• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

14.01.2018

10:40

JEZIVI ADUT TERORISTA! RUSI UPOZORAVAJU: Zbog dronova sa minama NIKO VIŠE NIJE BEZBEDAN!

Vesti

JEZIVI ADUT TERORISTA! RUSI UPOZORAVAJU: Zbog dronova sa minama NIKO VIŠE NIJE BEZBEDAN!

Podeli vest

Pokušaj napada 13 bespilotnih letelica natovarenih improvizovanim minama na dve ruske baze u Siriji (vojni aerodrom Hmejmim u Latakiji i vojno-morsku bazu Tartus), naterao je ruski vojni vrh da javno upozori da se terorizam preselio na nebo i da se na isti način mogu napasti objekti u bilo kojoj zemlji sveta

Upozorenje se posebno odnosi na one koji su pomogli teroristima da koriste informacije iz kosmosa i da navode bespilotne letelice na ciljeve na velikoj distanci. Svi učesnici rata u Siriji i do sada su koristili bespilotne letilice, ali napadi na ruske baze 6. januara pokazali su da su teroristi ovladali tehnologijom da upravljaju dronovima pomoću dži-pi-esa. Ruski eksperti tvrde da teroristi sada mogu da upravljaju dronovima na rastojanju od sto kilometara.

Naravno da je za Ruse važno što nijedan od 13 dronova nije stigao do cilja. Sedam su uništili svojim "Pancirima S", a ostale su uspeli da "spuste" na zemlju sredstvima radioelektronske borbe.

Detaljnom analizom ruski obaveštajci su utvrdili da su napad dronovima na njihove vojne baze u Hmejmimu i Tartusu organizovali teroristi iz grupe “Ahrar aš Šam”. Letilice su krenule iz Idliba, gde se nalazi tzv. umerena opozicija (pod uticajem Vašingtona), kojoj je glavni cilj da ukloni legalno izabranog predsednika Bašara Asada.

(VIDEO) RUSI SE OSVETILI ZA NAPAD NA BAZU HMEJMIM: Evo kako su likvidirani teroristi, koji su IZVELI NAPAD DRONOVIMA!

Zahvaljujući tome što su Rusi uspeli da preuzmu pod svoju kontrolu više dronova i spuste ih na zemlju, oni su došli do važnih informacija o tome kako su napravljene, na prvi pogled amaterske bespilotne letilice i utvrdili kako su programirane. Uopšte nije sporno ni to da su dronovi poleteli i vođeni sa onog dela sirijske teritorije koja je pod kontrolom Turaka. Ali predsednik Rusije Vladimir Putin je posle razgovora sa svojim turskim kolegom Redžepom Erdoganom rekao da je uveren da Ankara nije učestvovala u tom terorističkom napadu.

Iako je Putin rekao da u Moskvi znaju ko je pripremio provokaciju, nije rekao na koga misli. Rusi su uvereni da su provokaciju organizovali Amerikanci da bi pomogli islamistima. Sumnja je tim veća jer su se teroristički dronovi nad ruskim bazama pojavili dok je iznad Sredozemnog mora bio američki izviđački avion “P-8A posejdon”, koji je tamo kružio čak četiri časa.

NAPAD NA RUSKE BAZE - AMERI TESTIRAJU ORUŽJA BEZ OBJAVE RATA: Putin uništio 13 letelica, Moskva sprema žestok odgovor!

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da način na koji su teroristi dronovima napali ruske vojne baze u Siriji pokazuje da su ih obučavali američki instruktori.

- I ubuduće treba očekivati napade terorističkih bespilotnih letelica na ruske baze, a od “rojeva” dronova se može braniti sistemima radioelektronske borbe, koje Rusi imaju u Siriji. Tih sistema ima dovoljno i oni mogu da sruše ili spuste protivničke dronove - objašnjava Leonkov.

printscreen/Twiter

Odgovor Vašingtona je da se svi delovi za bespilotne letelice mogu slobodno kupiti na tržištu. Odgovarajući Pentagonu, u Moskvi kažu da se podaci iz kosmosa ipak ne mogu nabaviti na tržištu, jer ih imaju samo zemlje koje poseduju visoke tehnologije. Svi dronovi su imali elektronske uređaje koji su bili programirani tako da tačno lete na određene ciljeve i aktiviraju eksploziv.

Načelnik Uprave pravljenja i razvoja bespilotnih letelica pri Generalštabu RF Aleksandar Novikov tvrdi da je teroristima morao neko da pomogne iz zemalja koje imaju visoke tehnologije i koje znaju kako da se obezbedi satelitska navigacija sa upravljanjem na distanci. Zato ih zanima ko je pomogao teroristima da dobiju tačne koordinate koje obaveštajne službe velikih država dobijaju iz kosmosa preko svojih satelita.

U ruskom Ministarstvu odbrane ističu da teroristi to znanje do sada nisu imali. Islamisti su dosad kopirali taktiku Amerikanaca u korišćenju dronova. Koristili su ih i za navođenje automobilista samoubica i sve to snimali.

Da i Amerikancima preti opasnost od terorističkih dronova i njihove nove taktike, dokaz je i to da je Pentagon prošle godine tražio od Kongresa dopunski novac kako bi mogli da se uspešno bore protiv islamističke bespilotne avijacije. Amerikanci su se ranije hvalili da već rade na više od dvadeset različitih sistema za otkrivanje i uništavanje dronova, a više sistema se već isprobava na bojnom polju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

Ovde postoje dve opcije. Ili da udariš na Amerikance, što je skoro nezamisljivo ili da se taj ISIS (sa sve poodružnicom, nazvanom "umerena opozicija") iskoreni do zadnjeg pacova... u tom slučaju mora da se pređe granica i da se uđe u Irak i neke delove Turske... što pre, to bolje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija