POLJUBAC SMRTI! SVET U STRAHU, odluka o Jerusalimu mogla bi da dovede do EKSPLOZIJE TERORIZMA I SVETSKOG RATA!

Vesti

TRAMPOV POLJUBAC SMRTI! SVET U STRAHU, odluka o Jerusalimu mogla bi da dovede do EKSPLOZIJE TERORIZMA I SVETSKOG RATA!

Podeli vest

Uoči najavljene odluke američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela, mnoge zemlje i svetski zvaničnici izražavaju danas zabrinutost zbog mogućih posledica takvog poteza po region i svet

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je "ceo svet protiv" Trampovog priznavanja Jerusalima za izraelsku prestonicu i preseljenja američke ambasade u taj grad što bi, upozorio je, bilo "strašna greška", prenosi AP.

Takav potez ne bi doneo nikakvu stabilnost ni mir, već pre haos i nestabilnost, upozorio je šef turske diplomatije uoči početka sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u sedištu NATO-a u Briselu. 

AP PHOTO

Turski diplomata je istakao da na Trampovu najavljenu odluku reaguje ceo svet, a ne samo muslimanski svet, napomenuvši da je o tom pitanju i ranije razgovarao s Tilersonom i da planira da o tome sa njim ponovo razgovara.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je zabrinut zbog najavljenog Trampovog saopštenja jer, kako je naveo, Britanija smatra da bi Jerusalim trebalo da bude deo konačnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Rojters.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da je namera SAD da presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim znak američke "nesposobnosti i neuspeha".

Sirijska vlada osudila je najavljeno Trampovo priznanje Jerusalima kao "kulminaciju zločina uzurpiranja teritorije Palestine i raseljavanja palestinskog naroda", javlja državna novinska agencija SANA pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova.

U međuvremenu, glavni palestinski predstavnik u Britaniji Manuel Hasasijan rekao je za Bi-Bi-Si radio da će Tramp zapravo "objaviti rat" Bliskom istoku, milijardu i po muslimana i stotinama miliona hrišćana, ako prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

PALESTINCI PRETE SA TRI DANA GNEVA: Tramp rešio da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, ŽESTOKI NEMIRI NA VIDIKU?!

- Ako kaže ono što namerava da kaže, a to je da je Jerusalim prestonica Izraela, to će značiti poljubac smrti za rešenje o dve države - rekao je Hasasijan, dodavši da muslimani i hrišćani neće prihvatiti da im svetinje budu u potpunosti pod vlašću Izraela.

Papa Franja je, u obraćanju Palestincima uoči Trampovog najavljenog saopštenja o Jerusalimu, rekao da je "priznavanje prava svih naroda" na svetoj zemlji primarni uslov za dijalog.

Papa, koji je juče razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o aktuelnoj krizi, to je danas rekao grupi Palestinaca koji učestvuju u međuverskom dijalogu sa Vatikanom.

Nemačka je, takođe, izrazila zabrinutost da bi na Bliskom istoku moglo da dođe do izbijanja nasilnih sukoba nakon navoda da će predsednik SAD priznati Jerusalim za prestonicu Izraela.

AP PHOTO

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je, u savetima za nemačke državljane koji nameravaju da posete Izrael i palestinske teritorije navelo: "Od 6. decembra 2017. moguće su demonstracije u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Ne mogu se isključiti ni nasilni sukobi", preneo je Rojters.

Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gde se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici.

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas. 

Tanjug/AP

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.

Danas je i potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag upozorio da će najavljena odluka SAD o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela gurnuti taj region i svet u "oganj kome neće biti kraja".

Francuski predsednik Emanuel Makron preneo je juče američkom predsedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostrano da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopšteno je iz Makronovog kabineta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija