• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.03.2018

19:12

SAD U ŠOKU! ERDOGAN ZBOG PUTINA NAPUŠTA NATO? Krah neizbežan, RASPAD ZLOČINAČKOG PAKTA SVE JE BLIŽI!

Vesti

SAD U ŠOKU! ERDOGAN ZBOG PUTINA NAPUŠTA NATO? Krah neizbežan, RASPAD ZLOČINAČKOG PAKTA SVE JE BLIŽI!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je više puta pretio da će napustiti NATO, može bez problema to i da uradi nakon što je Vladimir Putin predstavio novo rusko superoružje i obećao da će štititi saveznike, saglasni su analitičari

Oni navode da Amerika, koja više nije supersila, i njen NATO savez Turskoj nisu potrebni i naglašavaju da je Ankara sve bliža tome da ozvaniči vojni pakt sa Moskvom.

Drugi raspored snaga

- NATO ima nuklearne bombe u Turskoj. Ukoliko neka članica Alijanse, mislim prvenstveno na Ameriku, izvede nuklearni napad sa turske teritorije, to će našu zemlju pretvoriti u legitimnu metu. S druge strane, nedavne izjave iz Rusije pokazuju da Moskva nudi Turskoj sistem zaštite koji je alternativa NATO - objašnjava Karatas, inače general major vazduhoplovstva turske armije.

Kako dodaje, Putin je u svom govoru prošle nedelje poručio da Turska bez ikakvih problema može da se povuče iz NATO i da će joj nakon toga biti zagarantovana nacionalna bezbednost.

Prema Karatasovim rečima, Turci ne treba da strahuju od izlaska iz Alijanse jer Amerika više nije supersila.

- To je zemlja koja je primorana da pravi koalicije kako bi izvela vojne intervencije u Avganistanu, Iraku, Siriji i na drugim mestima u svetu. Pričamo o SAD koje su napravile koaliciju sa 70 drugih država. To je glavni dokaz da Amerika više nije svetska supersila - navodi vojni stručnjak.

(VIDEO) AMERI GLEDAJTE I UČITE, OVAKO DEJSTVUJE 'ISKANDER': Spektakularno lansiranje ruske rakete koja je zaledila NATO!

S njim je saglasan i turski politički analitičar Ozdemir Akbal, koji smatra da Putin želi da oformi novi savez.

- Poslao je jasan poziv Turskoj, koja ima mnogo problema sa NATO saveznicima. Ukoliko bi Turska formirala savez sa Rusijom i njenom Organizacijom za kolektivnu bezbednost (CSTO), Sirijom, Iranom i Severnom Korejom, to bi fundamentalno izmenilo postojeći raspored snaga, kao što je uradio Drugi svetski rat - smatra Akbar.

NEMA VIŠE IGRE SA NAMA! Zvanična procena CIA: PUTIN BI STVARNO RATOVAO ZA SRBE!

Turska je, inače, već dugo u lošim odnosima s Amerikom i NATO. Vašington snabdeva oružjem Kurde u Siriji, čemu se Ankara oštro protivi. Zbog toga je Turska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije, na kurdskoj teritoriji, i namerava da ih potisne što dalje od svojih granica.

Neformalni savez

S druge strane, Ankara je već napravila neku vrstu neformalnog vojnog saveza sa Moskvom. Osim što Rusija podržava tursku operaciju u Siriji, Moskva je sa Ankarom napravila ugovor o prodaji svog moćnog raketnog sistema S-400. Ugovor o tome potpisan je 2017, nakon nekoliko godina bezuspešnih pregovora između Turske i NATO. 

Naime, saveznici iz Alijanse Turskoj nisu hteli da prodaju raketni sistem ili da sa njom podele informacije o konstrukciji tog oružja. Pretpostavlja se da se to dogodilo jer su SAD planirale da u Turskoj postave svoje rakete, što je Erdogan odbio.

Reuters/Ap/Fotomontaža

On je u više navrata pretio da će svoju zemlju izvesti iz NATO, a sada je dobio vetar u leđa posle prošlonedeljnog Putinovog govora. Ruski predsednik je pred oba doma parlamenta predstavio najnovije rusko oružje, od kojeg niko na svetu nema odbranu. Novi arsenal uključuje balističku raketu "sarmat", koja može da pogodi bilo koju tačku na planeti, hipersonični superprecizni projektil "kinžal" (bodež), koji je 10 puta brži od zvuka, kao i strateški hipersonični raketni sistem "avangarda", 20 puta brži od zvuka.

Čak 71,5 odsto Turaka za saradnju sa Rusijom

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, čak 67 odsto Turaka želi da njihova zemlja izađe iz NATO pakta. Oni smatraju da im Alijansa nije potrebna kako bi osigurali svoju bezbednost. S druge strane, 71,5 odsto građana Turske želi saradnju sa Rusijom na političkom, ekonomskom i bezbednosnom polju.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17