• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2018

17:58

UKRALI GADAFIJEVIH 11 MILIJARDI EVRA! Misteriozno nestale pare sa zamrznutih računa u Belgiji, TRAGOVI VODE DO BLERA I SARKOZIJA?!

Vesti

UKRALI GADAFIJEVIH 11 MILIJARDI EVRA! Misteriozno nestale pare sa zamrznutih računa u Belgiji, TRAGOVI VODE DO BLERA I SARKOZIJA?!

Podeli vest

Zamrznuta sredstva iz naftnog fonda ubijenog libijskog vođe na računima u belgijskoj banci 2013. iznosila 16,1 milijardu evra, a 2017. manje od pet milijardi. Ne zna se ko je i kad uzeo pare

Više od 11 milijardi evra ubijenog libijskog lidera Muamera el Gadafija misteriozno je nestalo sa računa u belgijskoj banci. U pitanju je novac libijskog naftnog fonda koji je zamrznut 2011. u sklopu zapadnih sankcija protiv Gadafija i njegovih najbližih saradnika. Taj fond je 2013. imao 16,1 milijardu evra, a 2017. je pao na manje od pet milijardi.

Isplaćivali kamate

Prema navodima belgijskih medija, u novembru 2013. Libijska investiciona uprava (LIA) i njena podružnica Libijska strana investiciona kompanija (LFICO) sa sedištima u Bahreinu i Luksemburgu, imale su 16,1 milijardu evra na četiri računa u belgijskoj banci Juroklir (Euroclear). 

Međutim, kad je na jesen 2017. sudija Mišel Kles, koji je vodio istragu protiv najbližih Gadafijevih saradnika zbog pranja novca, tražio zaplenu zamrznutih libijskih sredstava, primećeno je da su pare nestale.

Sarkozi i Bler mogući krivci?

Evropski mediji spekulišu o širokom spektru ljudi koji su mogli da ukradu Gadafijeve pare - od predstavnika novih libijskih vlasti, preko zvaničnika EU, do Gadafijeve porodice. Među mogućim krivcima pominju se i bivši britanski premijer Toni Bler, kao i nekadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi.
- I jedan i drugi su poznati po tome što su voleli Gadafijeve pare. Sarkozi je od libijskog lidera uzeo 50 miliona evra za predsedničku kampanju koju je vodio 2007. S druge strane, Bler je posredovao u mnogim dilovima između Libije i drugih zemalja. Provizija bivšeg britanskog premijera je ostala tajna, ali se ona meri u stotinama miliona evra - navode mediji u Evropi.

- Kad smo prošle godine hteli da zaplenimo ta sredstva, ispostavilo se da je na četiri računa ostalo manje od pet milijardi evra - naveo je Denis Gomen, portparol kancelarije javnog tužioca u Briselu.

Država Belgija sada ne može da zapleni ni preostali novac jer banka Juroklir ne želi da nadležnima preda račune. 

Takođe, belgijske vlasti ne mogu da utvrde kome su i kad pare otišle jer banka ne želi to da otkrije. To je za banku poslovna tajna.
Poznato je samo da su kamate na 16,1 milijardu regularno bile prebacivane na druge račune LIA.

- Kamata je jednom mesečno iz Juroklira bila prebacivana na račun banke HSBC u Luksemburgu, koji pripada LIA, kao i na račune te libijske institucije u Arapskoj bankarskoj korporaciji. Sedište te Korporacije je u Bahreinu, a većinski vlasnik joj je Libijska centralna banka - navode belgijski mediji.

Međutim, ne zna se ko je tu kamatu tačno ubirao, budući da je posle ubistva Gadafija u Libiji nastao haos. Ta zemlja ima dve vlade, jednu u Tripoliju, drugu u Bengaziju, ali se ne zna da li je iko ovlašćen da upravlja libijskim naftnim fondom.

Poslovna tajna

Banka Juroklir ne želi da nadležnima preda račune, niti da otkrije kad su i kome pare otišle

Belgijske vlasti tvrde da je isplaćivanje kamata na zamrznuta sredstva sa bankovnih računa legalno u svim evropskim zemljama i da nikakav zakon time nije prekršen. Međutim, Brisel bi morao da odgovori na pitanje gde je nestalo 11 milijardi od glavnice koja je zamrznuta.

Zaplenjene milijarde

Inače, pre promene režima 2011. i ubistva pukovnika Gadafija, Libija je bila jedan od najvećih izvoznika nafte. Kako bi zemlja sa najvećim naftnim rezervama u Africi bolje upravljala sredstvima od prodaje "crnog zlata", 2006. je formirana Libijska investiciona uprava (LIA), koja je te pare ulagala u inostranstvu. 

Najviše je ulagano u strateške kompanije, posebno u Italiji i Britaniji, uključujući proizvođača automobila "Fijat", fudbalski klub Juventus, Kraljevsku banku Škotske i "Pirson", nekadašnjeg izdavača lista "Fajnenšel tajms". 

Sa intervencijom NATO 2011, UN su uvele sankcije Libiji, i tada je zamrznuto najmanje 67 milijardi evra, koje je LIA držala na računima širom Evrope i Severne Amerike. Većina tih para je zaplenjena.

(VIDEO) GADAFIJA SU PRE 6 GODINA MUČILI I SILOVALI ŠTAPOM DO SMRTI: Ali i danas odzvanja NJEGOVO PROROČANSTVO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija