• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

13.12.2017

16:53

(VIDEO) AMERIČKI PATRIOT SE OBRUKAO, PET PUTA PROMAŠIO PROJEKTIL ISPALJEN NA RIJAD: Samo je čudo spaslo prestonicu Saudijske Arabije!

Vesti

(VIDEO) AMERIČKI PATRIOT SE OBRUKAO, PET PUTA PROMAŠIO PROJEKTIL ISPALJEN NA RIJAD: Samo je čudo spaslo prestonicu Saudijske Arabije!

Podeli vest

Saudijska vojska tvrdi da je uspešno presrela projektil jemenskih boraca pomoću američkih raketnih sistema Patriot. Čak se i američki predsednik hvalio kako je Patriot čudo neviđeno i kako nito na svetu ne proizvodi ništa slično, ali avaj... Ispostavilo se da čudo od američke tehnologije ne samo da je promašilo metu, već da je samo sreća spasla prestonicu Saudi Arabije

Podsetimo, SAD je snabdela arapsko kraljevstvo s protivvazdišnim sistemima Patriot.

Njujork Tajms, međutim, otkriva da je tim stručnjaka preispitao istinitost službene verzije. 

- Nakon analize javno dostupnih informacija, došli su do zaključka "kako je projektil neometano preleteo iznad saudijskih sistema protivraketne obrane i gotovo je pogodio metu, terminal aerodroma u glavnom saudijskom gradu - tvrdi američki list.

Štaviše, list piše da Vlada SAD laže o efikasnosti Patriota.

- Ili je i sama u zabludi, a to bi nas trebalo pakleno da zabrine  - rekao je analitičar Jefri Luis, koji je vodio istraživački tim.

Luis i njegove kolege su bili uznemireni kada su saudijske vlasti saopštile da su uspešno oborili projektil.

SAD: MI SMO OSLOBODILI SIRIJU, A NE PUTIN! Kad bi postojala MERNA JEDINICA ZA GLUPOST zvala bi se VAŠINGTON!

- Stvar je u tome da su i prošle vlade preterivale o postignućima protivraketne obrane. Tokom prvog rata u Perzijskom zaljevu, SAD su izveštavale o gotovo savršenim rezultatima u borbi protiv iračke verzije projektila R-17. Ali su naknadne provere pokazale da gotovo nijedno presretanje nije uspelo - objašnjava NYT.

Je li Patriot zakazao u Rijadu? Da bi to saznali, Lusov tim je analizirao objavljene fotografije i video materijale s mesta incidenta.

Neposredno nakon aktiviranja saudijskog Patriota delovi projektila počeli su padati po Rijadu. Jedan od snimaka pokazuje trenutak kada je posebno velik deo projektila pao na jedno od gradskih parkirališta.

PUTINOVI MIGOVI I SUHOJI U EGIPTU, IZA LEĐA SAD: Rusija može da napadne bilo koji cilj na Bliskom Istoku, Sredozemlju i u Africi!

Rijad se odmah pohvalio kako prisutnost fragmenata projektila Burkan-2 dokazuje uspešno obaranje projektila, ali među pronađenim delovima i telu projektila nije bilo bojeve glave.

- Nedostatak bojeve glave je bio važan signal analitičarima i pokazao im je da je projektil najverovatnije izbegao odbranu Saudijske Arabije - piše NYT.

Raketa, koja je letela oko 600 milja, gotovo sigurno je trebalon da se odvoji na dva dela dok se približavala Rijadu. Glavni deo, koji čini najveći deo projektilu, je nestao. Bojeva glava, koja je manja i teža, nastavlja put do cilja. Sve to sugerira da su Saudijci pogodili samo telo projektila, ali nakon što se odvojilo i bilo u slobodnom padu.

patriot

I američki vladini funkcioneri koje je intervjuisao NYT su, takođe, izrazili sumnju da je saudijska vojska oborila projektil. 

- Huti su promašili svoj cilj, ali su bili dovoljno blizu i pokazali su da njihovi projektili mogu da izbegnu saudijske obrambene sisteme. Kilometar je prilično normalan propust za Skad - rekao je Luis.

MOSKVA BRUTALNO PONIZILA SAD I NJENE SAVEZNIKE! Ameri posle tri godine postigli prve rezultate - UNIŠTILI RAKU I CIVILE!

- Huti su bio vrlo blizu da razore aerodrom - dodao je on.

Laura Grego, stručnjak za raketnu tehnologiju, izrazila je zabrinutost što su baterije saudijske protivraketne odbrane zakazale pet puta.

- Gađali su pet puta u ovaj projektil i svaki su put promašili. To je šokantno. Šokantno je jer ovaj sistem treba da funkcioniše bez greške - rekla je Laura Grego.

Poređenje američkog sistema Patrot i ruskog unapređenog sistenma S 300 kakova bi mogao da dođe i u našu zemlju pogledajte u sledećem video zapisu!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17