• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.02.2018

08:39

KO JE MISTERIOZNA KIM JO DŽONG! I zašto je severnokorejski diktator pustio u Seul BAŠ SVOJU NAJMLAĐU SESTRU?!

Vesti

KO JE MISTERIOZNA KIM JO DŽONG! I zašto je severnokorejski diktator pustio u Seul BAŠ SVOJU NAJMLAĐU SESTRU?!

Podeli vest

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong (31) juče je, zajedno sa ceremonijalnim šefom države, predsednikom parlamenta Kim Jong Namom, prisustvovala ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu

To je prva posete nekog člana dinastije susedu sa kojim su pre pola veka vodili krvavi rat. Ko je Kim Džon Jo, najmlađa i sve moćnija sestra velikog vođe Severne Koreje?

Kao i o većini članova dinastije Kim, za malo šta se sa sigurnošću može reći da je tačno kada je njen privatan život u pitanju, ali činjenica je da postaje sve moćnija i značajnija politička figura u najzolovanijoj zemlji na svetu.

(VIDEO/FOTO) ISTORIJSKI DAN! Sestra Kim Džong Una stigla na ZOI u Pjongčang, SVE OČI UPRTE U SEVERNOKOREJSKU DELEGACIJU!

To između ostalog pokazuje i činjenica da je upravo ona ta koja će za dva dana predvoditi delegaciju svoje zemlje u Pjongčangu.

Prema podacima dostupnim na internetu, Kim Jo Džong je rođen 26. septembra 1987. godine.

Tanjug/AP

Sa bratom je bila na studijama u internatu u Švajcarskoj od 1996. do 2000. godine, a pretpostavlja se da je po povratku u rodnu zemlju nastavila studije na vojnom fakultetu "Kim Il Sung". Može se pronaći i podatak da je studirala kompjuterske nauke na univerzitetu "Kim Il Sung". BBC je opisuje kao osobu vedrog duha, ali pomalo kao muškaraču.

Najmlađa sestra severnokorejskog diktatora navodno se 2015. godine udala za Čoe Rionga, drugog sina moćnog stranačkog sekretara Čoe Riong-Haea. To je, međutim, izvori vlade Južne Koreje tvrde da to nije tačno. Takođe, internetom kruže i nagađanja da je bila trudna u maju 2015. godine, ali potvrde nema, kao što nema ni informacije da li se porodila i kog je pola beba.

Tanjug/AP

Njena fotografija prvi put je izašla u javnost 2010. godine kada je Kim Jo Džong uslikana na kongresu valadajuće Radničke partije Severne Koreje. Javnost ju je ponovo videla 2011. godine na sahrani Kim Džong Ila, velikog vođe Severne Koreje i njenog i Kim Džong Unovog oca. Uslikana je pored brata, ali tada njeno ime ni funkcija nisu bili poznati. Jedino što se bilo poznato je da nije član komiteta za sahranu vođe Kim Džonga Ila.

Godinu dana kasnije navodno je dobila funkciju u Nacionalnom komitetu odbrane kao organizatorka puta za svog brata Kim Džon Una, sa kojim je navodno jako bliska.

Njeno ime saopšteno je tek 2014. godine kada se zvanično pojavila sa bratom na glasanju za Vrhovnu skupštinu, a tada je predstavljena kao "stariji zvaničnik Centralnog komiteta Radničke partije".

Do 2014, prema pisanju medija, njena uloga bila je da da brine o imidžu svog brata u javnosti preko režimskih medija.

Njena pozicija je takva da je na kratko vodila državu krajem 2014. godine, kada je Kim Džong Un imao zdravstvenih problema zbog dijabetesa.

U novembru 2014. godine postavljena je za zamenika direktora Odseka za propagandu Radničke partije. Od jula 2015. godine na čelu je te institucije. Smatra se da je Kim Džong Jo zaslužna za kult ličnosti. Navodno, ona je ta koja je svog brata nagovorila da neguje imidž "čoveka iz naroda".

Tanjug/AP

Prošle godine dostigla je najvišu poziciju u dosadašnjoj karijeri. Promovisana je kao deo član Politbiroa Radničke partije, ključnog tela za donošenje odluka u Severnoj Koreji.

Od pošle godine Kim Džong Jo je na crnoj listi SAD i pod sankcijama Vašingtona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 6 godina

Pitanje i odgovor u samom naslovu! Tipično za britanski i američku žutu štampu, iz koje je ovo direktno ili indirektno prepisano.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija