• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2018

12:36

DELAVI: SAD će biti aktivno uključene u dijalog Beograda i Prištine!

Vesti

DELAVI: SAD će biti aktivno uključene u dijalog Beograda i Prištine!

Podeli vest

 Sjedinjene Američke Države će biti aktivno uključene u dijalog Beogada i Prištine, tvrdi američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za RTV 21 i ističe da je EU na čelu tih pregovora, koje će, kako je rekaol, SAD snažno podržati

Delavi je rekao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine suštinski element u ostvarivanju napretka u svojim evropskim ambicijama. 

- Smatram da je to važno - rekao je, ukazujući na nedavnu izjavu specijalne predstavnice Evropske unije Natalije Apostolove, koja je rekla da hitno treba doći do rešenja u tom dijalogu.

Rekla je, podsetio je takođe, da je prilično jasno da zemlje ne mogu da pregovaraju o tome doveka.

- Mi smo u stvari u proteklim godinama doprineli nekim uspešnim elementima koji su već proistekli iz dijaloga kao što je upravljanje granicom na severu i prikupljanje carinskih dažbina, integracija pravosuđa na severu i slično. Verujem da smo imali važnu ulogu. Govorimo o pitanjima iz dijaloga sa Vladom Kosova ovde, sa Vladom Srbije u Beogradu i sa EU rukovodstvom u Briselu - rekao je Delavi odgovarajući na pitanje da li je uključivanje SAd u proces Briselskog dijaloga samo pusta želja ili je bilo zvaničnog zahteva ili kontakta.

Na insistiranje da precizira da li to znači da ne vidi promenu u formatu dijaloga kao nešto izvodljivo ili moguće u narednoj godini, Delavi kaže da smatra da je format na Evropskoj uniji kao neko ko omogućuje to.

- Mi ćemo ga podržati bez obzira na format. Učestvovaćemo, podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje i pokušaćemo da ostvarimo napredak - jasan je Delavi.

Tanjug/AP

Govoreći o zakonu o specijalnom sudu, američki diplomata je rekao da je on veoma važan za Kosovo.

- Ne radi se o oslobodilačkoj borbi Kosova, ne radi se o tome da li je OVK bila dobra ili loša. Tu je reč o procesuiranju zločina koje su pojedinci počinili nad drugim pojedincima bez obzira na njihovo etničko poreklo. Veoma je važno da se Kosovo posveti tome da to učini, da pruži pravdu žrtvama tog perioda i Sjedinjene Američke Države su duboko uverene da bi trebalo da se dozvoli Specijalnom sudu da dovrši svoj rad - rekao je Delavi za RTV 21, koji je objavljen i na portalu Ambasade SAD u Prištini.

Upitan da li je to pitanje i daje aktuelno i da li je to nešto što i dalje prati, Delavi je rekao:

- Vrlo pažljivo pratim. Nastavljam da pozivam sve lidere u Vladi Kosova da ne čine ništa dalje po pitanju tog zakona. Nadam se da će to pitanje nestati. Nije na meni da odlučim kako će tačno ta inicijativa da se zamrzne, ali opet smatram da kosovski političari moraju da se usredsrede na pitanja koja su stvarno važna za građane Kosova - naveo je.

Odgovarajući na pitanje da li bi dijalog, s obzirom na usvojenu stategiju EU o proširenju u kojoj je za Srbiju dat okvirni rok za priključenje, morao da bude završen uskoro, čak moguće i naredne godine, Delavi je rekao da je to pitanje za EU.

- Ali napominjem još jednom da sam pažljivo pročitao dokument i smatram da ima veoma važnih elemenata koji su pozitivni za Kosovo. EU dokument je jasno naveo da EU neće uvoziti bilateralne probleme između država članica. Rečeno je da Kosovo i Srbija moraju da imaju obavezujući dogovor i da to moraju da učine pod hitno - naveo je.

Što se tiče rokova, to, kaže, nije njegov segment.

- Međutim, kao iskren prijatelj Kosova, ne bih želeo da vidim da Kosovo zaostaje. Kosovo mora da radi na ovom projektu - odnosu sa Srbijom. Mora to da učini zbog svojih interesa, ali mora to da učini kako bi ispunilo i EU ambicije - zaključio je američki diplomata.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SARA

pre 6 godina

STA GOVORI OVAJ??? KAKO SU OKUPIRALI. OKUPATORI I UBICE SVETSKE

Sara

pre 6 godina

Gde god se oni mešaju dolazi do konflikta i nemira. Koriste stari princip "zavadi pa vladaj".

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija