• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2018

22:35

ALEKSIS CIPRAS ODBRUSIO SKOPLJU: Makedonska nacija nije postojala u antičko doba!

Vesti

ALEKSIS CIPRAS ODBRUSIO SKOPLJU: Makedonska nacija nije postojala u antičko doba!

Podeli vest

Premijer Grčke Aleksis Cipras kaže da makedonska nacija nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca

Cipras je, u intervjuu za grčki list "Etnos" koji će u celosti biti objavljen u nedelju, govorio o pitanjima vezanim za naziv susedne države i o tome koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi danas MIA.

- Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog sveta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije- rekao je grčki premijer. 

On je naveo da su taj region od sedmog veka naseljali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci. 

- Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivnost za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije- rekao je Cipras. 

Međutim, napomenuo je on, "nije nerazumno da termin Makedonija bude uključen u kombinovani naziv sa geografskim ili vremenskim identifikacionim simbolom za generalnu upotrebu, kako bi bilo jasno da niko ne polaže prava na teritorije niti na istoriju drugih nacija". 

Inače, posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimic, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv. 

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

SKOPLJE U SVE TEŽEM PROBLEMU: Sveti Sinod Grčke crkve protiv upotrebe imena Makedonije

MAKEDONIJI PRETI GRAĐANSKI RAT?! VMRO sprema pobunu protiv Zaeva, ne pristaje na promenu imena i UCENE GRKA I ALBANACA!

ATINA DEMANTUJE: Vest da je postignut dogovor o imenu Makedonije je ALBANSKA PROVOKACIJA




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Flavie Felix IV

pre 6 godina

Pojam Grčka se pojavljuje u 17/18 veku pa mi nije jasno koji su to grci bili pre 2/3000 godina osim helena,a heleni i helenska kultura su balkanci tj nas narod ex.yug a ne grci kako je kreirala moderna masonerija i ukrala nasu istoriju pa smo ostali kao tikva bez korena ili ti divlje pleme iz sibira koje je ovde doslo u 5veku..

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija