• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Web-trinbune/Standard

08.01.2018

20:27

ŠAH MAT! TAJNI PROJEKAT PUTINA I MERKELOVE: Niko u Evropi o tome ne sme da priča, osim SLOVAKA I ROBERTA FICA!

Vesti

ŠAH MAT! TAJNI PROJEKAT PUTINA I MERKELOVE: Niko u Evropi o tome ne sme da priča, osim SLOVAKA I ROBERTA FICA!

Podeli vest

U sred ekonomskih sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji, evropske kompanije zaključuju energetske sporazume sa ruskom kompanijom, od kojih je najvažniji onaj o osnivanju zajedničke kompanije Severni tok 2. Kako je to moguće, zašto o tome već mesecima ćute u Briselu? Odgvor je jednostavan, Rusija i Nemačka imaju dil, a kad se Moskva i Berlin o nečemu usaglase, ostali mogu da samo klimaju glavom. Otpora ne sme i neće biti

Podsetimo, reč je o projektu izgradnje i još dva kraka gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara istom trasom kao i gasovod Severni tok, direktno, od obale Rusije do obale Nemačke.

- Prave od nas budale. Nije moguće nekoliko meseci pričati o potrebi stabilizacije Ukrajine, a onda doneti rešenje koje ne samo Ukrajinu već i Slovačku stavlja u nezavidan položaj. Izdali su drugu članicu Evropske unije. Rade potpuno suprotno političkim razgovorima koje smo vodili s Ukrajinom u Evropskom savetu.

Putin opet pobedio?

Tako je pre nekoliko meseci, posle susreta sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, reagovao slovački premijer Robert Fico na vest da je Gasprom tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku zaključio tri veoma važna sporazuma sa evropskim partnerima. Reakcija Jacenjuka za ovo razmatranje potpuno je irelevantna.

Dakle, u toku važenja ekonomskih sankcija koje su Evropska unija i Amerika uvele Ruskoj Federaciji, evropske kompanije zaključuju ozbiljne energetske sporazume sa ruskom kompanijom, od kojih je najvažniji onaj o osnivanju zajedničke kompanije Severni tok 2, koja će projektovati i izgraditi još dva kraka gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara istom trasom kao i gasovod Severni tok, direktno, od obale Rusije do obale Nemačke.

Primetno je da ovu vest veće mesecima, osim slovačkog premijera, nisu komentarisali niti zvaničnici Evropske unije niti ostali zvaničnici država članica, a posebno zvaničnici zemalja EU iz kojih su kompanije potpisnice sporazuma. Umesto toga, napadno su forsirane vesti o prisustvu ruske vojne tehnike i vojske u Siriji iako je to godinama svima poznata činjenica. Još interesantnije je to što se o tim sporazumima nije oglasila Amerika.

Da poslovi u enegetskom sektoru nisu isti što i poslovi u proizvodnji bombona, znaju i vrapci na grani, ali u kojoj meri ti isti poslovi sa Rusima predstavljaju mnogo više od ekonomije znaju samo vrhunski državni stratezi, pogotovo onih država koje imaju ambiciju da vladaju svetom ili da bar dobiju parče od tog kolača.

printscreen

Ekonomski dobici koje će imati Rusi, kao vlasnici gasa i 51 odsto Severnog toka 2, zatim pre svih Nemačka - potpuno su izvesni. Energetska bezbednost - opet pre svih Nemačke, jer su druga dva najvažnija ventila na njenoj teritoriji - obezbeđena je na duge staze.

Rusi su, kao pouzdani snabdevači gasa Evrope sa partnerom koji se preko Severnog toka takođe pokazao pouzdanim, praktično eliminisali rizik koji već duže vreme postoji u sporazumu za gradnju Turskog toka.

Evropa, ma šta to bilo, Severnim tokom 2 sigurno će kupovati 55 milijardi kubnih metara gasa umesto 47 milijardi, koje bi Rusi Evropi prodavali sa čvorišta u Turskoj. Naravno, ako Turci to budu želeli, Rusi će graditi i Turski tok. O gasnim poslovima sa Kinom ne treba ni govoriti.

(VIDEO) AMERI LANSIRALI SATELIT ZA PRAĆENJE PUTINA?! Zuma poletela iz baze Kejp Kanaveral!

Ovde se odmah nameće pitanje: da li je to Putin opet pobedio? Ne. Putin je, znajući čime realno raspolaže, sačekao da pobede Nemci. A oni su, naravno, gledajući samo svoje interese, pedantno sve stavili na papir i ušli u posao. Zašto i ne bi? Nisu oni delili kolače na Majdanu. Nisu oni sprečili Južni tok, a ne sprečavaju ni Turski. Nisu oni nudili gas iz škriljaca i ne kontrolišu oni ukrajinski gasovod, već neko drugi. I, što je najvažnije, sve vreme svima šalju samoponižavajuće poruke da su im vojska i ratna tehnika u jadnom stanju!?

BLIŽI SE DAN ZA DAN D ZA SRBIJU: Šta god da odluči, BIĆE TO PRST U OKO ILI AMERIMA ILI RUSIMA!

Ovo poslednje, uz potpisivanje gasnih sporazuma u Vladivostoku pokazuje da se Nemačka sada već sasvim jasno distancira od američke politike, i to uračunavajući sve moguće rizike. Nemačka očigledno neće ratovati u Ukrajini, još manje u Siriji. Ustvari, nije da neće, nego navodno nema čim. A to je tema za razmišljanje za ostale članice EU.

Stabilizovanje Asada i velika igra

Zauzvrat, i ne samo zbog toga, Rusi će - jer nikada ne krše sporazume - stabilizovati Asada i Siriju i na taj način pomoći Nemačkoj da vrati izbeglice, a verovatno i da učestvuje u obnovi ratom razorene zemlje. To je posao koji članice navodne antiISIS koalicije, dok je Asad na čelu Sirije, nikad neće dobiti.

Šta se protiv svega toga objektivno može? Veliki rat između Amerike i preostalih saveznika protiv Rusije i Kine sa njihovim saveznicima? Kome je u interesu samouništenje? Svaki direktni sukob Amerike i Rusije u Ukrajini i Siriji značio bi početak kataklizme. Ne, veliki igrači će publici neprekidno pokazivati mišiće, a onda će na „fer" način (kako je ko stekao pozicije) podeliti svet, jer je za novu podelu sveta došlo vreme.

Nad čijim grobom je to Fico zakukao? Nad grobom Ukrajine, Evropske unije, ili Slovačke? Nad slovačkim, naravno, jer Slovačka je do sada, kao članica EU, kupila mrvice od ukrajinske tragedije reversno prodajući gas Ukrajini.

fotomontaža

Da li Fico zna više nego što govori? Da li novi sporazumi sa Rusima možda isključuju tu mogućnost? Da li će se Ukrajina bez ispaljenog ruskog metka vratiti „majčici Rusiji? Da li će možda i Slovačka u nekom trenutku biti predmet trgovine velikih? Da li je zbog svega toga pomenuo nepravdu Evrope po pitanju izbeglica i kao Nejaki Uroš uvijeno zapretio da Slovačka može propuštati ukrajinske (galicijske) izbeglice u Evropu.

(VIDEO) BANJALUKOM ĆE DEFILOVATI SRPSKI SPECIJALCI SA SRPSKIM OZNAKAMA: NATO će pobesneti, Dodik u inat sprema spektakularnu proslavu Dana Srpske!

Ne, nisu Fica izdali Nemci i drugi jaki evropski igrači kada Slovačku stavljaju u nezavidan položaj i prepuštaju Ukrajinu samoj sebi (čitaj: Amerikancima). Izdao ga je njegov san. Taj san poluzatvorenih očiju, a sve u strahu da ne zalaje kuče, još uvek sanjaju u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Srbiji... Zato nad njihovim grobovima još niko ne kuka.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija