• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.03.2018

19:53

DA NEMA RUSIJE I KINE, SAD BI ZAVLADALE SVETOM: Šef Američke centralne komande general Džozef Votel vidi samo dve pretnje!

Vesti

DA NEMA RUSIJE I KINE, SAD BI ZAVLADALE SVETOM: Šef Američke centralne komande general Džozef Votel vidi samo dve pretnje!

Podeli vest

Zbog Rusije i Kine Vašington gubi uticaj u Evropi i na Pacifiku, a najdramatičnije je na Bliskom istoku, odakle Moskva pokušava da izbaci SAD, kaže šef Američke centralne komande Džozef Votel

Rusija i Kina predstavljaju jedinu prepreku da SAD zavladaju celim svetom, tvrdi šef Američke centralne komande (USCENTCOM), general Džozef Votel. On je naveo da njegova zemlja zbog Rusije i Kine gubi uticaj u Evropi i na Pacifiku, a da je najdramatičnije na Bliskom istoku, za koji je on zadužen.

Ugrožene SAD

Votel, čija komanda kontroliše Bliski istok, u utorak je pred vojnim komitetom Kongresa naglasio da širenje ruskog uticaja preti svetskoj dominaciji SAD. On kaže da Moskva na Bliskom istoku ne igra konstruktivnu ulogu i da nema nikakvog udela u borbi protiv Islamske države (ISIS).

- Rusija ima ulogu i piromana i vatrogasca. Prvo potpali vatru, a onda je gasi. Raspiruje konflikt u Siriji, a onda se postavlja kao posrednik u rešavanju spora, nudeći diplomatska rešenja zapadnim političarima - smatra Votel.

Prema njegovim rečima, problematičan je i uticaj koji Rusija ima u centralnoj Aziji, u bivšim republikama Sovjetskog Saveza.

- To ograničava američke opcije i ugrožava rute za snabdevanje NATO u Avganistanu - objasnio je general SAD.

Kako je dodao, problematičan je i savez Rusa i Iranaca. Njih naziva istorijskim rivalima, podsećajući na sukobe koje su imali od 1651. do 1828. oko Kavkaza, i na period zahlađenja odnosa od državnog udara CIA u Iranu 1953. do Islamske revolucije 1979.

- Oni su se sada ujedinili. Imaju zajednički interes i neverovatnu želju da skrajnu, čak i da izbace Ameriku sa Bliskog istoka. Zbog saveza sa Rusijom iranski imperijalizam je u ekspanziji, a šiitski polumesec širi se od Irana do Libana - naveo je Votel.

Kad je Evropa u pitanju, Amerika i na tom polju gubi od Rusije. General Kertis M. Skaparoti, šef Američke komande u Evropi (USEUCOM), takođe smatra da Moskva predstavlja pretnju zapadnoj vojsci i političkom uticaju širom sveta.

(VIDEO) PUTINOV GENERAL ZALEDIO AMERE: Mislite da ste vladari sveta, ali MORAĆETE DA SIĐETE SA PRESTOLA!

- Moskva je odgovorna za narušavanje zapadnih bezbednosnih ciljeva u Evropi tokom godina nakon Hladnog rata. Ruska kampanja da proširi svoj uticaj škodi našoj regionalnoj dominaciji - objasnio je Skaparoti.

On smatra da na jugu njegovog rejona Rusija pravi problem zbog toga što protiv SAD okreće ključne NATO saveznike, poput Turske. Takođe, na severu Rusija obnavlja svoju vojnu infrastrukturu i pravi stratešku prednost na Arktiku.

AP/Reuters/Fotomontaža

Slična stvar događa se Americi i na Pacifiku, gde Vašingtonu smeta što Kina širi svoj uticaj u regionu.

Šest sektora

Inače, SAD su planetu Zemlju odavno podelile u šest svojih sektora i uspostavile vojne komande u svakom od njih kako bi ostvarile svetsku dominaciju. Jedna komanda je zadužena za kontrolu cele Afrike, druga za Bliski istok, treća za Evropu i Rusiju, četvrta za Severnu Ameriku, peta za Južnu Ameriku i šesta za Kinu, južni deo Azije i pacifičke zemlje.

Vašington je doskoro imao potpunu dominaciju u Africi, Severnoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i delimično na Pacifiku i u Južnoj Americi. Međutim, kako stručnjaci objašnjavaju, poslednjih godina, sa jačanjem Rusije i Kine, mnogo toga se promenilo.

(VIDEO) PUTIN UPUTIO OŠTRO UPOZORENJE SAD: Šef Kremlja u Siriju poslao UBICE AMERIČKIH STELT AVIONA!

- Sjedinjene Države se sada grčevito trude da održe kontrolu nad Evropom, izgubile su Bliski istok, a planovi o osvajanju Pacifika su se izjalovili zbog Kine. Gubitak sfera uticaja Vašington nije dobro podneo, pa zvaničnici Pentagona stalno upozoravaju da se prvenstveno ruski, a onda i kineski uticaj, po svaku cenu mora suzbiti - navode analitičari.

Informer

Lavrov: SAD obučavaju Evropljane da
koriste nuklearno oružje protiv Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov juče je optužio SAD da obučavaju evropske oružane snage kako da koriste taktičko nuklearno oružje protiv Rusije.
- Treba svima da bude jasno da američka vojska priprema evropske zemlje da koriste taktičko oružje protiv Rusije - rekao je Lavrov na konferenciji o razoružanju u Ženevi.
On je dodao da je Amerika prekršila sve međunarodne sporazume jer je odlučila da ne uništi ogroman broj balističkih raketa, koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu. Neke od tih raketa Amerikanci su stacionirali upravo u Evropi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anarhista

pre 6 godina

Не видим у чему је проблем. Оно што амери раде 200 година, сад хоће кинези и руси. Па и ми Срби ћемо једног дана поделити планету, ал' на једну зону. А онда ће сваки становник планете плаћати порез на кисеоник. Ко не плаћа, е па лепо иде у вакум комору на 5 минута, па ако издржи, иде кући.

Marcco

pre 6 godina

SAD su imale svoju šansu zadnjih 20 godina, a sta su uradile? Prvi put posle II svetskog rata, desio se rat u Evropi.... Bliski istok i sever Afrike je vraćen u 15. vek, ratovi se nižu jedan za drugim... Zapadna Afrika je sledeća u njhovoj misiji, takođe pripremaju Indiju i huškaju Pakistan i muslimanse manjine na severo-zapadu Indije...

Nenad

pre 6 godina

Doći će vreme kada ćete položiti račune za sva nedela širom sveta....

Mile

pre 6 godina

Velikom broju naroda i drzava ne odgovara da bilo ko zavlada svetom , pa ni SAD.Ranije je bilo pokusaja iz Evrope da to radi , pa su lose prosli . Ako bilo ko nastoji da vlada svetom , odgovor sveta treba da bude , bojkot svih njihovih roba i usluga , a reakciej druge vrste/odrabmene , s esvakako javljaju .

DUŠAN

pre 6 godina

TAČNO TAKO AMERI BI OSTVARILI HITLEROV SAN SVA CARSTVA NETRAJU DOVEKA PROPADAJU I SVE TAKO DOK SE SVET SAM NEUNIŠTI

Jure

pre 6 godina

Ili da naslov ide ovako: da nema Amera i Nemaca Rusija i Kina bi zavladale svetom. Balans u svemu drzi ravnotezu. Ipak su ovi prvi malo kulturniji.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija