• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/mediji

14.03.2018

19:22

FRKA U EVROPI?! MAĐARSKA VRAĆA ZLATO IZ LONDONA: Orban se plaši geopolitičke krize zbog sukoba Rusije i Britanije?!

Vesti

FRKA U EVROPI?! MAĐARSKA VRAĆA ZLATO IZ LONDONA: Orban se plaši geopolitičke krize zbog sukoba Rusije i Britanije?!

Podeli vest

Centralna banka Mađarske najavila je da će vratiti u zemlju 100.000 unci (tri tone) zlata iz Londona. Interesantno je da Budimpešta odluka  Budimpešte da povuče zlato iz britanske prestonice pala u trenutku kada su Britanija i Rusija na pragu žestokog sukoba zbog proterivanja 23 ruska diplomata i optužbi da Moskva stoji iza trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinti (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize. 

Takođe je u skladu sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno svoje rezerve zlata pune mnoge centralne banke, uključujući austrijske, nemačke i holandske.

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja, 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih - oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najniži mogući nivo.

RUSIJI PREKIPELO, DOSTA JOJ BAHATOG LONDONA! Moskva poručuje: Udarili ste u temelje, NEĆETE DUGO ČEKATI ODGOVOR!

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se menja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Nemačka su trenutno najveći svetski "čuvari" zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Evrope. 

BRITANIJA PREKIDA SVE BILATERALNE KONTAKTE SA RUSIJOM! Proteruju 23 ruskih diplomata!

Od 1992. godine, aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17