• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2017

19:37

DOBITNICA OVOGODIŠNJEG NOBELA ZA MIR:  Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna

Vesti

DOBITNICA OVOGODIŠNJEG NOBELA ZA MIR: Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna

Podeli vest

Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna, izjavila je danas direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) i dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Beatris Fin

- Trenutno se suočavamo sa izborom koji je jasan: kraj nuklearnog oružja ili naš kraj - rekla je Fin na konferenciji za novinare u norveškom Nobelovom komitetu, prenosi AP.

Ona je naglasila, da ukoliko se ne eliminiše, pre ili kasnije će doći do upotrebe nuklearnog oružja.

- Impulsivni nastup besa, proračunata vojna eskalacija, teroristički ili kompjuterski napad ili potpuna nezgoda - videćemo upotrebu nuklearnog oružja osim ako ga eliminišemo -
upozorila je Fin.

Prema njenim rečima, "to oružje nas ne čini bezbednim, ono nije sredstvo odvraćanja, ono samo navodi druge države da nastave sa izradom sopstvenog. A ako se ne osećate prijatno da Kim Džong Un (severnokorejski lider) ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem. Ako se ne osećate prijatno da Donald Tramp ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem", rekla je ona.

Kampanja ICAN koja okuplja više od 450 organizacija, bila je glavni pokretač snaga koje stoje iza međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji je usvojen ranije ove godine.
Do sada se, kako agencija podseća, 53 države uključilo u sporazum, ali su ga samo tri ratifikovale, a za stupanje na snagu sporazuma, potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Ni jedna nuklearna sila, kako se navodi, nije uključena u ovaj sporazum. 
Tri velike nuklearne sile, SAD, Britanija i Francuska saopštile su da neće poslati svoje ampasadore na ceremoniju uručenja Nobelove nagrade koje se u nedelju održava u norveškoj prestonici Oslu.

Sacuko Tarlou koja je preživela atomsko bombardovanje Hirošime 1945, zajedno sa Fin primiće nagradu, a kako je rekla, "nije previše iznenađena" tim diplomatskim odbijanjem.
- Ovo nije prvi put da se tako ponašaju... pokušavali su na mnogo različitih nacina da sabotiraju, diskredituju ono što smo mi pokušali da uradimo. Možda je ovo pokazatelj da su oni zaista iznervirani zbog uspeha koji smo do sada postigli - rekla je Tarlu.

ICAN je danas postavio 1.000 crvenih papirnih ždralova ispred norveškog parlamenta, koje su napravila deca iz Hirošime.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17