• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2017

19:11

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Kraj nuklearnog oružja ili kraj SVIH NAS!

Vesti

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Kraj nuklearnog oružja ili kraj SVIH NAS!

Podeli vest

Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN - Ajken) danas je u Oslu zvanično uručena Nobelova nagrada za mir, a direkorka ICAN Beatris Fin upozorila je da bi "trenutak panike" mogao da dovede do uništenja gradova i smrti miliona civila zbog upotrebe nuklearnog oružja

Primajući nagradu na ceremoniji u Oslu, Fin je rekla da je rizik od upotrebe takvog oružja "danas veći nego za vreme Hladnog rata". 
Prema njenim rečima, svet se suočava sa nuklearnom krizom zbog "povređenog ega", preneo je Bi-Bi-Si.

- Smrt miliona možda je udaljena za samo jedan mali izliv besa. Imamo izbor - kraj nuklearnog oružja ili kraj nas- rekla je FIn. 

Tanjug/AP


Vodeća aktivistkinja ICAN Secuko Tarlou, koja je zajedno sa Fin primila nagradu, govorila je o svojoj borbi da preživi napad atomskom bombom na Hirošimu i cilju njene organizacije da se postigne međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja. 

Tarlou, koja je imala 13 godina kada je atomska bomba bačena na taj grad, ispričala je kako je posle eksplozije ostala ispod ruševina škole, ali da je uspela da vidi svetlost i bezbedno se izvuče, preneo je AP. 

"Naša svetlost danas je sporazum o zabrani (nuklearnog oružja)", rekla je Tarlou.

Tanjug/AP

Sporazum je potpisalo 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, a ratifikovale su ga samo tri zemlje. 

Kako bi sporazum postao obavezujući potrebno je da ga ratifikuje 50 zemalja. 

Početkom oktobra objavljeno je da je ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za 10-godišnju kampanju da se reši atomskog oružja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17