• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2018

17:21

SVET U STRAHU OD NUKLEARNOG RATA! Kina, Rusija i SAD se utrkuju u naoružanju!

Vesti

SVET U STRAHU OD NUKLEARNOG RATA! Kina, Rusija i SAD se utrkuju u naoružanju!

Podeli vest

Peking je najavio početak modernizacije svog nuklearnog arsenala nakon što su američki lider Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin najavili da će uložiti milijarde u vojsku

Svet je u sve većem strahu od nuklearnog rata, a velike sile Rusija, SAD i Kina utrkuju se koja će imati veći nuklearni arsenal. Nakon što su američki predsednik Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin najavili da će narednih godina uložiti milijarde u obnovu svog atomskog oružja, Kina se takođe odlučila na takav korak kako bi držala korak sa Vašingtonom i Moskvom.

Udvostručiće oružje


Planove Pekinga otkrio je vojni stručnjak i istraživač kineske Akademije za vojne nauke Li Sjanrong. On je u intervjuu za zvanično glasilo kineske vojske "PLA dejli" naveo da već mesecima radi na vojnom izveštaju o unapređenju kineskih nuklearnih snaga.

AP PHOTO

- Kina planira da uloži velika sredstva u obnovu svog oružja za masovno uništenje. Naš trenutni kapacitet broji oko 1.663 bojeve glave, ali očekujem da će se taj broj znatno povećati narednih godina - rekao je Sjanrong.


Njegov kolega sa akademije Jang Min naveo je da je povod za sve to što Rusija i SAD, kao dve najveće nuklearne sile na svetu, konstantno ulažu u svoje snage.


- U današnjem sve nesigurnijem svetu, jedini način da osiguramo bezbednost jeste da osnažimo svoje nuklearno oružje i uđemo u trku sa drugim planetarnim silama. Tako možemo da ojačamo svoju poziciju velike sile. Međutim, nikad prvi nećemo upotrebiti atomsku bombu - naveo je Min.


Kineski eksperti su istakli da pozicija u svetu postaje sve nesigurnija. Posebno je upozoravajuće to što je američki predsednik Donald Tramp u govoru o stanju nacije u utorak najavio da će uložiti milijarde u svoj nuklearni program.

Reuters

- Trampov govor je samo uvod u plan Pentagona prema kojem će SAD u naredne tri decenije uložiti 1,2 hiljade milijardi dolara u svoje nuklearno oružje. Oni će modernizovati nuklearne podmornice klase "kolumbija", strateške bombardere "B-21 rajder" i druge. To sve rade da bi postali najveća nuklearna sila na svetu, iako Rusija trenutno ima više bojevih glava u svom posedu - istakao je Min.

Rusija ima "satanu"


Ekspert je upozorio da Rusija ni u kom pogledu ne zaostaje za SAD.

AP/public

- Na moru, Moskva razvija novu moćnu podmornicu opremljenu sa "R-29RM bulava" nuklearnim interkontinentalnim balističkim projektilom (ICBM). Na kopnu, ruska vojska je usavršila interkontinentalnu raketu "topol-m", koja ima najveći domet dosad. Moskva će uskoro testirati najmoćniji prekookeanski nuklearni projektil na svetu "RS-28 sarmat", koju zovu "satana 2". Ta raketa ima domet od oko 11.000 kilometara i može da zbriše teritoriju veličine američke savezne države Teksas - naveo je kineski stručnjak.

SAD U ŠOKU, BRUTALNA PORUKA MOSKVE! ARKTIK JE RUSKI, ne zabadajte nos u tuđe poslove, RUSI ZAUZELI SEVERNI POL!


Inače, Rusija i bivši Sovjetski Savez počeli su sa nuklearnim testovima još krajem tridesetih godina 20. veka. Kina se u atomsku trku uključila tek 1964, kad je prvi put testirala atomsko oružje.

Nuklearni arsenal velikih sila

SAD2.126 strateških nuklearnih bojevih glava
500 nestrateških nuklearnih bojevih glava
6.774 bojeve glave u rezervi ili čekaju uništenje
9.400 bojevih glava ukupno

Rusija2.600 strateških nuklearnih bojevih glava
2.050 nestrateških nuklearnih bojevih glava
7.350 bojevih glava u rezervi ili čeka uništenje
12.000 bojevih glava ukupno

Kina264 strateške nuklearne bojeve glave
400 nestrateških nuklearnih bojevih glava
1.000 bojevih glava u rezervi ili čeka uništenje
1.663 bojeve glave ukupno




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlata

pre 6 godina

Za sve su krivi Ameri,jer bi hteli da ceo svet ekdploatisu i drze u kolonijalnom ropstvu ! Nema nista od nuklearnog rata jer bi Rusi i Kinezi zbrisali Americki kontinent sa lica zemlje.Ameri to znaju i plase se njih !!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija