• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2018

23:11

​NACRT KOALICIONOG SPORAZUMA NOVE VLADE NEMAČKE: Snažna podrška EU perspektivi Zapadnog Balkana, Turska na čekanju!

Vesti

​NACRT KOALICIONOG SPORAZUMA NOVE VLADE NEMAČKE: Snažna podrška EU perspektivi Zapadnog Balkana, Turska na čekanju!

Podeli vest

Nova nemačka vlada snažno podržava evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana smatrajući da je politika proširenja EU važna kako bi se podstakli mir, stabilnost i saradnja

To se navodi u nacrtu koalicionog sporazuma CDU, CSU i SPD, piše list “Velt” ističući da ovo još uvek nije definitivni tekst dokumenta i da se detalji još utvrđuju.
- Politika proširenja EU ostaje važna kako bi se podstakli mir, stabilnost i saradnja. Istovremeno, EU mora kroz unutrašnje reforme da osigura svoju sposobnost delovanja. Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja. Mi podržavamo njihovo približavanje EU a naročitu pažnju posvećujemo razvoju demokratije i pravne države- navodi se u tekstu sporazuma.

Dodaje se da je pretpostavka za napredak u približavanju da države regiona ispune za to predviđene kriterijume.

- Zalažemo se za evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana. Pretpostavka za početak pristupnih pregovora odnosno za pristupanje EU je da države regiona ispune za to predviđene kriterijume u potpunosti. Tu spadaju, naročito sveobuhvatne, trajne i nepovratne reforme u izgradnji pravne države i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije- kaže se u sporazumu.

Navodi se i da se nova nemačka vlada zalaže za to da podrži reformske napore država Zapadnog Balkana još snažnije nego dosad. "Osim toga, nemačka vlada odlučno će i ubudućnosti podržati saradnju u okivru regiona, a naročio u okviru “Berlinskog procesa”", napominje se u tekstu.

KRIZA VLASTI U NEMAČKOJ?! ANGELA MERKEL: Teški pregovori s SPD o koaliciji, a kada će biti gotovi - NE ZNA SE!


Kada je reč o proširenju EU, kako se navodi, prednost ima temeljnost u odnosu na brzinu: jasno očekivanje poštovanja kriterijuma pre pristupa zapadnobalkanskih država u EU. 

Kada je u pitanju pristupni proces Turske kaže se da ne treba zatvarati poglavlja i otvarati nova. Nema vizne liberalizacije za Tursku dok se ne ispune pretpostavke.

Ovaj nacrt sporazuma ima 179 strana, a detalji se jos utvrđuju, napominje "Velt".

Soprazum Merkelove i Šulca posle četiri meseca zastoja

Posle četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj, danas je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru između Merkeline Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD).
Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

Koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najverovatnije biti održan za tri nedelje.
Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore. 

DOŠLO JE VREME DA DONOSIMO ODLUKE KOJE NIKO PRE NAS NIJE SMEO rekao je Vučić posle sastanka sa Johanesom Hanom!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija