• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer,rs

24.02.2018

17:43

KOKAIN SPREMILI ZA MUNDIJAL U RUSIJI: 389 kila droge krili u ambasadi Moskve, filmska akcija ruske i argentinske policije!

Vesti

KOKAIN SPREMILI ZA MUNDIJAL U RUSIJI: 389 kila droge krili u ambasadi Moskve, filmska akcija ruske i argentinske policije!

Podeli vest

Uhapšeno pet osoba koje su u diplomatskom predstavništvu Rusije u Buenos Ajresu krile veliku količinu droge vredne 50 miliona evra. Među privedenima su radnik u ambasadi i ruski i argentinski policajci

Ruska i argentinska policija u zajedničkoj akciji uhapsile su pet osoba koje su u ambasadi Rusije u Buenos Ajresu krile čak 389 kilograma kokaina. Među privedenima su radnik u ambasadi Rusije, jedan ruski i jedan argentinski policajac. 

Droga iz Kolumbije

Oni su drogu vrednu 50 miliona evra planirali da kao diplomatsku pošiljku prebace u Moskvu i odande je dalje distribuiraju po Rusiji za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, koje počinje 14. juna.

12 kofera!
Čak 12 kofera sa čistim kokainom spakovanim u pakete bilo je skladišteno u ambasadi.

Operacija specijalnih službi policije trajala je više od godinu dana, a ministarka bezbednosti Argentine Patrisija Bulrič kaže da je cela akcija izgledala kao na filmu. 

Prema njenim rečima, istraga je započela 13. decembra 2016, kad su ruski zvaničnici pronašli sumnjive pakete sa drogom u skladištu zgrade ruske škole, koja se nalazi u sklopu diplomatske misije.

- Ruski ambasador u Buenos Ajresu Viktor Koroneli obavestio me je čim je saznao za sumnjive pakete u ambasadi. U magacinu je nađeno 12 kofera sa 389 kilograma čistog kokaina, spakovanog u pakete. U ambasadu smo odmah poslali tim specijalnih snaga i eksperata. Oni su u 11 uveče pregledali pakete i zaključili da se radi o najčistijoj drogi poreklom iz Kolumbije - navela je Burličova.

youtube

Ona je dodala da su ruske i argentinske snage bezbednosti odmah smislile plan kako da saznaju ko je sakrio kokain u ambasadi i kako da uhapse počinioce.

- Dali smo instrukcije timu žandarmerije da na pijaci kupi 400 kilograma brašna. Policajci su otvorili sve pakete, pažljivo izvadili kokain, a umesto njega podmetnuli brašno. Unutar svakog paketa sakrili su sisteme za GPS praćenje i zapečatili pošiljku. Akcija je trajala četiri sata, sve do šest ujutru, kad su prvi zaposleni počeli da pristižu u ambasadu - istakla je Burličova.

Šef bande u Nemačkoj

Ministarka je objasnila da su ruske i argentinske službe narednih meseci preko GPS sistema pratile kretanje paketa sa brašnom, za koje su kriminalci mislili da je droga. U sedištu žandarmerije u Buenos Ajresu napravljen je centar za monitoring sa ekranima koji su bili uključeni 24 sata.

- Preko njih smo u svakom trenutku znali gde su paketi. Ubrzo smo otkrili i ko ih nosi i ko ih je skladištio u ambasadi. Sproveli smo opsežnu istragu, najveću u argentinskoj istoriji. Sve vreme smo bili na vezi sa ruskim vlastima i policijom - ispričala je Burličova.

Prema njenim rečima, paketi s drogom su u jednom trenutku poslati iz Buenos Ajresa brodom za Moskvu, i to kao diplomatska pošiljka.

youtube

- To smo javili ruskim vlastima, tako da je u momentu kad je pošiljka stigla u Moskvu, odmah zaplenjena. Uhapšene su i tri osobe koje su pošiljku pratile. Još dvoje ljudi je privedeno u Buenos Airesu, ali je jedan od vođa narko-bande u bekstvu i nalazi se u Hamburgu u Nemačkoj - otkrila je ministarka, koja nije objavila više detalja o privedenima.

Kokain u Evropu stiže uglavnom iz Argentine

Izveštaj o svetskim drogama Ujedinjenih nacija pokazuje da u Evropu kokain uglavnom stiže iz Argentine. Prema navodima iz tog dokumenta, policija je samo 2015. u Argentini izvela 2.101 zaplenu droge koja je trebalo da bude poslata u 45 zemalja, a većina je bila namenjena Starom kontinentu. Kokain se najčešće šalje brodovima iz Buenos Ajresa, a glavne luke u Evropi u koje se doprema nalaze se u Španiji i Holandiji.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija