• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.12.2017

22:42

VOJNA POBEDA NIJE DOVOLJNA: UN traže od Putina da skupi hrabrost i pritisne Asada!

Vesti

VOJNA POBEDA NIJE DOVOLJNA: UN traže od Putina da skupi hrabrost i pritisne Asada!

Podeli vest

Izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da "skupi hrabrost" i uvedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore da bi se "osvojio mir".

U intervjuu švajcarskoj televiziji RTS Mistura je ocenio da vojna pobeda nije "dovoljna", što, prema njegovim rečima, pokazuje haos u Libiji posle pada Muamera el-Gadafija.
On je izjavio da vojnu pobedu u Siriji koju je Putin proglasio "treba odmah zatim da prati politički proces koji uključuje sve da bi se došlo do novog ustava i novih izbora".

Ta dva pitanja su centralna u osmoj rundi pregovora u Ženevi izmedju sirijske vlade i opozicije.

- Putin mora da ubedi vladu da nema vremena za gubljenje. Može se misliti da je dobijen teritorijalni rat, i to je privremeno, ali treba dobiti mir. Zato on mora imati hrabrosti da natera vladu da prihvati novi ustav i nove izbore sa UN- rekao je Mistura.

Pokazujući kartu Sirije sa brojnim zonama pod kontrolom vlade, pobunjenika i džihadista, Mistura je rekao da ako se brzo ne dodje do mira "postoji opasnost cepanja Sirije". "To niko ne želi", dodao je on.

Od 2016. je u Ženevi organizovano sedam rundi pregovora bez rezultata. Delegacija vlade odbija da direktno razgovara sa predstavnicima opozicije koja, sa svoje strane, postavlja odlazak sa vlasti predsednika Bašara el-Asada kao preduslov bilo kakvog političkog rešenja.

Putin je sa Iranom, još jednim Asadovim saveznikom, i Turskom, koja podržava pobunjenike, organizovao paralelne pregovore u Astani.

On sada želi da sledeće godine okupi više stotina Sirijaca sa raznih strana na sirijskom "Kongresu nacionalnog dijaloga" u Sočiju. Opozicija predstavljena u Ženevi još nije odlučila da li će učestvovati.

(VIDEO) GDE SE TI KRENUO, PUTIN ŠETA SAM! Ruski vojnik sprečio lidera Sirije Asada da pođe za predsednikom Rusije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija