• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: intermagazin.rs

06.02.2018

11:08

Denzel Vašington nije rekao da je Donald Tramp "spasio SAD od policijske države i rata sa Rusijom" (ISPRAVKA)

Vesti

Denzel Vašington nije rekao da je Donald Tramp "spasio SAD od policijske države i rata sa Rusijom" (ISPRAVKA)

Podeli vest

Početkom februara, poznati fake news sajt stao je u odbranu Donalda Trumpa i republikanskog kongresmena Devina Nunesa, kroz riječi pripisane Denzelu Washingtonu - koje čuveni glumac nikada nije izgovorio. Portalima iz Srbije, a zatim i iz okolnih zemalja, nije dugo trebalo da ovu izmišljotinu prošire i na naše govorno područje.

Portal “YourNewsWire” objavio je 03.02.2018. članak naslovljen “Denzel Washington: Izbor Trumpa spasao nas je od od ‘orvelijanske policijske države’”. U članku se prenose navodne izjave glumca Denzela Washingtona o tome da je Trumpova pobjeda na izborima spasila Ameriku od rata sa Rusijom i uspostavljanja policijske države, te se navodi da je Washington ove izjave dao na “konferenciji za štampu održanoj u New Yorku”. Drugim riječima, članak tvrdi da je Washington strastveno podržao čuveni "Nunesov memorandum" o "nezakonitom špijuniranju" Trumpove kampanje. 

S obzirom da se navedene izjave odnose na memorandum koji je objavljen 02.02.2018. Washington je takvu izjavu morao dati u vrlo kratkom vremenskom rasponu od petka popodne, kada je Donald Trump skinuo oznaku tajnosti sa memoranduma i kada je isti objavljen; do subote popodne, kada je “YourNewsWire” objavio svoj članak. No, ne postoji nikakav trag da je Washington održao bilo kakvu press konferenciju tog ili prethodnog dana, niti da je dao bilo kakvu izjavu o memorandumu, Trumpu, ili bilo kojoj političkoj temi. Vijesti o ovom glumcu koje se mogu pronaći za taj vremenski period, uglavnom se odnose na njegovu nominaciju za Oscara za glavnu ulogu u filmu “Roman J. Israel, Esq”.

Ubrzo nakon objavljivanja, tekst je ocijenjen kao lažna vijest od strane nekoliko fact-checking sajtova, uključujući “Snopes” i “Factcheck.” Sama stranica koja ga je objavila je više puta bila predmet njihovih provjera, a pročula se po širenju lažnih vijesti u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u - uključujući i čuvenu priču o tome da Hillary Clinton “prodaje djecu pedofilima”, zbog koje je napadnuta picerija u Washingtonu koja je u ovim “vijestima” označena kao centar “mreže pedofila”.

 

Denzel Washington i lažne vijesti o podršci Trumpu

Ovo nije prva lažna vijest u kojoj se tvrdi da je Washington podržao Trumpa, ili da je njegov politički istomišljenik. Iako sam glumac nikada nije izjavio ništa slično, “YourNewsWire” je u decembru 2017. takođe izmislio njegove izjave u kojima je bivšeg predsjednika SAD, Baracka Obamu, navodno nazvao kriminalcem i optužio ga da je “vodio državu kao banana-republiku”, te da je “iščupao srce Americi”. U članku se takođe tvrdi da je Washington napao CNN zbog neizvještavanja o Obaminom “kriminalu”. Nakon što je cijela priča prenesena na Facebook profilu političkog analitičara koji radi za CNN, Washingtonov predstavnik za odnose sa javnošću je rekao da on nikada nije izjavio bilo šta od navedenog. Obje priče na ovom sajtu napisao je isti autor, koji se potpisuje kao “Baxter Dmitry”.

Sličnih priča je bilo i ranije. U toku predizborne kampanje, objavljeno je, recimo, da je Washington javno podržao Donalda Trumpa i “napao” Obamu, što se takođe nikada nije desilo.

Zašto je baš Denzel Washington odabran za nosioca izmišljenih izraza podrške Donaldu Trumpu teško je reći, ali povod za to bi moglo biti njegovo odbijanje da odgovori na pitanje novinara o tome za koga je glasao na predsjedničkim izborima, na šta je odgovorio samo - “To se vas ne tiče”. S obzirom da je većina javnih ličnosti iz svijeta filma i muzike bila vrlo kritična prema Trumpovoj nominaciji i pobjedi na izborima, čini se da je već ovakav odgovor bio dovoljan da glumca stavi na “radar” sajtova koji objavljuju lažne vijesti koje, po pravilu, podržavaju aktuelnog američkog predsjednika.

 

Konkretan povod za izmišljanje Washingtonovog javnog istupa je, po svoj prilici, bio upravo memorandum čije je objavljivanje dan ranije dozvolio predsjednik SAD, Donald Trump. Memorandum je napisao predstavnik Republikanske partije u američkom Kongresu, Devin Nunes, a u njemu se tvrdi da je FBI, u sklopu tekuće istrage o ruskom uticaju na američke izbore, neosnovano i nelegalno pribavio nalog za praćenje Trumpovog bivšeg savjetnika Cartera Pagea. Nakon što je navedeni memorandum objavljen, uslijedile su brojne kritike njegove objektivnosti i činjenične utemeljenosti, te ukazivanje na kontradiktorne tvrdnje o pravim razlozima za pokretanje istrage protiv osoba koje su učestvovale u Trumpovoj izbornoj kampanji. "YourNewsWire” je, kroz riječi pripisane Denzelu Washingtonu, stao u odbranu istog:

 

Da su demokrate dobile izbore, nikada ne bismo saznali da su se poslužili lažnim dokumentima za izdavanje naloga za špijuniranje američkih građana i političkih protivnika. To nikada ne bismo znali. Razmislite o tome!
(...)
Imali bi sredstvo koje bi mogli da koriste iznova i iznova kako bi izigrali volju građana na budućim izborima.
(...)
Znamo da je nalog za špijuniranje Trumpovog tima izdat na osnovu medijskih izvještaja, a da su ti izvještaji bili zasnovani na informacijama koje je naručio vrh Demokratske partije i Hillary Clinton.

 

Ovi prilično detaljni “komentari” dokumenta objavljenog svega 24h ranije, propraćeni su i navodnom tvrdnjom čuvenog glumca da se memorandumu, čiji je kredibilitet do tada već uveliko doveden u pitanje, treba vjerovati:

Nego šta, naravno da je pouzdan. Ne moramo ulaziti u sitne detalje da bi shvatili šta se ovdje dešava.

 

Nekoliko dana nakon što se priča proširila po američkim “fake news” sajtovima, iste su se dokopali i portali iz regije. Pretraga ukazuje da ju je prvi preveo i objavio sajt “Web tribune” petog februara, što je zatim uradilo i par desetina drugih portala, uključujući “Informer”, “Kurir”, “Sputnik”, “Avaz”, “Auru”, “Srpski telegraf”, “Pravdu” i mnoge druge. Zanimljivo je da je većina portala ovo uradila istog dana kada je “Snopes” objavio svoju provjeru “vijesti” i pokazao da je ista potpuno izmišljena.

“Web tribune” je tekst objavio sa klasičnim “klikbejt” naslovom, koji ostavlja rečenicu nedovršenom:

DENZEL VAŠINGTON ZAPANJIO AMERIKU: Pobedom Donalda Trampa je…  

 

Dan kasnije, priču je preuzeo niz portala, uključujući “Informer” i “Kurir” - potonji, međutim, u znatno kvalitetnijem prevodu i sa napomenom da je autentičnost Washingtonovih izjava osporena, te da “ovo nije prvi put da poznatog glumca mediji proglašavaju pristalicom Donalda Trampa iako nikada nije rekao za koga glasa”. No, iako je u tekst postavljen i link na “Snopes”-ov članak, “Kurir” je vijest prenio kao stvarnu, uz dodatnu izmišljenu tvrdnju da je Washington ove izjave dao u “intervjuu koji je šokirao SAD”, kako je izneseno već u naslovu:

“Kurir” INTERVJU KOJI JE ŠOKIRAO SAD! DENZEL VAŠINGTON OBELODANIO PAKLENI PLAN KLINTONOVIH: Tramp je sprečio rat s Rusijom i uvođenje orvelovske države!

 

Od “Kurira” ju je, potom, preuzeo “Sputnik” koji je izostavio čak i napomenu da je osporena autentičnost Washingtonovih izjava, te su u verziji objavljenoj na ovom portalu, iste predstavljene kao činjenica.

Priča je, vjerovatno, bila posebno zanimljiva medijima iz Srbije jer se pojavila baš u trenutku kada su drugog čuvenog američkog glumca, Morgana Freemana, već uveliko proglašavali za “neprijatelja Srba” zbog priloga o Srebrenici koji je emitovan u njegovom serijalu “Priča o nama” na kanalu “National Geographic”.

Štaviše, tri dana kasnije, ova je lažna vijest poslužila kao materijal portalu “Sputnik” za još jednu lažnu vijest, čiji naslov implicira da su Morgan Freeman i Denzel Washington došli u sukob "zbog Srbije i Rusije” - uz čitav niz "tumačenja analitičara" koji naširoko objašnjavaju implikacije Freemanove emisije i izjava koje Washington nikada nije dao.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija