• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/informer.rs

15.12.2017

13:21

IZLAZ SVE BLIŽI! Počinje druga faza razgovora o Bregzitu

Vesti

IZLAZ SVE BLIŽI! Počinje druga faza razgovora o Bregzitu

Podeli vest

EU lideri postigli su danas sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Bregzitu, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

- EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Bregzitu. Čestitke premijerki Terezi Mej - objavio je Tusk na svom Tviter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi usledio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019. Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dve godine.


Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da i dalje poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je reč o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od samog početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa ”trećim zemljama” što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine. 

Napominje se i da je će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vreme, a ko referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija