• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.02.2018

13:31

INDEPENDENT OBELODANIO NEVIĐEN SKANDAL! Humanitarci na KiM i u BiH PLAĆALI DEVOJČICE ZA SEKS!

Vesti

INDEPENDENT OBELODANIO NEVIĐEN SKANDAL! Humanitarci na KiM i u BiH PLAĆALI DEVOJČICE ZA SEKS!

Podeli vest

Nakon što je otkriveno da su humanitarni radnici organizacije Oksfam plaćali žene na Haitiju za seksualne usluge, kao i da je među njima verovatno bilo i maloletnica, osvanule su izjave svedoka i dokazi o sličnim događajima na drugim mestima gde su humanitarci bili zaduženi da pomognu lokalnom stanovništvu usled rata ili prirodne katastrofe. To se dešavalo i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi britanski Independent

- Tokom mog prvog putovanja na Kosovo 1999, ubrzo nakon završetka rata, vozač mi je rekao da se tamo gradi veći broj bordela blizu oblasti u kojima su se nalazili pripadnici humanitarnih organizacija i misije UN, zato što su mnogi muškaraci koji su tamo bili stacionirani često koristili ''usluge'' prostitutki - navela je novinarka Džuli Bindel.

Ona je dodala da je videla mnoge muškarce kako ulaze u bordele, "uprkos činjenici da su mnogi od njih bili tamo kako bi savetovali lokalne vlasti o strategijama borbe protiv trgovine ljudima".

PRIZNALI GREHE! Usvojena rezolucija o seksualnom zlostavljanju među mirovnjacima UN!

Bindel je navela i slučaj kad je Katrin Bolkovac, koja je nadgledala misiju UN u Bosni i Hercegovini, tužila svoje nadređene za nepravedno otpuštanje 1999. godine nakon što je prijavila da pripadnici misije plaćaju za seksualne usluge, siluju maloletne devojke i učestvuju u trgovini ljudima.

- Bila sam na Balkanu kada se ta priča pojavila i pričala sa brojnim zvaničnicima UN o tome. Mnogi sa kojima sam razgovarala su ili opravdavali one koji su plaćali za seksualne usluge, rekavši da su bili dugo daleko od kuća i da im je seks bio potreban, ili su optužili Bolkovac da je lagala - rekla je Bindel.

printscreen

Džuli Bindel

Bivši policajac iz Filadelfije i istražitelj UN za ljudska prava u Bosni 2009. godine Dejvid Lemb istraživao je optužbe protiv šest zvaničnika iz Rumunije, sa Fidžija i iz Pakistana, koji su bili stacionirani u Bijeljini, a koji su, prema tim optužbama, terali žene na prostituciju i prodavali ih kao roblje.

Lemb je, kako se navodi, našao veliki broj dokaza kako bi otvorio istragu, ali se nakon toga suočio sa fizičkim pretnjama, a njegovi nadležni su sprečili tu njegovu nameru. 

Za Haiti je direktor Oksfama priznao da su on i humanitarni radnici na tom području koristili prostitutke i plaćali im iz fonda za humanitarnu pomoć.

Među prostitutkama je, navodi Independent, vrlo verovatno bilo i dece.

Sve to se na Haitiju dešavalo nakon razornog zemljotresa 2010. u kom je stradalo više od 220.000 ljudi, povređeno preko 300.000 i oko milion i po ostalo bez doma.

- Postoji mnogo navoda da su neki visoki zvaničnici humanitranih organizacija koristili za seks žene i devojčice u Čadu 2006. godine. Mnogi muškarci koji rade u zemljama u razvoju koriste žene na taj način, kao ''zaslugu zbog posla''. Znamo da mnoga tržišta seksa u zemljama poput Filipina postoje zbog prisustva vojske i takozvanih mirovnjaka - navela je Bindel.

SKANDAL KAKAV UN NE PAMTE: Mirovnjaci silovali decu u Centralnoafričkoj Republici!

Ona je istakla da mnogi humanitarni radnici i pripadnici UN-ovih misija omogućavaju i učestvuju u "užasnim kršenjima ljudskih prava", naročito nad ženama i decom.

- Postoji mnogo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i trgovine ljudima unutar sirotišta na Haitiju nakon što je bio pogođen zemljotresom, a pojedine mlade žene su govorile o tome kako ih očaj i siromaštvo primoravaju na prostituciju na ulicama. Gde god ima sukoba, prirodnih katastrofa i siromaštva, žene i deca će biti zlostavljani i naterani na prostituciju - komentariše Independent.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 6 godina

Tamo gde proizvode siromaštvo,ratove, glad i bedu,... tamo se ne zaustavljaju na tome,... sledi ropstvo u svakom smislu, prodaja organa,... Dve poznate države stoje iza svega. Čovečanstvo će izumreti, upravo, zbog te dve poznate države. Niko ne računa na UN,jer su one, odavno instrument tih država. Oni svoju propast još nisu primetili.

Jovan

pre 6 godina

To je američki recept za duži ostanak na okupiranoj teritoriji. To su uvežbali sa jadnim Indijankama,sada u svakoj zemlji gde ratuju. Nije mi jasno kako se muslimanke ne bune u svetu i njima to radi, verovatno zbog srama ne obelodanjuju.

Barbara Liry

pre 6 godina

Evo Angelini Joli autenticnog materijala za film koji se uklapa u njenu "misiju" ("borbu") protiv silovanja u ratovima. Nemora da izmislja nista. Ali, to onda nebi bila Angelina Joli I onda to nebi bila fabrika lazi zvana Hollywood. Njih istina ne zanima.

Rs

pre 6 godina

U Sarajevo se u to vrijeme govorilo djeci “ide mama da kupi boba”. Vjerovali ili ne ali je to istina.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija