• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2018

18:07

HILARI KLINTON REKETAŠ! ​Pravosuđe SAD istražuje jednu od najvećih prevara ikad

Vesti

HILARI KLINTON REKETAŠ! ​Pravosuđe SAD istražuje jednu od najvećih prevara ikad

Podeli vest

Američki FBI istražuje Fondaciju Klinton pod sumnjom da je Hilari, dok je bila državna sekretarka, preko nje uzela milione dolara od stranih vlada i velikih kompanija, ili uz pretnje ili nudeći razne usluge

Američko ministarstvo pravde naredilo je opsežnu istragu humanitarne Fondacije Klinton, pod sumnjom da ju je Hilari, u vreme dok je bila državna sekretarka SAD od 2009. do 2013, koristila za reketiranje. Sumnja se da je ona preko te porodične fondacije uzela milione dolara od država i kompanija u zamenu za razne usluge ili pod pretnjom da će pasti u nemilost američke administracije.

Pare od sedam država

Istragu su pokrenuli agenti FBI u Litl Roku u Arkanzasu, gde su Klintonovi nekad živeli i gde su otvorili Fondaciju nakon završetka Bilovog predsedničkog mandata 2001. Zvaničnik FBI, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je američkim medijima da je proteklog meseca ispitan najmanje jedan svedok u slučaju Klinton, a da bi narednih nedelja istraga trebalo da bude intezivirana.

- Ispitujemo da li je Hilari Klinton ucenjivala države i kompanije kako bi dobila izdašne donacije za svoju humanitarnu fondaciju ili je nudila usluge u zamenu za velike priloge. Takođe, ispitujemo da li je Hilari deo tih dobijenih sredstava, koja su oslobođena od poreza, koristila za lične i političke potrebe, kao i da li je Fondacija radila u skladu sa važećim poreskim zakonima - naveo je izvor.

Kako su mediji u SAD ranije pisali, u vreme dok je Klintonova bila

Lične svrhe

Hilari je lako mogla da iskoristi milione koje je dobila za Fondaciju u lične i političke svrhe

Čarls Ortel

šefica diplomatije SAD, sedam zemalja je doniralo novac njenoj Fondaciji. To su Kuvajt, Katar, Oman, Alžir, Australija, Norveška i Dominikanska Republika.

Osim toga, i velike američke kompanije su davale izdašne priloge Fondaciji Klinton u zamenu za pomoć pri sklapanju poslova u inostranstvu. Hilari je, kako se sumnja, pritiskala strane vlade da potpišu ugovore sa onim američkim kompanijama koje su dale novac njenoj Fondaciji. Među njima su "Dženeral elektrik", "Ekson mobajl", "Majkrosoft" i "Boing". Pisalo se i da je Klintonova američkim naftnim i gasnim kompanijama, sponzorima njene i Obamine izborne kampanje, obezbeđivala koncesije za eksploataciju uljnih škriljaca širom sveta, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva.

Stručnjak za zakone u oblasti humanitarnog rada Čarls Ortel smatra da je FBI pokrenuo istragu o jednoj od najvećih prevara svih vremena.

- Počeo sam da se bavim slučajem Fondacije Klinton u februaru 2015. Trebalo mi je nekoliko nedelja da shvatim da je u pitanju jedna od najvećih prevara u istoriji. Prema mojoj računici, zvanične donacije Fondaciji Klinton iznose oko 2,3 milijarde dolara, ali ako uračunate sve podružnice širom sveta, u pitanju su stotine milijardi dolara - navodi Ortel.

Bez ikakve revizije

Prema njegovim rečima, fondacija poput one koja je u vlasništvu Klintonovih mora da ima precizno vođene knjige u skladu sa revizorskim standardima.

- Pravila su veoma striktna. Međutim, revizija Fondacije Klinton nije urađena u skladu sa zakonom godinama - tvrdi Ortel.

On sugeriše da je Hilari mogla lako da iskoristi milione koje je dobila

Oproban sistem

Hilari je, kako se sumnja, pritiskala strane vlade da potpišu ugovore sa onim kompanijama koje su dale novac njenoj Fondaciji

kao donaciju za Fondaciju u lične i političke svrhe.

- Ta humanitarna fondacija je veoma kompleksna, donacije su često isplaćivane u nestabilnim valutama, a nedostaju i kontrolni organi. Sve to otvara mogućnost za prevaru - kaže stručnjak.

Opet istraga o mejlovima

Američki portal "Dejli bist" izvestio je da je ministarstvo pravde ponovo naredilo pokretanje istrage o tome što je Hilari koristila svoj privatni imejl server za poslovne mejlove dok je bila državna sekretarka SAD.

- Pokušavaju da prikupe nove podatke o tome kako su Klintonova i njeni saradnici postupali sa poverljivim materijalom. Takođe, pokušavaju da sagledaju koliko je poverljivih informacija bilo pohranjeno na Hilarinom privatnom imejl serveru - navodi "Dejli bist".

Inače, istraga o Hilarinom imejl serveru vođena je pred predsedničke izbore u SAD, održane u novembru 2016. Međutim, uprkos tome što je FBI smatrao da je prekršila zakone, slučaj nije došao do suda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59