• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vebtribune.rs

31.01.2018

19:35

SAD U ŠOKU, BRUTALNA PORUKA MOSKVE! ARKTIK JE RUSKI, ne zabadajte nos u tuđe poslove, RUSI ZAUZELI SEVERNI POL!

Vesti

SAD U ŠOKU, BRUTALNA PORUKA MOSKVE! ARKTIK JE RUSKI, ne zabadajte nos u tuđe poslove, RUSI ZAUZELI SEVERNI POL!

Podeli vest

Amerika strateški i taktički gubi od Rusije na Arktiku, napisao je "Business Insider", pozivajući se na komandanta američke Obalske straže admirala Pola Zukunfa. Rusija koristi "korvete ledolomce" na Arktiku, što su u suštini ratni brodovi ledolomci, rekao je admiral. Prema njegovim rečima, Rusija se na Arktiku ponaša kao Kina na Istočnom i Južnom kineskom moru, kao da je ceo Arktik ruski

Imamo, upozorava on, strategiju za Arktik, a istovremeno gledamo kako Rusija povećava svoje prisustvo.

- Sada imamo i Kinu koja povećava svoje prisustvo. Rusija je otišla toliko daleko da tvrdi da prisvaja većinu arktičkog okena kao da je njihov", rekao je američki admiral. "Rusija nije bila transparentna u tome kakve su njihove namere, tako da mi igramo stratešku šahovsku igru na Arktiku. A Rusija ima sve figure na šahovskoj tabli. Ja imam samo par piona. Nemam čak ni kraljicu, a kamoli kralja - rekao je Zukunf.

Predsednik Pokreta za podršku ruske flote, kapetan prve klase Mihail Nenašev, rekao je da Sjedinjene Države nisu arktička država u širem smislu te reči. "SAD dodiruju arktičku regiju zahvaljujući Aljasci koja je takođe ranije bila deo Rusije", objasnio je stručnjak.

Lista arktičkih država uključuje Rusiju, Norvešku, Kanadu i Island, dok svi ostali "mogu biti pozvani kao gosti", rekao je Nenašev.

- Arktik je vrh sveta, pol čovečanstva. Pozvali bismo Amerikance da nema njihove vojne i pomorske agresivnosti, jer oni uvek zabadaju svoj nos u tuđe poslove - rekao je ovaj stručnjak.

- Za Rusiju ovo nije šahovska igra, ovo je naše prirodno stanište", nastavio je Mihail Nenašev. "Živimo ovde više od hiljadu godina, a Arktik je oduvek bio osnova života za nas. Rusija mora da razvije Arktik - ovo je pitanje našeg razvoja a ne vojno rivalstvo sa bilo kim - dodao je on.

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN SMRT ZA NOVI SVETSKI POREDAK: Gospodari sveta besni, RUSIJA ustala iz mrtvih, OPET JE SUPERSILA!

Što se tiče "korveta", primarna funkcija ovih ledolomaca je da isporuče tovar na određena ostrva, gde ih samo ledolomac može dostaviti. Međutim, ako je potrbno, oni mogu obavljati i vojne funkcije, podsetio je Nenašev.

MERKEL NAPRAVILA DIL SA PUTINOM, OTKAČILA TRAMPA: Nemci dali zeleno svetlo Rusima ZA SEVERNI TOK 2!

Kako navodi "Business Insider", Rusija ima 46 ledolomaca svih vrsta na Arktiku- njih četiri su teški polarni ledolomci, 23 su srednja ili lagana plovila. U to vreme su SAD imale tri laka ledololmca u regionu, i samo jednog teškog polarnog ledolomca.

Ruski izvori kažu da Rusija danas na Arktiku ima 30 dizel i četiri ledolomca na nuklearni pogon. Pored toga, Rusija pravi arktičku flotu borbenih brodova ledene klase sposobnih da prenose i artiljerijsko i raketno oružje.

Na primer, nuklearni ledolomac projekat 22220 je opremljen termoelektranom sa dva reaktora.. Brod ima posadu od 75 ljudi i dugačak je 173,3 metra a širok 34 metra. Plovilo na nuklearni pogon ima jedinstvenu konstrukciju trupa, što ga čini plovilom korisnim i u arktičkim morima i severnim rekama.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija