• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/NIS

28.02.2018

20:00

(FOTO) ZATO ŠTO VOLIMO BEOGRAD: Na ulazu u Pop Lukinu ulicu, svečano postavljen novi mural, POKLON KOMPANIJE NIS!

Vesti

(FOTO) ZATO ŠTO VOLIMO BEOGRAD: Na ulazu u Pop Lukinu ulicu, svečano postavljen novi mural, POKLON KOMPANIJE NIS!

Podeli vest

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS

Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine. 

Cilj izrade murala je promocija koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima, kao i afirmacija ideje o budućnosti održivih gradova. 

Pod sloganom „Potez za budućnost“, NIS će nastaviti da na slične načine razvija odnos sa zajednicom i podržava razvoj savremenog stvaralaštva i mladih umetnika.

 Mural u Pop Lukinoj uliciNIS

Mural u Pop Lukinoj ulici

Svečanom predstavljanju novog prestoničkog murala prisustvovali su  Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, kao i predstavnici kompanije NIS, predvođeni Pavelom Kandalincevim, zamenikom direktora Bloka Promet.

Centralni motiv murala koji ukrašava fasadu jedne od glavnih beogradskih ulica je  list – simbol zdravog života, dok njegova mreža predstavlja jaku zajednicu, odnosno sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo. 

Novo umetničko delo  šalje snažnu poruku Beograđanima i posetiocima glavnog grada o Beogradu koji želimo da ostavimo u nasleđe – kao zelenog grada budućnosti, grada novih tehnologija i ideja.

 Milutin Folić, glavni urbanista Grada BeogradaNIS

Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda

Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, je istakao da mu je zadovljstvo što u ime grada, ovaj mural može da predstavi široj publici. 

- On od danas postaje deo našeg grada i zbog toga je dobro što je on urađen na ovaj način, u saradnji sa jednom od najvećih srpskih kompanija koja je raspisala jedan izuzetno ozbiljan konkurs sa temom koja je danas možda i najaktuelnija, a to je ekologija. 

Ovo je jedan u nizu projekata koji smo ostvarili zajedno sa kompanijom NIS i očekujem da će ih biti još. Neki od njih su zelene površine, dečija igrališta i sportska igrališta i evo konačno smo došli i do umetnosti u javnim prostorima koju ćemo, verujem, u narednom periodu posebno da afirmišemo.

 Grad Beograd je generalno pripremio za naredni period jedan potpuno drugačiji pristup uličnoj umetnosti, zbog toga što se veliki broj javnih površina u Beogradu danas uređuje. Šire se pešačke zone, uređuju se parkovi, transformiše se grad iz grada za automobile u grad za ljude-rekao je Milugtin Folić

Pavel Kandalincev, zamenik direktora Bloka Promet NIS-aNIS

Pavel Kandalincev, zamenik direktora Bloka Promet NIS-a

Pavel Kandalinčev, zamenik direktora Bloka Promet kompanije NIS, je rekao da podrškom koju su pružili ovom projektu nastavljaju da potvrđuju svoj odgovoran odnos prema zajednici i doprinos  stvaranju kvalitetnijih uslova za život sadašnjih i budućih generacija Beograđana. 

- Zajedno sa našim partnerima iz uprave Grada Beograda, oplemenjujemo površine u neposrednoj blizini naših benzinskih stanica – rekonstruisali smo park na Autokomandi, uredili širi prostor oko benzinske stanice „Čarli Čaplin“, a obezbedili smo i fitnes zonu u blizini  našeg maloprodajnog objekta u Bloku 45 na Novom Beogradu. 

- Kao lider na tržištu naftnih derivata u Srbiji, istovremeno ostajemo dosledni razvoju i modernizaciji naše maloprodajne mreže kao jednom od prioritenih pravaca u poslovanju kompanije – tokom prethodne godine samo u Beogradu otvorili smo tri potpuno nova maloprodajna objekta i obezbedili dodatna radna mesta za naše sugrađane-konstatovao je Kandaličev. 

Pobednički tim, Sara Antov i Dragan VukovićNIS

Pobednički tim, Sara Antov i Dragan Vuković

Autori murala, Sara Antov i Dragan Vuković, ne kriju ponos, sreću i zadovoljstvo zbog učešća i pobede na konkursu.

- Osećaj je divan i drago nam je što je neko prepoznao naš stav i naše viđenje murala, kao i što nam je pružena prilika da naše idejno rešenje pretvorimo u delo. To i jeste bio naš glavni motiv – da ostavimo poruku kroz svoj rad koji će da obogati živote svih nas, kao i da urbani prostor učini bogatijim- rekla je Sara Antov.

Dragan Vuković je ukazao je na važnost poruke koju nosi njihovo umetničko delo. 

- Dugotrajnost koju čovek može da ostavi iza sebe je neprocenjiva, kao i poruka koju smo želeli da prenesemo Beograđanima i svim gostima prestonice – čuvajte Beograd, zdrav život i našu ekologiju.

PONOS SRBIJE I RUSIJE: U Beogradu održana ceremonija otvaranja mozaičke dekoracije kupole hrama Svetog Save




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija