• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.01.2018

15:20

AMERIKA UNIŠTAVA CEO SVET:  Sergej Lavrov, ministar spoljih poslova Rusije UKAZAO NA UZROK SVIH PROBLEMA!

Vesti

AMERIKA UNIŠTAVA CEO SVET: Sergej Lavrov, ministar spoljih poslova Rusije UKAZAO NA UZROK SVIH PROBLEMA!

Podeli vest

Predsednik SAD Donald Tramp tokom 2017. izazvao velike tenzije svojim delovanjem i pretnjama da će silom rešiti krize. Zato sada ključaju Sirija, Izrael i Palestina, Iran, Severna Koreja, tvrdi šef ruske diplomatije

Amerika uništava ceo svet, zaključak je ruskog ministra Sergeja Lavrova. On smatra da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa tokom 2017. izazvala velike tenzije svojim postupcima i pretnjama da će silom rešiti svetske krize.

Tako je Vašington vojnim delovanjem pogoršao situaciju u Siriji, uništio priliku za pregovore između Izraelaca i Palestinaca priznanjem Jerusalima za glavni grad Izraela, doveo svet na ivicu nuklearnog rata preteći Severnoj Koreji, na pragu je da uništi i iranski nuklearni sporazum i konstantno provocira Rusiju.

Situacija nimalo laka

Šef ruske diplomatije je juče na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi rekao da prošla godina nije bila nimalo laka u geopolitičkom smislu zbog Amerike.- Više kriznih žarišta ostalo je aktivno u raznim regionima, od Bliskog istoka i Severne Afrike, do našeg suseda Ukrajine. Poslednjih meseci u godini situacija se drastično pogoršala zbog pretnje Vašingtona da će vojnim merama rešiti situaciju na Korejskom poluostrvu. Pretnje su upućene i Avganistanu. Takođe, najnovije izjave iz SAD ne ulivaju optimizam u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom - naveo je Lavrov.

Provokacija Rusije
Vašington se plaši fer konkurencije na svim poljima, a naročito kad je u pitanju energetika
Sergej Lavrov

Dodao je da američki planovi formiranjem granične bezbednosne snage u Siriji ne pomažu rešenju krize.
- Amerikanci obučavaju 30.000 ljudi u te svrhe, a među njima su Kurdi i bivši teroristi. Turska je već reagovala, poručivši SAD da odustanu o toga. Za Rusiju to dovodi u pitanje sirijski teritorijalni integritet. Takođe, tu je i pitanje odnosa između Turske i Kurda. Taj američki jednostrani potez ne doprinosi rešenju problema. Svi mi čekamo objašnjenje Vašingtona - rekao je Lavrov.

LAVROV: KINA ĆE 2018. POSTATI NAJJAČA SILA! Ruski diplomata tvrdi da se rađa multipolaran svet!

Tanjug/AP


- Palestinci su godinama, malo po malo, pristajali na ustupke, a za to nisu dobili ništa. Uprkos tome, konačno su bili spremni na direktne razgovore s Izraelom, bez ikakvih preduslova. Rusija je bila spremna da bude domaćin tih razgovora. To je sada propalo - objasnio je Lavrov.

Makedoniji daju ime da bi ušla u NATO

Šef ruske diplomatije smatra da je nedavno intenziviranje razgovora o zvaničnom imenu Makedonije povezano sa željom SAD da prime tu državu u NATO.
- Pregovori su se aktivirali tek kad su SAD odlučile da Makedonija treba da bude u NATO - rekao je Lavrov.

Kako je istakao, Moskva će razgovarati sa predstavnicima UN i EU bez SAD, kako bi se dogovorili o daljim zajedničkim koracima.
Kad je reč o Severnoj Koreji, šef ruske diplomatije naveo je da je Moskva spremna da podrži direktne razgovore između svih strana uključenih u severnokorejsku raketnu krizu.
- Rusija i Kina predlažu smirivanje tenzija i zamrzavanje konflikta, dok SAD prete vojskom. Međutim, sila ne pomaže rešenju krize- objasnio je Lavrov.

(VIDEO) LAVROV BRUTALNOM ŠALOM PONIZIO ZAEVA I SKOPLJE: Nadam se da svi shvataju zašto Makedonija mora da menja ime!


Pritisak na Evropu

Poseban problem je i najava postavljanja američkog raketnog sistema u Japanu.
- To ugrožava odnose SAD i Rusije. Čuli smo da će Japan upravljati tim sistemom, a da Amerika neće imati nikakve veze s tim. Nažalost, mi u to sumnjamo - naglasio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova osvrnuo se i na američki pritisak na Evropu da ne prihvati ruski gas.
- Vašington pokušava da primora Evropu da odbije projekat Severni tok 2. To ukazuje na to da se Vašington plaši fer konkurencije na svim poljima, a naročito kad je u pitanju energetika i snabdevanje Evrope gasom. Umesto ruskog gasa, SAD žele da Evropi prodaju svoj skuplji tečni gas - kazao je Lavrov.

Zapad više nije dominantan, SAD se ne mire s tim

Lavrov smatra da Zapad gubi dominantnu ulogu u svetu, a da SAD sa time ne mogu da se pomire. Dodatno, on misli da se Trampova administracija boji konkurencije u međunarodnoj areni.
- Amerikanci su poznati po tome što se osećaju specijalnima, pa se i dalje oslanjaju na to. Međutim, realnost je da Zapad gubi dominantan položaj u svetu, postoje novi centri moći, rađaju se nove moćne kuće. Nažalost, naše kolege iz SAD i njihovi saveznici i dalje žele da sprovode svoju volju putem diktata i ultimatuma. Ne žele da čuju mišljenja drugih centara moći. Zbog toga ne žele ni da prepoznaju realnost, a to je formiranje multipolarnog sveta - istakao je Lavrov.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija