• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

12.12.2017

22:42

PROTESTI ARAPA I U TEL AVIVU:  Stotinak građana Izraela, arapskog porekla demonstriralo ispred  ambasade SAD

Vesti

PROTESTI ARAPA I U TEL AVIVU: Stotinak građana Izraela, arapskog porekla demonstriralo ispred ambasade SAD

Podeli vest

Stotinak Arapa, gradjana Izraela demonstriralo je večeras ispred ambasade SAD u Tel Avivu u znak protesta protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Skoro svi demonstranti su uzvikivali: "Jeruslim je arapski, Jeruslim je muslimanski" i nosili transparente s natpisima "Trampova odluka krši medjunarodno pravo" i "Ruke dalje od Al Kudsa (Jerusalima)". 

Poslanica Aida Tuma - Sliman koja se obratila okupljenima naglasila je važnost dolaska na protest izraelskih Arapa iz celog Izraela.

- Puno je ljutnje našeg naroda zbog ovog stava. Ta odluka nam objašnjava da SAD nisu neutralni igrač u sklapanju mira. SAD su saveznik izraelske okupacije- rekla je poslanica, uputivši poruku svim Izraelcima da ima i Jevreja Izraelaca na protestu jer oni znaju da ta odluka vodi do dalje katastrofe za oba naroda.

Neki od učesnika su objašnjavali da je Jeruslim muslimanski glavni grad i konstatovali da Tramp ne bi priznao Jerusalim da je stvarno želeo mir.
Imam iz Jafe Abu Adžve nije došao na protest ali je rekao da se ne radio tome koliko daleko ljudi idu i koliko ih dodje, već se radi o osećanju i strasti .
- Mi želimo da narod čuje naš glas protesta zbog takve odluke. Arapske i muslimanske zemlje protestuju da nas podrže i zemlje širom sveta su protiv Trampove odluke. Mi to nećemo prihvatiti - rekao je imam.

Ovo nisu prvi protesti izraelskih Arapa koji čine 21 posto stanovništva Izraela u kome živi oko 8.785.000 ljudi.
Nasilnih protesta u subotu je bilo u Vadi Ari, južno od Haife, a takodje se protestovalo u Maždal Šamsu duž granice sa Sirijom na severu u beduinskom Rahatu na jugu Izraela izmedju ostalih gradova.

Van Izraela bilo je potesta u susednim zemljama, u Libanu ispred ambasade SAD u Bejrutu, ali i u dalekoj Indoneziji najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji. Bilo je protesta i u Turskoj, Pakistanu, Indiji, Maleziji i Egiptu, kao i u Somaliji, izmedju ostalih zemalja, preneli su izraelski mediji.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje nezavisne države. Izrael je taj deo grada osvojio u ratu 1967. godinei kasnije ga anektirao, što medjuarodna zaednica nikada nije priznala.

PRESRETNUTA RAKETA,IZRAELSKI TENKOVI I AVIONI BOMBARDOVALI GAZU: Na Hamasovo raketiranje USLEDILA JE ŽESTOKA ODMAZDA!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PALESTINAC NOŽEM IZBO IZRAELSKOG ČUVARA: Šokantan napad na glavnoj autobuskoj stanici Jerusalima!

(VIDEO) VITLEJEM U VATRI: Palestinci kamenicama, Izraelci suzavcem i gumenim mecima!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija