• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

09.12.2017

22:12

BLISKI ISTOK KLJUČA, ARAPI TRAŽE DA SVET PRIZNA PALESTINU SA JERUSALIMOM KAO PRESTONICOM: Tramp zapalio požar koji se teško može ugasiti!

Vesti

BLISKI ISTOK KLJUČA, ARAPI TRAŽE DA SVET PRIZNA PALESTINU SA JERUSALIMOM KAO PRESTONICOM: Tramp zapalio požar koji se teško može ugasiti!

Podeli vest

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt pozvao je zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela

Gejt je, na početku vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova Arapske lige u Kairu, rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i administraciju koja je donela.

Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu, preneo je AP.

- Ta odluka postaje legalizacija okupacije - kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnoj Jerusalima 1967. godine

Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige okupili su se u egipatskoj prestonici Kairu na sastanku kako bi se dogovorili o zajedničkom odgovoru na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela. 

Sastanak Arapske lige koji okuplja ministre spoljnih poslova država članica, događa se u vreme kada se nastavljaju protesti već treći dan zaredom na Zapadnoj obali pojasa Gaze. 

NISU ZADOVOLJNI TRAMPOVOM ODLUKOM! Protest Palestinaca ispred ambasade SAD u Rimu!

Nije jasno kakvu će odluku doneti ministri u smislu konkretnih kontramera Trampovoj odluci, ali arapske diplomate, koje su želele da ostanu anonimne, su govorile o podnošenju nacrta rezolucije kojom se osuđuje taj potez pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i merama koje se odnose na bilateralne odnose između država članica Arapske lige i Vašingtona. 

PRINT/TWITER

Kako su agencije prethodno prenele, palestinski predsednik Mahmud Abas neće se sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom tokom njegove posete tom regionu i neće biti komunikacije između američkih i palestinskih zvaničnika. 

I egipatska koptska crkva je danas saopštila da se neće sastati sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom kada bude bio u poseti Kairu 20. decembra, zbog odluke Vašingtona, a AP navodi da je slično reagovao i direktor univerziteta Al Azhar, vodeće ustanove islamske nauke i obrazovanja u svetu.

ODMAZDA ZA RAKETIRANJE: Izraelski avioni gađali ciljeve Hamasa u pojasu Gaze!

Na stotine vernika je protestovalo protiv Trampove odluke nakon molitve u petak u džamiji Al Azhar, ali su ih snage bezbednosti sprečile da krenu u protestnu šetnju ka centru grada. 

Njegova odluka o priznavanju Jerusalima i premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad, naišla je na osude širom sveta, pa čak i kod nekih saveznika koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regionu koji je već ispunjen nasiljem, navodi agencija.

Tanjug/AP

Pitanje statusa ovog grada leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom.

PUCA BRAK AMERIKE I EU! Jerusalim kamen razdora u odnosima dve svetske sile!

Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podseća agencija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija