• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.02.2018

18:57

TRAMP DAJE 24 MILIJARDE DOLARA ZA NUKLEARNI ARSENAL: Pentagonu ide novca više nego što je ikad dobio, a najviše za unapređenje BOMBE B61, NAJOPASNIJEG ORUŽJA NA SVETU!

Vesti

TRAMP DAJE 24 MILIJARDE DOLARA ZA NUKLEARNI ARSENAL: Pentagonu ide novca više nego što je ikad dobio, a najviše za unapređenje BOMBE B61, NAJOPASNIJEG ORUŽJA NA SVETU!

Podeli vest

Predsednik SAD dao Pentagonu budžet od 716 milijardi, a veliki deo ići će na modernizaciju atomskog oružja. Od toga, najviše će biti izdvojeno na unapređenje bombe B61, najopasnijeg oružja na svetu

Američki predsednik Donald Tramp namerava da uveća i modernizuje nuklearni arsenal svoje zemlje, uprkos težnjama ostatka međunarodne zajednice ka denuklearizaciji. On je izdvojio 24 milijarde dolara za unapređenje nuklearne trijade - za kopneni, vazdušni i pomorski strateški arsenal. Spekuliše se da će najveći deo tog novca ići na modernizaciju bombe B61, koja se smatra najopasnijim oružjem ikad napravljenim.

Jači nego ikad

Tramp je u ponedeljak uveče potpisao novi predlog zakona o budžetu, koji za fiskalnu 2019. iznosi 4,338 biliona (4.338 milijardi) dolara.

Jaka vojska

Naša vojska će biti jača nego ikad pre. Dao sam joj sve, i više od toga

Donald Tramp

Od toga, čak 716 milijardi dobiće Pentagon, na šta je šef Bele kuće posebno ponosan.

- Naša vojska će biti jača nego ikad pre. Volimo našu vojsku i ona nam je potrebna, zbog čega sam joj dao sve, i više od toga. To se dogodilo prvi put posle mnogo godina - naveo je Tramp na Tviteru.

Da je vojska SAD zaista dobila sve, potvrdio je i šef Pentagona Džejms Matis, zvani Besni pas.

- Dobili smo sve šta smo hteli - istakao je Matis.

Stručnjaci spekulišu da će većina para odvojenih za nuklearni arsenal otići na modernizaciju B61, čije je unapređenje počelo pre više od dve godine.

- Pentagon sada, nakon što je dobio sve šta mu je trebalo, može da završi unapređenje B61 i od nje napravi supernuklearnu bombu, kao što je planirano. To je 12. modernizacija čuvene bombe, zbog čega će nositi oznaku B61-12. Ona je već jednom testirana, ali su probe stale zbog nedostatka para - navode analitičari.

U pitanju je

Bomba B61-12

napravljena: 1963.
u upotrebi: od 1968.
verzija: 12. unapređenje B61
težina: 320 kg
dužina: 3,56 m
prečnik: 33 cm
jačina eksplozije: od 300 tona TNT do 50.000 tona TNT
preciznost: 30 m odstupanja od mete
cena unapređenja i proizvodnje: 1.000 milijardi dolara

bomba koja je razvijena tokom Hladnog rata 1963, a u upotrebu je ušla 1968, tako da je u službi 50 godina. Nazvana je najopasnijim oružjem zbog toga što njena razorna moć može da se podešava. Tačnije, jačina eksplozije može da se podesi da bude između 300 i čak 50.000 tona TNT, zbog čega se bomba ubraja i u taktičko i u strateško naoružanje.

Američka vojska već uveliko radi na poboljšanju njenih performansi. Namera je da bomba B61 postane prva navođena nuklearna bomba u arsenalu SAD. Ona će dobiti sopstveni sistem za navođenje, tako da će biti preciznija nego ikad. Nekada je pogađala metu sa odstupanjem od 116 metara, a sada bi to trebalo da bude smanjeno na 30 metara. Takođe, bomba bi trebalo da ima snagu da probije i podzemna skloništa i bunkere.

Test u Severnoj Koreji

Bezbednosni stručnjaci strahuju da će Amerikanci modernizacijom nuklearne trijade narušiti stratešku ravnotežu u svetu, kao i da bi unapređenu B61 mogli da isprobaju na Severnoj Koreji.

- To su već jednom uradili, bacivši nuklearke na Japan 1945. Ako Tramp odluči da jednom za svagda reši problem Severne Koreje, neće propustiti priliku da isproba svoju supernuklearnu bombu na "živoj" meti. Amerikanci se nisu obazirali na posledice kad su bacili nuklearke na Hirošimu i Nagasaki, tako da verovatno ni sada ne bi o tome razmišljali - upozoravaju stručnjaci.

Šta je još Tramp uračunao u budžet

1.500 milijardi za infrastrukturu
1,6 milijardi za izgradnju zida na granici sa Meksikom
12 milijardi dolara za vojne operacije u inostranstvu
6,3 milijarde za vojsku SAD u Evropi, uključujući 250 miliona za vojnu pomoć Ukrajini
19 miliona za promociju demokratije na Kubi i u Venecueli
19,6 milijardi dolara za NASA
2 milijarde za međunarodne organizacije, uključujući UN

Za borbu protiv ruskog uticaja 661,1 milion dolara

Tramp namerava da potroši 661,1 milion dolara za vladinu radiodifuznu agenciju (BBG) kako bi se borio protiv ruske propagande.

- Kako bi se suprotstavili ruskim dezinformacijama, BBG će nastaviti da gradi mrežu na ruskom koja će emitovati materijal 24 sata sedam dana u nedelji. Takođe, BBG će lansirati inovativne kampanje kako bi se približila generaciji koja je odrasla na društvenim mrežama, uključujući dnevno emitovanje vesti napravljenih za mlađu populaciju na digitalnim medijima. Dodatno, biće izdvojena sredstva za Evropu i Evroaziju kako bi se izborili sa malignim ruskim uticajem - navodi se u predlogu zakona o budžetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
papundek

pre 6 godina

Prolupali i izgubili kompas, bolje da su te pare ulozili na desetine miliona socijalno ugrozene populacije (posebno crnaca), nego na konstantnu pretnju, intrige i imperijalizam. .

RINGISPIL

pre 6 godina

Dobro je to sto planira ovaj TRAMPAVI. Neka naprave ste vecu i sto mocniju i najmocniju na svetu i neka ih cuvaju na tlu amerike a ostatak sveta ce vec naci nacina da kresne fitilj pre nego sto ih ukrcaju u avione.

pera zdera

pre 6 godina

svi cemo jednog dana lebdeti u zraku, jadna li je ova nasa mala planeta zvana Zemlja

Vlada

pre 6 godina

Do sada sam se trudio da postujem zakone civilizacije covecanstva. Na dalje nema svrhe. Ovo je dokaz. Majmuni su pametniji od coveka. Najgluplja zivotinja na ovoj Planeti potice iz USA i zove se COVEK.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija