• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2017

18:40

PORAZ AMERIKANACA NA IST RIVERU:  UN proglasile NIŠTAVNOM odluku Trampa o Jerusalimu!

Vesti

PORAZ AMERIKANACA NA IST RIVERU: UN proglasile NIŠTAVNOM odluku Trampa o Jerusalimu!

Podeli vest

Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici sa 128 glasova "za" i devet "protiv" proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Kako su prenele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano

Generalna skupština danas je glasala o rezoluciji kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu, a rezoluciju je predložila Palestina nakon što su SAD u ponedeljak u Savetu bezbednosti UN uložile veto na sličnu rezoluciju koju je tada podržalo 14 ostalih članova Saveta.

Danas usvojenu rezoluciju su, uz Palestinu, predložili Turska, kao predsedavajuća samitu Organizacije za islamsku saradnju, i Jemen, koji predsedava Arapskoj grupi u UN.

Tanjug


U rezoluciji se navodi da je Jerusalim "pitanje konačnog statusa" i potvrdujuju se 10 rezolucija Saveta bezbednosti o Jerusalimu koje su usvojene još od 1967, uključujući zahteve da se konačni status tog grada mora rešiti u direktnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

- Bilo kakve odluke i akcije koje bi izmenile karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nemaju pravnog efekta, ništavne su i nevažeće te se stoga moraju odbaciti", stoji u rezoluciji.

U tekstu se "zahteva da se sve države povinuju rezolucijama Saveta bezbednosti koje se tiču svetog grada Jerusalima i da ne priznaju nijednu akciju niti meru koja bi bila protivna tim rezolucijama".

Tanjug


Kad je reč o tome kako je koja zemlja glasala, zanimljivo je da su primaoci pozamašne američke pomoći, među kojima su Egipat, Avganistan i Iran, podržali rezoluciju, ignorišući pretnju predsednika Trampa obustavom finansijske pomoći ukoliko glasaju za rezoluciju, primećuje AP.

Devet zemalja koje su rekle "ne" rezoluciji u Generalnoj skupštini UN su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Togo.

Među 35 zemalja koliko ih je prilikom glasanja bilo uzdržano, američka agencija navela je Australiju, Argentinu, Kanadu, Kolumbiju, Hrvatsku, Češku Republiku i Meksiko.

Tanjug

AP napominje da je 21 od ukupno 193 države članice UN bila odsutna, uključujući Keniju, Gruziju i Ukrajinu, za koje američka agencija napominje da su u bliskim vezama sa SAD.

NIKI HEJLI:  SAD su napadnute, nikakvo glasanje neće promeniti našu odluku!

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

tanjug ap

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP. 

tanjug ap

Hejli je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti" odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna". - Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja- poručila je ona. 

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama. 

tanjug ap

- I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist- upozorila je Hejli. Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

TEŠKA BLAMAŽA SAD U SAVETU BEZBEDNOSTI: Ambasadorka Hejli preti i zapisuje neposlušne države, Tramp ukida finansijsku pomoć!

SB UN razmatra da poništi odluku Trampa o Jerusalimu




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljube

pre 6 godina

"dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja" Bando licemerna, samo vi imate svoja prava kao suverena zemlja, Srbija, Irak, Vijetnam, Libija, S. Koreja, Sirij, Jemen i još desetine drugih zemalja u svetu nemaju suverena prava nego mora da rade kako vi naredite? Nemam reči koliko sam radostan da sam doživeo ovaj dan, da čak i države kao Engleska, Kanada i Australija ostanu uzdržane i uskrate vam podršku. Počinje i vaša sveća da dogoreva ...

Branko

pre 6 godina

Ovo što je Hejli izgovorila to je već patetika, samosažaljenje, pretnje, "zapamtićete vi dan kad ste napali SAD u UN-u". 128 zemalja, ubjedljiva većina. Palau, Mauru, glasale protiv, koje su to zemlje uopšte? Ukrajina i Gruzija eskivirale, da se ne zamere ni jednima ni drugima. Ovo je prvi dan zvaničnog početka propasti eSADea. Živeli!

Milan

pre 6 godina

A onih nekoliko zemalja koje su glasale u korist SAD su zaista velesile koje zive od crkavice koju im SAD udele.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija