• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

14.01.2018

10:40

JEZIVI ADUT TERORISTA! RUSI UPOZORAVAJU: Zbog dronova sa minama NIKO VIŠE NIJE BEZBEDAN!

Vesti

JEZIVI ADUT TERORISTA! RUSI UPOZORAVAJU: Zbog dronova sa minama NIKO VIŠE NIJE BEZBEDAN!

Podeli vest

Pokušaj napada 13 bespilotnih letelica natovarenih improvizovanim minama na dve ruske baze u Siriji (vojni aerodrom Hmejmim u Latakiji i vojno-morsku bazu Tartus), naterao je ruski vojni vrh da javno upozori da se terorizam preselio na nebo i da se na isti način mogu napasti objekti u bilo kojoj zemlji sveta

Upozorenje se posebno odnosi na one koji su pomogli teroristima da koriste informacije iz kosmosa i da navode bespilotne letelice na ciljeve na velikoj distanci. Svi učesnici rata u Siriji i do sada su koristili bespilotne letilice, ali napadi na ruske baze 6. januara pokazali su da su teroristi ovladali tehnologijom da upravljaju dronovima pomoću dži-pi-esa. Ruski eksperti tvrde da teroristi sada mogu da upravljaju dronovima na rastojanju od sto kilometara.

Naravno da je za Ruse važno što nijedan od 13 dronova nije stigao do cilja. Sedam su uništili svojim "Pancirima S", a ostale su uspeli da "spuste" na zemlju sredstvima radioelektronske borbe.

Detaljnom analizom ruski obaveštajci su utvrdili da su napad dronovima na njihove vojne baze u Hmejmimu i Tartusu organizovali teroristi iz grupe “Ahrar aš Šam”. Letilice su krenule iz Idliba, gde se nalazi tzv. umerena opozicija (pod uticajem Vašingtona), kojoj je glavni cilj da ukloni legalno izabranog predsednika Bašara Asada.

(VIDEO) RUSI SE OSVETILI ZA NAPAD NA BAZU HMEJMIM: Evo kako su likvidirani teroristi, koji su IZVELI NAPAD DRONOVIMA!

Zahvaljujući tome što su Rusi uspeli da preuzmu pod svoju kontrolu više dronova i spuste ih na zemlju, oni su došli do važnih informacija o tome kako su napravljene, na prvi pogled amaterske bespilotne letilice i utvrdili kako su programirane. Uopšte nije sporno ni to da su dronovi poleteli i vođeni sa onog dela sirijske teritorije koja je pod kontrolom Turaka. Ali predsednik Rusije Vladimir Putin je posle razgovora sa svojim turskim kolegom Redžepom Erdoganom rekao da je uveren da Ankara nije učestvovala u tom terorističkom napadu.

Iako je Putin rekao da u Moskvi znaju ko je pripremio provokaciju, nije rekao na koga misli. Rusi su uvereni da su provokaciju organizovali Amerikanci da bi pomogli islamistima. Sumnja je tim veća jer su se teroristički dronovi nad ruskim bazama pojavili dok je iznad Sredozemnog mora bio američki izviđački avion “P-8A posejdon”, koji je tamo kružio čak četiri časa.

NAPAD NA RUSKE BAZE - AMERI TESTIRAJU ORUŽJA BEZ OBJAVE RATA: Putin uništio 13 letelica, Moskva sprema žestok odgovor!

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da način na koji su teroristi dronovima napali ruske vojne baze u Siriji pokazuje da su ih obučavali američki instruktori.

- I ubuduće treba očekivati napade terorističkih bespilotnih letelica na ruske baze, a od “rojeva” dronova se može braniti sistemima radioelektronske borbe, koje Rusi imaju u Siriji. Tih sistema ima dovoljno i oni mogu da sruše ili spuste protivničke dronove - objašnjava Leonkov.

printscreen/Twiter

Odgovor Vašingtona je da se svi delovi za bespilotne letelice mogu slobodno kupiti na tržištu. Odgovarajući Pentagonu, u Moskvi kažu da se podaci iz kosmosa ipak ne mogu nabaviti na tržištu, jer ih imaju samo zemlje koje poseduju visoke tehnologije. Svi dronovi su imali elektronske uređaje koji su bili programirani tako da tačno lete na određene ciljeve i aktiviraju eksploziv.

Načelnik Uprave pravljenja i razvoja bespilotnih letelica pri Generalštabu RF Aleksandar Novikov tvrdi da je teroristima morao neko da pomogne iz zemalja koje imaju visoke tehnologije i koje znaju kako da se obezbedi satelitska navigacija sa upravljanjem na distanci. Zato ih zanima ko je pomogao teroristima da dobiju tačne koordinate koje obaveštajne službe velikih država dobijaju iz kosmosa preko svojih satelita.

U ruskom Ministarstvu odbrane ističu da teroristi to znanje do sada nisu imali. Islamisti su dosad kopirali taktiku Amerikanaca u korišćenju dronova. Koristili su ih i za navođenje automobilista samoubica i sve to snimali.

Da i Amerikancima preti opasnost od terorističkih dronova i njihove nove taktike, dokaz je i to da je Pentagon prošle godine tražio od Kongresa dopunski novac kako bi mogli da se uspešno bore protiv islamističke bespilotne avijacije. Amerikanci su se ranije hvalili da već rade na više od dvadeset različitih sistema za otkrivanje i uništavanje dronova, a više sistema se već isprobava na bojnom polju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

Ovde postoje dve opcije. Ili da udariš na Amerikance, što je skoro nezamisljivo ili da se taj ISIS (sa sve poodružnicom, nazvanom "umerena opozicija") iskoreni do zadnjeg pacova... u tom slučaju mora da se pređe granica i da se uđe u Irak i neke delove Turske... što pre, to bolje.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija