• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.12.2017

18:20

LAVROV: KINA ĆE 2018. POSTATI NAJJAČA SILA! Ruski diplomata tvrdi da se rađa multipolaran svet!

Vesti

LAVROV: KINA ĆE 2018. POSTATI NAJJAČA SILA! Ruski diplomata tvrdi da se rađa multipolaran svet!

Podeli vest

Kina će, uz podršku Rusije i Indije, već naredne godine smeniti SAD sa trona najjače ekonomske sile. Dolazi vreme promena koje će predvoditi Peking u saradnji sa Moskvom, smatra šef ruske diplomatije

Kina će 2018. prestići SAD i postati najjača ekonomska sila na svetu, tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je juče u intervjuu "Raša tudeju", govoreći o situaciji u svetu, istakao da dolazi vreme promena koje će predvoditi Peking u saradnji sa Moskvom.

Ulaganja u Južnu Ameriku

Lavrov smatra da će Kina, uz podršku partnera iz BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), preuzeti vodeću ulogu u svetu, verovatno već naredne godine.

- Uz podršku prvenstveno Rusije i Indije, Kina će vrlo brzo smeniti Ameriku sa trona najjače ekonomske sile - istakao je šef ruske diplomatije.

BRIKS će dovesti do multipolarnog sveta. Mislim da naši zapadni partneri u G20 sve više to shvataju

Sergej Lavrov

Prema njegovim rečima, Kinezi će se već 2018. okrenuti Latinskoj Americi, što bi moglo značajno da ojača njihovu ekonomiju.

- Peking ima ekonomske mogućnosti i zainteresovan je da ulaže u Latinsku Ameriku jer tamo nemaju mnogo mineralnih resursa. Međutim, taj deo sveta je interesantan ne samo Kini već i Rusiji. Kako naše i kineske kompanije budu ulazile dublje u Južnu Ameriku, uveren sam da će se novi projekti samo otvarati. Tome će se pridružiti i članice BRIKS, kao i Nova investiciona banka, koju je osnovao BRIKS - naveo je Lavrov.

On smatra da će članice BRIKS srušiti sistem u kojem jedna sila kreira svetsku politiku.

Nema nove gvozdene zavese

Sergej Lavrov je izjavio da ne postoji nova "gvozdena zavesa" između Rusije i SAD, ali da u odnosima dve zemlje postoje problemi i bezrazložne antiruske sankcije Amerike.
- U odnosima dveju država postoji mnogo problema, kako starih tako i nedavno nastalih, ili tačnije rečeno veštački stvorenih. Glavni problem je rusofobična histerija koja je zahvatila politički establišment u Vašingtonu i već stekla, bez preterivanja, paranoidni karakter. Upravo ona ne dozvoljava da se krećemo napred u pravcima važnim za naše zemlje i izaziva dodatne tenzije na svetskoj sceni - rekao je ruski šef diplomatije.

- Upravo će BRIKS dovesti do multipolarnog sveta. Mislim da naši zapadni partneri u G20 sve više shvataju da moraju da se dogovaraju sa drugima - rekao je Lavrov.

Kako je istakao, promene su već vidljive u svakom segmentu.

Baba Vanga predvidela da će Kinezi biti najveća sila 2018.

Bugarska slepa proročica baba Vanga, koja je predvidela mnoge svetske događaje, pre smrti 1996. videla je da će Kina 2018. postati najveća svetska sila. Prema njenim navodima, Kina će doživeti neverovatan procvat.
- Peking će se tako brzo razvijati da će 2018. prestići SAD na mestu najjače svetske sile - rekla je proročica koju su zvali balkanskim Nostradamusom.
Mnogi stručnjaci navode da ta predviđanja uopšte nisu nemoguća. Naime, Kina je 1970. imala udeo od samo 4,1 odsto u ukupnoj svetskoj proizvodnji. S druge strane, 2015. taj udeo iznosi 15,6 odsto i nastavlja da raste, dok proizvodnja u SAD opada i prema procenama "Forbsa", do 2025. pašće na 14,9 odsto.

- Globalna finansijska reforma koja traži nove centre ekonomskog rasta i sve manja uloga dolara predstavljaju tranziciju ka multipolarnom svetu. Pokretačka sila reforme najverovatnije će biti format G20, čija polovina članica ima isti cilj kao Rusija, a to je decentralizacija svetskih finansija - objasnio je Lavrov.

Nema striktnih pravila

Na pitanje kakva su nova pravila tog multipolarnog sveta i ko ih određuje, ruski ministar spoljnih poslova kaže da njih ne bi trebalo posebno postavljati.

- Pravila će se sama nametnuti kako se svet bude transformisao. Proces bi trebalo da evoluira fleksibilno, ne uz pomoć nekih striktnih parametara. Ruski pristup integracionim projektima je baziran na sveobuhvatnosti i fleksibilnosti. To je kao kad ljude pustite da idu preko travnjaka, pa nakon što oni utabaju stazu gde im odgovara, vi je tu i napravite - kazao je Lavrov.

On je odao priznanje bivšem ruskom ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu, za kojeg tvrdi da je bio vizionar i utemeljitelj ideje o multipolarnom svetu.

- Primakov je predvideo stvaranje multipolarnog sveta. On je ojačao ruske veze sa Indijom i Kinom, iz čega je, kao što svi znamo, nastao BRIKS, koji će dovesti do tog multipolarnog sveta - rekao je šef ruske diplomatije.

Samo lud čovek može da započne rat sa Severnom Korejom

Kad je reč o tenzijama između Severne Koreje i SAD, Lavrov smatra da bi samo lud čovek mogao da započne rat sa Pjongjangom.
- Međutim, čak i kad niko ne želi rat, trka u naoružanju uvek nosi rizik od ljudske greške, koja može da dovede do neželjene eskalacije - naveo je Lavrov.
On kaže da Amerikanci pokušavaju da opravdaju svoje akcije u okolini Severne Koreje, navodeći da ne krše nikakav zakon kad izvode vežbe u tom regionu. Međutim, prema njegovim rečima, diplomatija tako ne funkcioniše.
- Da vam objasnim način na koji Amerika vodi svoju diplomatiju. U septembru oni su signalizirali Moskvi da neće izvoditi vojne vežbe i da Pjongjang ne treba da brine u vezi s tim bar do narednog proleća. Međutim, onda su SAD izvele "hitne vežbe", ignorišući Severnu Koreju. Onda su održane još jedne vežbe malo kasnije, i to neverovatnog obima, što je nateralo Pjongjang da reaguje - objasnio je Lavrov.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlatica

pre 6 godina

TRESLA SE GORA,RODIO SE MIŠ !!!AMERIKA NEMA PETLJU DA NAPADNE S.KOREJU --I TO JE DOBRO !

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20