• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.02.2018

19:02

ERDOGAN ĆE ŠVALERE SLATI NA ROBIJU! Predsednik Turske najavio da će ponovo predložiti USVAJANJE ZAKONA O PRELJUBI!

Vesti

ERDOGAN ĆE ŠVALERE SLATI NA ROBIJU! Predsednik Turske najavio da će ponovo predložiti USVAJANJE ZAKONA O PRELJUBI!

Podeli vest

Turski predsednik najavio da će ponovo uvesti zakon o preljubi. Prema njemu bi oni koji imaju seks van važećeg braka trebalo da budu kažnjeni sa tri godine zatvora

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da švalere šalje na robiju. On je juče najavio da će turski parlament ponovo razmotriti nekadašnji predlog zakona prema kojem bi preljuba trebalo da bude krivično delo kažnjivo sa tri godine zatvora.

Vođa pobožne generacije

Erdogan smatra da je Turska pogrešila što na predlog njegove Partije pravde i razvoja (AKP) nije usvojila taj zakon 2004, kad se prvi put našao na dnevnom redu skupštine. Tada su pitanje kriminalizacije preljube oštro osudili sekularni Turci i evropski zvaničnici, te je AKP povukao svoj predlog ne bi li zemlja što pre ušla u EU.
Sada, kad su više od godinu dana zamrznuti pregovori o priključenju Turske EU, Erdogan kaže da je odustajanje od kriminalizacije preljube bila velika greška.

Moralne vrednosti
Naše društvo je drugačije od Zapada kad su moralne vrednosti u pitanju
Redžep Tajip Erdogan

- Mislim da je ovo pravi trenutak da ponovo razgovaramo o problemu prevare, odnosno seksa van važećeg braka. Naše društvo je drugačije kad su moralne vrednosti u pitanju. Preljuba se u Turskoj drugačije tretira nego u većini zapadnih zemalja - objasnio je turski predsednik nakon sednice parlamentarne grupe njegove stranke.

On je dodao da je veoma samokritičan kad je u pitanju zakon o preljubi.
- Moram da priznam da smo u želji da što pre okončamo proces priključenja EU napravili grešku. Sada bi trebalo da ponovo otvorimo pitanje zakona o preljubi i možda ga razmotrimo zajedno sa problemom seksualnog uznemiravanja i sličnim problemima - naveo je Erdogan.

Ponovno uvođenje
smrtne kazne

Redžep Tajip Erdogan istakao je da će Turska još jednom razmotriti ponovno uvođenje smrtne kazne, iako se EU tome žestoko protivi.
- Smrtna kazna trenutno nije legalna. Međutim, to pitanje je izuzetno važno za nas, s obzirom na rastući terorizam. Zbog toga bismo mogli i da menjamo ustav - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske naložio je ministarstvu pravde da sastavi predlog zakona, a ta institucija se odmah bacila na posao.
- Naš predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa ministrom pravde i dao mu instrukcije o tome kako da reši problem preljube. Zaposleni su odmah počeli da rade na predlogu zakona - saopšteno je iz ministarstva pravde.

Nakon najave o ponovnom uvođenju preljube u krivični zakon, kritičari režima u Turskoj kažu da Erdogan pokušava da islamizuje zemlju otkako je došao na vlast 2002.
- Nedavno je javno priznao da želi da podigne novu pobožnu generaciju. Celu svoju karijeru je proveo boreći se da ponovo uvede religiju u javni život Turske i ukine sekularni ustav. Sebe predstavlja kao oslobodioca miliona pobožnih Turaka čija prava i dobrobit zanemaruje sekularna elita - navode analitičari.

Za žene bilo rigoroznije

Preljuba je, inače, u Turskoj bila zakonom zabranjena do 1996. Tada je ustavni sud ukinuo taj zakon, navodeći da je diskriminatorski jer nisu važila ista pravila za žene i muškarce. Žene su kažnjavane ako bi samo jednom bile uhvaćene u prevari, dok je za muškarce švalere trebalo dostaviti dokaze da su dugo imali aferu sa ljubavnicom ili više njih.

S druge strane, većina zapadnih zemalja ukinula je zakone o preljubi, dok neke islamske države, u kojima se poštuje šerijatski zakon, isključivo žene zbog seksa van braka kažnjavaju kamenovanjem.

Evropske zemlje počele su da ukidaju preljubu kao krivično delo u 19. veku, a proces je završen u 20. veku. Među poslednjim evropskim zemljama koje su izbacile preljubu iz krivičnog zakona su Francuska (1975), Grčka (1983) i Austrija (1997). Prema evropskom zakonodavstvu, više se ne kažnjava prevara supružnika, međutim, ona može da bude otežavajuća okolnost prilikom razvoda.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dolic

pre 6 godina

Kad bi se taj zakon uveo kod nas to bi pogodilo mnogo nase pevacice i pevace a pogotvo Radu Manojlovic ona ih menja ko ciganin Konje

Mikan

pre 6 godina

Vracanje starim i pravim vrednostima.tako treba.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija