• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.12.2017

22:34

MIROSLAV LAJČAK PREDSEDNIK GS UN:  Sud za zločine OVK se mora poštovati, DEJTON 2 SE NEĆE DESITI!

Vesti

MIROSLAV LAJČAK PREDSEDNIK GS UN: Sud za zločine OVK se mora poštovati, DEJTON 2 SE NEĆE DESITI!

Podeli vest

Predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak kaže da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana, jer se sada više priča o proširenju EU, smatra da se Dejton 2 neće desiti, a da Specijalni sud za zločine OVK svi treba da prihvate i poštuju, mada bi, kaže, bilo bolje da sve ide brže

Lajčak navodi da je EU "shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu tih zemljama". 
- Te zemlje su ušle u proces reformi i promena, i mi treba da poštujemo našu reč- rekao je Lajčak za N1.

S druge strane, smatra slovački diplomata, to nije politička odluka EU i ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, pre svega što se tiče reformi.

Povodom ideje da se organizuje Dejton 2 za BiH, Lajčak je rekao da se ne razmišlja ozbiljno o tome i da nije realno da se to desi.

On je objasnio da je za vreme Dejtona, BiH bila u ratu, da nije bilo funkcionalne države, a da je danas to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora i da je apsolutno nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države.

"Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu niko spolja ne može to da reši", rekao je Lajčak.

Upitan o Specijalnom sudu za zločine OVK, predsednik Generalne skupštine UN kaže da bi možda bilo bolje da sve ide brže.
"Ali taj proces ide, i već su sve institucije uspostavljene, očekuje se početak rada tog suda, nema stagnacije u tom procesu. Brzina bi mogla da bude veća, a snažna poruka je i da su neki pokušaji opstrukcije propali", rekao je Lajčak. 

On je istakao da će taj sud početi sa radom i da to treba svi da prihvate i da poštuju.
Komentarišući odnose Srba i Albanaca, Lajčak kaže da ta dva naroda žive na istim prostorima i nastaviće da žive, i da je u njihovom interesu da uspostave odnose koji pomažu njihovim ambicijama - članstvu u EU, za bolji život svojih građana. 

- Vlade Srbije i Albanije su puno toga postigle u poslednje tri, četiri godine- naglasio je Lajčak.

Govoreći o završetku rada Haškog tribunala, predsednik Generalne skupštine UN je rekao da je njegov glavni rezultat to što je pokazao da niko ne može da pobegne od pravde, iako se krije. 

"Zatvaranjem rada Haškog tribunala, trebalo bi i na jednom političkom planu da zatvorimo jedno teško poglavlje, poglavlje rata u zemljama bivše Jugoslavije, da istoriju ostavimo istoričarima, a da političari počnu da se bave budućnošću", kazao je Lajčak.

Na Balkanu, smatra on, "prošlost je previše pitanje dnevno-političke agende političara, i ako se oni bave prošlošću, oni nemaju snage da se bave budućnošću...".

Kaže da se uvek može više i bolje, ali dodaje - šta je, tu je. 

Postoji niz konkretnih rezultata, ima pitanja koja može postaviti svaka nacija na Balkanu, ali treba prihvatiti rezultate kakvi jesu, i da se okrenemo budućnosti, naveo je Lajčak.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija