• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično

08.03.2018

14:57

NATO PRED TOTALNIM KRAHOM: Turska se već okrenula Rusiji, a FRANCUSKA SPREMA ZAKON ZA IZLAZAK IZ SAVEZA!

Vesti

NATO PRED TOTALNIM KRAHOM: Turska se već okrenula Rusiji, a FRANCUSKA SPREMA ZAKON ZA IZLAZAK IZ SAVEZA!

Podeli vest

NATO je vrlo zabrinut odlukom Turske o kupovini ruskog raketnog sistema S-400 i strahuje da će obaveštajni podaci iz Saveza pasti u ruke Moskve. Ankara je sve bliže odluci da istupi iz ovog saveza, ali je ipak Francuska zemlja koja bi mogla da dokusuri NATO, Pariz, naime, sprema zakon za izlazak iz saveza  

Turska kupovina ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400 ozbiljno je zabrinula NATO, piše Breaking Defence, citirajući Petra Pavela, predsednika Vojnog odbora Atlantskog saveza. Prema njegovim rečima, raketni sistem S-400 je nespojiv s NATO tehnologijama. 

Ruska veza

Ruski sistem S-400 se mora koristiti odvojeno i ne sme se integrisati u sistem Saveza.

Ipak, glavni problem, kaže Pavel, leži u operativnim informacijama koje će uključivati podatke o vojnoj infrastrukturi NATO u Turskoj. Te će informacije biti pohranjene u ruskim sistemima, kaže on.

General je takođe izrazio zabrinutost zbog potrebe slanja ruskih instruktora u Tursku, pošto korišćtenje sistema S-400 zahteva određeno stručno znanje i kvalifikacije. General se boji da će ovi ruski stručnjaci imati pristup tajnim informacijama, a koje bi mogli proslediti ruskim vlastima.

Reuters/Ap/Fotomontaža

Turska je odlučila kupiti od Rusije dve baterije S-400. Strane su se takođe usuglasile da će sarađivati ??na razvoju projektila zemlje-vazduh u Turskoj.

I Francuska želi iz NATO

Zbog ratoborne politike NATO pakta i nepoštovanja međunarodnog prava Francuska mora ponovno potvrditi svoju stratešku neovisnost od Saveza, navodi se u dopuni zakona o vojnom planiranju zemlje za razdoblje od 2019. do 2025.

Gde god se nalazio NATO nije bilo nikakve koristi od njegove intervencije, kao što je bilo u Avganistanu ili Libiji.

Sve je završilo neopisivim haosom, praćenim povećanjem terorizma, milionima izbeglica, uništenim gradovima i nestankom država s karte sveta, stoji u dokumentu kojeg su predstavili narodni poslanici Autain, Bernalicis, Coquerel, Corbiire, Fiat, Lachaud, Larive, Mélenchon, Obono, Panot, Prudhomme, Quatennens, Ratenon, Ressiguier, Rubin, Ruffin i Taurine.

Umesto da bude snaga mira i stabilnosti u svetu, NATO je povećao napetosti širom sveta i bilansa organizacije je uglavnom negativna.

Osim toga, geografsko proširenje NATO pakta, koji sada uključuje gotovo 30 zemalja i Istočnu Evropu, odražava želju Sjedinjenih Država da formira vojni blok kao instrument ravnoteže snaga prema ostatku sveta, posebice prema Rusiji.

Odluka na parlamentu

Želimo ponovno potvrditi izgubljenu stratešku i političku nezavisnost Francuske. Povratak na zajedničku komandu Nikolasa Sarkozija, potom sporazum Fransoe Olanda o postavljanju protivraketnog štita na samitu u Čikagu stavlja nas pod palicu Sjedinjenih Država.

pixabay.com

U ovom dokumentu francuskih narodnih poslanika se još navodi kako NATO provodi militantnu politiku, izbegava poštovanje međunarodnog prava i rezolucije Ujedinjenih nacija.
 
Dokument je dostavljen Narodnoj skupštini Francuske.

Podsetimo da se od 2017. godine u Evropi počelo razgovarati o stvaranju vlastitih odbrambenih snaga, upravo zbog veće nezavisnosti od Sjedinjenih Država u pitanjima odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija