• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2018

13:31

KRAJ BLAGOSTANJA! U Saudijskoj Arabiji i Emiratima uveden PDV!

Vesti

KRAJ BLAGOSTANJA! U Saudijskoj Arabiji i Emiratima uveden PDV!

Podeli vest

Porez na dodatu vrednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE)

Porez od pet odsto primenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama.

Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele da povećaju prihode u vreme snižavanja cena nafte. 

PDV je u ovim dvema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019. 

U UAE procenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama ili 3,3 milijarde dolara. 

Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz. 

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udeo oko 80 odsto. Obe zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase. 

U Saudijskoj Arabiji to uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu. U UAE su poskupele putarine i uvedena turistička taksa. 

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje ne plaća nikakav porez na svoju zaradu. 

Usled finansijske krize i smanjenja cene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija