• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

12.12.2017

10:34

TRAMP IZBRISAO RUSIJI POBEDU PROTIV HITLERA I PRIPISAO JE AMERICI: Moskva: Uloga SAD je bila na nivou muve na leđima vola dok je vukao plug!

Vesti

TRAMP IZBRISAO RUSIJI POBEDU PROTIV HITLERA I PRIPISAO JE AMERICI: Moskva: Uloga SAD je bila na nivou muve na leđima vola dok je vukao plug!

Podeli vest

Mi (Amerikanci) smo nacija koja je prokopala Panamski kanal, pobedila u dva svetska rata, poslala čoveka na Mesec i bacila komunizam na kolena, poručuje američki predsednik Donald Tramp. Moskva je odmah odgovarila i ulogu SAD u Drugom svetskom ratu uporedila sa muvom koja je bila na leđima vola dok je vukao plug, pa na kraju rekla: "Ne bi vo ovo uzorao bez mene"!

Istorijske činjenice kažu da je i uloga Sovjetskog Saveza i SAD u svetskim ratovima značajna i može se meriti ili žrtvama i određenim doprinosom u borbi, ali u suštini jedni bez drugih ne bi mogli da dobiju ni Drugi svetski rat, a ni u Prvom svetskom ratu evropski saveznici ne bi mogli da se izbore sa Nemačkom da nije bilo ulaska SAD.

- Mi (Amerikanci) smo nacija koja je prokopala Panamski kanal, pobedila u dva svetska rata, poslala čoveka na Mesec i bacila komunizam na kolena", rekao je, između ostalog, američki predsednik Donald Tramp u govoru na Floridi. Amerika je, dodao je tom prilikom Tramp, za vreme vladavine Baraka Obame "demonstrirala slabost, ne prelazeći crvene linije", pa istakao da, da je SAD prestupila crtu Rusija i Iran ne bi ušli u Siriju.

Veliki ne vole da hvale druge

Iz Moskve su odmah odreagovali na tvrdnju američkog lidera da su SAD bile pobednik u oba svetska rata. Prvo je Klincevič je posebno naglasio:

- Teško je reći čega je više u Trampovim rečima - neukosti ili hvalisavosti. Čudo da još nije obavestio svet i da su Sjedinjene Države najzaslužnije za pobedu nad Napoleonom. 

Klincevič je uporedio ulogu SAD sa muvom koja je bila na leđima vola dok je vukao plug, pa na kraju rekla: „Ne bi vo ovo uzorao bez mene!".

Public

U polemiku se uključio i ruski senator Aleksej Puškov, porukom da uloga Amerikanaca ni u Prvom ni u Drugom svetskom ratu nije bila ni izdaleka glavna.

Kad procenjuju svoju ulogu u velikim događajima, pa i u velikim ratovima, velike sile, prema mišljenju istoričara Bojana Dimitrijevića, uvek gledaju sebe i svoj doprinos, često minimizirajući druge učesnike u tim ratovima i događajima. 

MOSKVA BRUTALNO PONIZILA SAD I NJENE SAVEZNIKE! Ameri posle tri godine postigli prve rezultate - UNIŠTILI RAKU I CIVILE!

Takav je, napominje Dimitrijević za Sputnjik, slučaj i sa Rusijom i Sjedinjenim Državama.

- Istorijske činjenice pokazuju da je i uloga Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država bila značajna, i ona se prosto može meriti ili žrtvama i određenim doprinosom u borbi, ali u suštini jedni bez drugih ne bi mogli da dobiju ni Drugi svetski rat, a boga mi ni u Prvom svetskom ratu evropski saveznici ne bi mogli da se izbore sa Nemačkom da nije bilo ulaska SAD u rat - kaže Dimitrijević.

Politika je jedno, istorija drugo

Dakle, naglašava taj istoričar, ovakve izjave treba sagledati samo u dnevnopolitičkom kontekstu bildovanja snage velikih sila, a nikako kroz istorijski kontekst jer nas istorijske činjenice prosto uče da su obe ove države, obe ove sile dale značajne doprinose i u vojničkim i u ljudskim žrtvama ali i u, reklo bi se, strategijskim odlukama.

- Konačno, kad pogledamo Drugi svetski rat, i SAD i Sovjetski Savez su bili ti koji su i vojnički i politički posle delili kartu Evrope, i tu prosto nema ispravke. Može to danas da se tumači na ovaj ili onaj način, ali obe sile su bile angažovane na adekvatan način u Drugom svetskom ratu -  konstatuje Dimitrijević za Sputnjik.

AMERIČKI NAFTNI BARONI PREDALI SE PUTINU: Priznali krivicu i obećali da ubuduće neće ratovati sa Rusijom!

Američka vojna sila, smatra Dimitrijević, a pogotovo ekonomski i proizvodni potencijal uticao je da sile Antante u Prvom svetskom ratu značajno ojačaju, a u Drugom svetskom ratu da se kroz lend-liz program i na druge načine pomognu saveznici u Evropi - dakle Britanci, Sovjetski Savez i druge zemlje i na taj način, kako kaže, prosto Amerika postane na kraju Drugog svetskog rata jedna od dve dominantne supersile, da zameni ranije sile koje su održavale evropski i svetski poredak.

Vikipedija

SAD su 1917, podseća taj istoričar, ušle u Prvi svetski rat među poslednjim od velikih sila, i u borbama na evropskom fontu imale su oko 116.000 palih i umrlih vojnika.

- Reklo bi se da je njihova armija, koja je na početku Prvog svetskog rata bila minijaturna i prosto nije imala nikakve značajne strategijske obrise, kroz rat stasala u moćnu armiju. Tada se vidi i da manufakturna industrijska proizvodnja prosto pomaže SAD da svoje vojne snage opremaju na adekvatan način. To se posebno videlo u Drugom svetskom ratu, kad su Amerikanci kroz nekoliko programa pomoći uspeli da opreme i svoje ali i savezničke snage - poseća Dimitrijević.

Germani su dva puta izgubili

U Drugi svetski rat Amerikanci ulaze takođe kasnije, nastavlja taj istoričar, tek posle napada Japana na Perl Harbur decembra 1941, ali se njihove snage angažuju na svim svetskim ratištima od Dalekog istoka, Severne Afrike, Evrope i u tim borbenim operacijama su dali negde oko 400.000 života za slamanje nacističke i fašističke koalicije.

PUTINOVI MIGOVI I SUHOJI U EGIPTU, IZA LEĐA SAD: Rusija može da napadne bilo koji cilj na Bliskom Istoku, Sredozemlju i u Africi!

S druge strane, Rusija je u Prvi svetski rat ušla među prvima, konstatuje Dimitrijević, i vodila je intenzivne borbe na frontovima u Istočnoj Evropi, ali je izbijanjem Sovjetske revolucije, odnosno revolucije 1917. koja se posle pretvorila u Boljševičku revoluciju, ispala iz Prvog svetskog rata.

- Što se tiče Drugog svetskog rata, u njemu je Sovjetski Savez bio glavni protivnik Trećeg rajha. Reklo bi se da je ključni sukob koji se dogodio u Drugom svetskom ratu bio taj u Istočnoj Evropi gde su Nemci zamalo osvojili i porazili Sovjete 1941. a onda je sovjetska vojna mašina posle oporavka, ali i uz vojnu američku pomoć uspela da Nemce potisne i da dođe do kraja rata - napominje Dimitrijević.

IZ KIJEVA ZOVU NA RAZBIJANJE RUSIJE: Nisu dugo čekali, usledio je ODGOVOR MOSKVE!

Kad se procenjuju žrtve Sovjetskog Saveza i SAD, tu je nesrazmera očigledna s obzirom na milionski broj žrtava u Sovjetskom Savezu, kaže Dimitrijević i rezonuje da se to može i tumačiti kroz tip rata koji je vođen na teritoriji Sovjetskog Saveza.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija