• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2018

15:13

RUMUNSKI PREMIJER ŠOKIRAO KOMŠIJE: Ako se ovde zavijori mađarska zastava, ZAVIJORIĆE SE I MAĐARI!

Vesti

RUMUNSKI PREMIJER ŠOKIRAO KOMŠIJE: Ako se ovde zavijori mađarska zastava, ZAVIJORIĆE SE I MAĐARI!

Podeli vest

Mađarska je danas pozvala ambasadora Rumunije u Bukureštu kako bi izrazila nezadovoljstvo izjavom rumunskog premijera Mihaja Tudosea u kojima je on naizgled fizički pretio etničkim Mađarima koji u Rumuniji traže autonomiju, prenosi Rojters

Navodi se da je Tudose reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u delu Rumunije gde oni čine značajan deo populacije.

- Poručio sam im da, ukoliko se zastava Sekelja (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Sekelje ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne - kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji Realitatea.

AP PHOTO

Rojters navodi da Sekelji čini veliki deo populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija.

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je sinoć objavio na Fejsbuku, ne pominjući pritom televizijski intervju.

- Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedeljivost rumunske države - naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

KOMŠIJE ĆE DA PUKNU OD MUKE! HRVATSKA DRUGA NAJGLUPLJA ZEMLJA NA SVETU: Prve su SAD!

Rojters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari besno reagovali na reči predsednika rumunske vlade.

MTI prenosi da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi "komentari u kojima on praktično preti predstavnicima... jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi" i da rumunski premijer mora da "smiri situaciju".

reuters‚

Rojters podseća da je mađarski premijer Viktor Orban, koji će na parlamentarnim izborima 8. aprila pokušati da osvoji novi mandat, dodelio državljanstvo Mađarske etničkim Mađarima u susednim državama ubrzo nakon što je preuzeo vlast 2010. godine.

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Sekelja u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dve zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija