• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.12.2017

21:13

AMERI UVELI SANKCIJE KADIROVU, on ponosan zbog toga! Još jedan napad Bele kuće na Rusiju!

Vesti

AMERI UVELI SANKCIJE KADIROVU, on ponosan zbog toga! Još jedan napad Bele kuće na Rusiju!

Podeli vest

Vašington čečenskom lideru zabranio ulazak u SAD i korišćenje bankarskog sistema u toj zemlji zbog navodnih kršenja ljudskih prava. On kaže da je polaskan što nije po meri američkih zločinaca

Amerikanci su u sredu uveli sankcije čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu i još četvorici državljana Rusije zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Njima je zabranjeno da putuju u SAD, kao i da koriste bankarski sistem u toj zemlji, a Kadirov kaže da je ponosan zbog toga.

Ne bi išao u SAD

Restrikcije je bliskom saradniku Vladimira Putina uvelo američko ministarstvo finansija. Zvaničnici te institucije naveli su da je Kadirov dugo optuživan za politička ubistva i druga kršenja ljudskih prava.

- Nastavićemo da uvodimo sankcije svima koji krše ljudska prava u Rusiji, uključujući one koji su odgovorni za ubistva, torturu i druge zločine - naveo je Džon Smit, direktor sektora za kontrolu inostrane imovine u ministarstvu finansija SAD.

Amerikanci, međutim, nisu očekivali da će Kadirov biti polaskan time.

- Osećam se kao veoma posebna osoba što sam dobio toliko pažnje od Amerike - rekao je Kadirov.

On je objavio video u kojem diže tegove u teretani i u kojem govori kako se oseća povodom američkih restrikcija. Kad je reč o zabrani ulaska u SAD, čečenski lider kaže da Vašington ne mora da brine jer on nije ni nameravao da ide u Ameriku.

- Već sam rekao ovo, ali da ponovim: Ne bih putovao u SAD čak ni kad bi ponudili sve njihove rezerve novca kao nagradu - tvrdi Kadirov.

Prema njegovim rečima, sankcionisan je ne zbog kršenja ljudskih prava, već zbog njegove posvećenosti borbi protiv terorista, od kojih su mnogi pod patronatom američkih tajnih službi.

- Mogu samo da budem ponosan što nisam po ukusu obaveštajnih agencija SAD - smatra čečenski lider.

Kadirov je optužio Amerikance za kršenje ljudskih prava i ratne zločine.

- Kažu da su sankcije nekako povezane sa kršenjem ljudskih prava. Zašto traže ljude s druge strane sveta kad imaju takve u Beloj kući i Pentagonu? - pitao je Kadirov.Zatim je ponudio svoju listu američkih zločina.

- Da li ste zaboravili masakrirane Indijance, milione afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milione Vijetnamaca, Avganistan, Irak, Libiju, Srbiju... Moja lista sadrži hiljade krvavih zločina Amerikanaca - naveo je čečenski predsednik.

Na kraju je zaključio da u Čečeniji vladaju mir i stabilnost, dok Amerika proliva krv širom sveta.

Sve zbog gejeva

Inače, Amerikanci su uveli sankcije Kadirovu nakon što ga je Zapad optužio da je uhapsio najmanje 100 gejeva, od kojih je bar trojicu ubio. Restrikcije su mu uvedene prema takozvanom zakonu Magnicki, koji Vašingtonu omogućava da kažnjava Ruse zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Taj zakon je dobio ime po ruskom advokatu Sergeju Magnickom, koji je preminuo 2009. u zatvoru u Moskvi, 11 meseci nakon hapšenja. 

On je priveden zbog sumnje da je pomogao jednoj firmi da utaji porez. Međutim, Zapad tvrdi da je Magnicki uhapšen jer je navodno razotkrio šemu utaje poreza u koju su bili umešani ruski zvaničnici. Takođe, SAD i njihovi saveznici optužili su Kremlj da je ubio Magnickog. Zbog toga su SAD 2012. izglasale zakon Magnicki, prema kojem zabranjuju ulazak u zemlju Rusima koji krše ljudska prava i ne dozvoljavaju im da koriste američki bankarski sistem. Dosad je prema tom zakonu na američku crnu listu stavljeno 49 Rusa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija