• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

11.12.2017

09:45

 PUTINOVI MIGOVI I SUHOJI U EGIPTU, IZA LEĐA SAD: Rusija može da napadne bilo koji cilj na Bliskom Istoku, Sredozemlju i u Africi!

Vesti

PUTINOVI MIGOVI I SUHOJI U EGIPTU, IZA LEĐA SAD: Rusija može da napadne bilo koji cilj na Bliskom Istoku, Sredozemlju i u Africi!

Podeli vest

Nakon Sirije, ruska avijacija stiže i u Egipat, a boravak Putinove udarne pesnice udaljiće infrastrukturu NATO, koja se sve više približava granicama Rusije. Zahvaljujući ruskim bazama, Egipat će imati iza svojih leđa Moskvu, koja može da koristi egipatske aerodrome za potencijalnu odmazdu

To se može videti, otkriva Sputnjik, iz nacrta dokumenta "O načinu korišćenja vazdušnog prostora i aerodromske infrastrukture Rusije i Egipta" koji je objavila ruska vlada. Pregovori dvaju ministarstava odbrane podrazumevaju i širenje ruskog vojnog prisustva u Sredozemlju.

Idealan položaj za udar na Amere i NATO

Egipat ima izuzetan položaj na severoistoku afričkog kontinenta. Sredozemno i Crveno more zapljuskuju njegove obale. Avioni i vojne jedinice koji se nalaze tamo faktički kontrolišu čitav Bliski istok. Moskva ne samo da će protiv terorista moći da se bori iz Rusije, već će moći i da prati sva žarišta i izvodi napade sa tog mesta

Prema sporazumu koji se odnosi na vojnu infrastrukturu, ruska avijacija će moći da koristi egipatske aerodrome, ali uz dva uslova: na njih neće sletati avioni za daleko radiolokaciono otkrivanje i navođenje niti avioni koji prevoze opasan teret. 

Predviđeno je da učesnici sporazuma, koji će važiti pet godina, godišnje razmenjuju spiskove aerodroma koji se mogu koristiti.

BLISKI ISTOK KLJUČA, ARAPI TRAŽE DA SVET PRIZNA PALESTINU SA JERUSALIMOM KAO PRESTONICOM: Tramp zapalio požar koji se teško može ugasiti!

Ovaj sporazum je od velike važnosti, s obzirom na geografski položaj Egipta, smatra generalni direktor kompanije Alijansa avijacionih tehnologija "Avintel" Viktor Prjadka.

- Egipat ima izuzetan položaj na severoistoku afričkog kontinenta. Sredozemno i Crveno more zapljuskuju njegove obale. Avioni i vojne jedinice koji se nalaze tamo faktički kontrolišu čitav Bliski istok. Ne samo da ćemo protiv terorista moći da se borimo iz Rusije, već ćemo moći i da pratimo sva žarišta i izvodimo napade sa tog mesta - rekao je Prjadka. 

Ap photo/Reuters

Akcije ruske avijacije će imati mirnodopski karakter i, po mišljenju eksperta, biće usmerene samo protiv terorističkih grupa. Rusija bi mogla da koristiti egipatske aerodrome za kratko sletanje i uzimanje goriva.

Ovaj sporazum mogao bi da reši još jedan, ništa manje važan problem Rusije.

- Bliska saradnja sa Egiptom u vojnoj sferi, boravak naše avijacije tamo udaljiće infrastrukturu NATO-a, koja se sve više približava našim granicama. Približavajući svoje baze Rusiji, Egipat će imati iza svojih leđa Moskvu, koja u tom slučaju može da koristi egipatske aerodrome za potencijalnu odmazdu - mišljenja je ruski ekspert.

BRITANCI U PANICI, RUSIJA VODI RAT PROTIV NJIH NA VIŠE FRONTOVA! Podmornicama u severnom Atlantiku, trolovima, botovima...

Podsetimo, egipatska baza "Sidi Barani" pripadala je SSSR-u do 1972. godine i bila je korišćena za praćenje američke 6. flote.

Naravno, i Kairo će imati koristi od saradnje sa Rusijom.

- Ekonomska situacija u Egiptu je dosta loša, on nema mogućnosti da učestvuje u antiterorističkim operacijama. Uzimajući u obzir saradnju sa ruskom stranom, on će moći da ojača vojsku savremenim ruskim naoružanjem po pristupačnim cenama. Egipat bi mogao da oživi ekonomiju i aktivnije učestvuje u borbi protiv terorizma - smatra Prjadka.

Pomoć generalu Kalifi Hafataru u Libiji

Kako pišu mediji, bazu "Sidi Barani", koja se nalazi nedaleko od granice sa Libijom, ruske snage bi takođe mogle da iskoriste za borbu protiv terorizma u toj zemlji i time pomognu libijskom generalu Halifi Haftaru, kojeg i Rusija i Egipat podržavaju. 
Nakon posete generala Haftara Moskvi, Rusija prebacila jedan broj specijalaca u ovu egipatsku bazu. Pretpostavlja se da su oni obučavali libijsku vojsku za borbu protiv terorizma. Naravno, ovo nikad nije zvanično potvrđeno.

Egipat se već više godina nalazi u teškoj situaciji i česta je meta terorista. Samo prošlog meseca u napadu na jednu džamiju na Sinaju poginulo je više od 300 ljudi, dok je više stotina ranjeno. Nije isključeno da Kairo na ovaj način želi da dobije rusku pomoć u borbi protiv terorizma - da li upotrebom ruske avijacije ili preko vojnih savetnika, ostaje da se vidi.

RUSIJA NEĆE DOPUSTITI OKUPACIJU DONBASA: Moskva: Pretite koliko hoćete, ali nijedan vojnik NATO neće doći na tu teritoriju!

Kako pišu mediji, bazu "Sidi Barani", koja se nalazi nedaleko od granice sa Libijom, ruske snage bi takođe mogle da iskoriste za borbu protiv terorizma u toj zemlji i time pomognu libijskom generalu Halifi Haftaru, kojeg i Rusija i Egipat podržavaju. 

Situacija u Libiji, što se tiče borbe protiv terorizma, nalazi se u veoma lošoj fazi. Dve vladajuće struje, parlament koji podržava vojska, na čelu sa generalom Haftarom, i zvanična vlada, na čelu sa Fajezom Saridžom, koju podržava Zapad, iscrpljuju se u međusobnim borbama, a to koriste teroristi ISIS i Al Kaide da se pregrupišu. 

TAJNI DOGOVOR PUTINA I DODIKA, ODGOVOR NA AMERIČKU PROVOKACIJU: Rusija u Republici Srpskoj gradi GRADI TRI VOJNE BAZE!

Prošlog marta, mediji su pisali da je nakon posete generala Haftara Moskvi, Rusija prebacila jedan broj specijalaca u ovu egipatsku bazu. Pretpostavlja se da su oni obučavali libijsku vojsku za borbu protiv terorizma. Naravno, ovo nikad nije zvanično potvrđeno.

Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće razgovarati sa svojim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem. Zasad nije zvanično potvrđeno da li će sporazum o uzajamnom korišćenju aerodroma biti tema razgovora. Međutim, pretpostavlja se da bi ruske snage mogle da stignu u Egipat već naredne godine.

MOSKVA ŽESTOKO ZAPRETILA VAŠINGTONU! Rusija sprema moćno oružje, Ameri se igraju vatrom!

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi otvorio je u julu najveću vojnu bazu na Bliskom istoku i u Africi  "Muhamed Nagib" u blizini Aleksandrije, na obali Sredozemnog mora. 

Baza će imati i nuklearnu centralu koja će biti izgrađena uz rusku pomoć. Ovde se nalaze i najveća naftna polja i morska luka.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija