• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.12.2017

21:00

TRAMP U RATU SA CELIM SVETOM! Šefu Bele kuće dojučerašnji saveznici okrenuli leđa!

Vesti

TRAMP U RATU SA CELIM SVETOM! Šefu Bele kuće dojučerašnji saveznici okrenuli leđa!

Podeli vest

Nakon što je velika većina članica UN podržala rezoluciju kojom se američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava ništavnim, predsednik SAD pobesneo. Preti osvetom i uskraćivanjem pomoći svima koji su glasali protiv njegove zemlje

Američki predsednik Donald Tramp u ratu je sa ostatkom sveta. Nakon što je u četvrtak uveče velika većina članica UN podržala rezoluciju kojom se Trampovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava ništavnim, on je najavio osvetu svima koji su glasali protiv njegove zemlje. 

Nema više para

Tramp, koji je umislio da zato što daje najveći prilog za rad UN zapravo poseduje tu instituciju, šokirao se kad je shvatio da je čak 128 od ukupno 193 članice glasalo protivno njegovoj volji. Još gore mu je palo to što su svi moćni saveznici Amerike, poput Britanije, Francuske i Nemačke, glasali za rezoluciju koja osuđuje potez SAD. Uz Trampa je, osim Izraela, stalo samo još sedam zemalja poput Toga, Maršalskih Ostrva, Naurua i Mikronezije. 

- Veliki broj nacija može da uzima novac od nas, a onda glasa protiv nas na sednicama Saveta bezbednosti ili Generalne skupštine. Uzimaju stotine milione dolara, čak milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. E pa, zapamtićemo te glasove. Neka glasaju protiv nas. Tako ćemo dosta uštedeti. Baš nas briga - rekao je Tramp, koji je prema navodima izvora iz Bele kuće kuljao od besa. 

Pretnje je prethodno uputila ambasadorka SAD u UN Niki Hejli. Ona je za govornicom na zasedanju Generalne skupštine UN pre glasanja o rezoluciji jasno poručila da njena zemlja neće da trpi "neposlušnost" ostatka sveta.

tanjug ap

- Amerika će zapamtiti dan kad je napadnuta u Generalnoj skupštini UN samo zato što je ostvarila svoje pravo kao svaka suverena zemlja. Nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu, ali će se SAD setiti toga kad budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos UN. Setićemo se toga i kad nas druge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist - vikala je Hejlijeva za govornicom.

Ona je istakla da će glasanje uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN.

Ishod glasanja i pre nego što se on dogodio odbacio je i premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji je UN nazvao kućom laži.

- Jerusalim je naš glavni grad, nastavićemo da gradimo ovde i druge ambasade će se preseliti u Jerusalim - rekao je lider Izraela.

Predstavnici te zemlje su, prema izveštajima zapadnih agencija, pre zasedanja Generalne skupštine UN pokušali da ubede nekoliko desetina zemalja da se ili uzdrže od glasanja ili da ne budu prisutne. To je rezultiralo odsustvom predstavnika 21 zemlje sa glasanja, među kojima su bile Ukrajina, Gruzija i Kenija, sve koje zavise od SAD.

Deset milijardi manje za UN

Inače, novim dokumentom usvojenim u UN zahteva se da se sve države pridržavaju rezolucija Saveta bezbednosti u vezi sa svetim gradom Jerusalimom i da ne preduzimaju nikakve mere u suprotnosti sa njima. 

- Svaka odluka koja za cilj ima promenu karaktera, statusa ili demografske strukture Jerusalima, nema nikakav pravni efekat, ništavna je i mora se uskladiti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Takođe, države su obavezne da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalimu, u skladu sa rezolucijom 478 SB UN usvojenom 1980 - navodi se u rezoluciji Generalne skupštine UN. 

Zbog te rezolucije očekuje se da Amerika, koja je najveći donator UN, povuče svoje donacije. Ta zemlja je prošle godine dala više od deset milijardi dolara za UN, što je petina ukupnih davanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
posmatrac sa severa

pre 6 godina

Kakva je to sloboda i demokratija kad zemlja poput Amerike ucenama i pretnjama drzi svet u saci. Ne treba njena milostinja Srbiji nek plate ratnu stetu iz 1999 i neka im je sa srecom. Po celom svetu ruse a onda kupuju glasove i naklonost kroz neke fondove pomoci. Sacuvaj nas Boze takvih prijatelja.

Zlatica

pre 6 godina

PAZI STA KAZU AMERI:"AMERIKA JE NAPADNUTA U UN"???DA LI SU TI LJUDI NORMALNI?AKO NE IGRA NEKA ZEMLJA PO PRAVILIMA AMERA,AMERIKA JE NAPADNUTA !!!KOJA SMEHOTEKA! CEO SVET TREBA DA SE UJEDINI I UVEDE OZBILJNE SANKCIJE AMERICI ZA SAMOVOLJU I STALNO VODJENJE RATOVA POD PAROLOM "ZASTITA DEMOKRATIJE "

Alex

pre 6 godina

Amerika je divna zemlja, samo mora da shvati da treba da gleda svoja posla. Ostavite ljude na miru da zive !!!!!!!!!!

zoran miljkovic

pre 6 godina

НИКО МУ НИЈЕ ОКРЕНУО ЛЕЂА,ВЕЋ СУ МУДРЕ ЗЕМЉЕ ХТЕЛЕ ДА ЗАШТИТЕ СЕБЕ ОД ТЕРОРИЗМА,МИ ОПЕТ КОНТРА,УМЕСТО НЕУТРАЛНИ ИЛИ УЗДРЖАНИ,МИ СЕБЕ ПО УШИМА,КАКВА ЈЕ ОВО ГЛУПОСТ И ДОКЛЕ БРЕ.

Milan

pre 6 godina

Ameri su umislili da su gospodari sveta. Misle da se novcem moze sve kupiti pa i pravda.

veselin

pre 6 godina

Da naštampaju nezakonite bezvredne dlolare i onda ih plasiraju širom planerte - svetsko tržište. Blago rečeno mangupska posla. Tako narušavaju ekonomije širom planete. Ovakav postupak uništava zdrave valute širom sveta. Stručnjaci ekonomisiti, gde ste oglasite se.

Dobi

pre 6 godina

Pa kauboji stancuju bilione dolare bez pokrica odavno,krajnje je vreme da se petro dolar izbaci sa svetskog trzista kao jedina valuta i nihova moc ce se istog trenutka sahraniti zajedno sa dolarom,tako nece vise nikog ucenjivati i podvice rep pred Rusijom i Kinom.Dole kauboji,napred rusi i kinezi....

dule

pre 6 godina

Još i prete svima što su glasali protiv njih i time protiv novog krvoprolića na bliskom istoku. Amerika je totalno izgubila kompas i sada i oni naj tvrdoglaviji vide da oni gledaju samo sebe i da su svi ili njihove sluge ili njihovi neprijatelji. Strašno

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija