• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.03.2018

17:56

SVE JE IZVESNO! VLADIMIRU PUTINU ČETVRTI MANDAT: Izbori za predsednika Rusije biće održani u nedelju, EVO KAKVA SU IZBORNA PREDVIĐANJA!

Vesti

SVE JE IZVESNO! VLADIMIRU PUTINU ČETVRTI MANDAT: Izbori za predsednika Rusije biće održani u nedelju, EVO KAKVA SU IZBORNA PREDVIĐANJA!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin će, prema svim predviđanjima, u nedelju na izborima osvojiti i četvrti mandat. Kako poslednje ankete govore, za njega bi trebalo da glasa čak 69,5 odsto birača u Rusiji. Prvi sledeći je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin sa podrškom od samo 7,5 procenata.

Putin se ovog puta kandidovao kao nezavisni kandidat, ali ga je podržala njegova stranka Jedinstvena Rusija, koju sada vodi premijer Dmitrij Medvedev.

Sedam protivkandidata

Za poslednjih 18 godina, od kojih je 14 bio predsednik, a četiri premijer, dobio je ogromnu podršku u narodu. Analitičari kažu da mu građani ukazuju poverenje zbog njegovog stava da je Rusija uvek na prvom mestu.

- Putin ima komplikovanu ideologiju, koja najbolje može da se opiše kao "Rusija na prvom mestu". Osim toga, bez obzira na to kako ga na Zapadu oslikavaju, Putin je veoma liberalan za ruske standarde. Takođe, on je posvećeni hrišćanin, ali je prijateljski nastrojen i prema Jevrejima i muslimanima u Rusiji, kao i ostalim etničkim grupama. Sve su to razlozi zašto je toliko popularan - navode analitičari Raša tudeja.

AP Foto

Podrška mu je, kako se navodi, naglo skočila nakon pripajanja Krima Rusiji 2014.

- Iako je Zapad očekivao da će medijskom hajkom srušiti Putina, to se nije dogodilo. Štaviše, podrška mu je drastično skočila. To niko u Evropi i SAD nije očekivao. Što oni više udaraju na njega, narod ga sve više voli. Napade na predsednika Rusi shvataju kao napad na njihovu domovinu i njih same - objašnjavaju analitičari.

Oni dodaju da je njegovoj popularnosti sigurno doprinelo i to što je odlučio da ne učestvuje u TV debatama, niti da pravi mitinge. Procenio je da je bolje da građani na osnovu onoga šta je uradio odluče da li će glasati za njega.

Kako stručnjaci kažu, zbog svega toga niko od sedam njegovih protivkandidata ne može da mu se približi. Najjači oponent mu je kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin, čija podrška iznosi čak 62 odsto manje od Putinove.

fotomontaža

- U pitanju je čovek koji dosad nije bio član komunista i uopšte se ne uklapa u portret levičara. Pre bi mogao da se karakteriše kao kapitalista, što je sušta suprotnost. Ima svoje privatne firme i bar milion dolara na računu. Građani, koji su glasači komunista, ne vide ga kao svog kandidata - objašnjavaju analitičari.

U predsedničkoj trci je i lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, kojem se predviđa treće mesto i 5,3 odsto glasova.

- Njegova politika je populistička. Tokom kampanje obećavao je da će u potpunosti iskoreniti siromaštvo i nezaposlenost. Uprkos tako nerealnim obećanjima, nije uspeo da dobije veću podršku - kažu stručnjaci.

Razmažena bogatašica

Jedan od najkontroverznijih likova tokom kampanje za predsednika bila je Putinova kumica, nekadašnja starleta i TV voditeljka Ksenija Sobčak, kojoj predviđaju podršku od najviše 1,3 procenta. 

Ćerka pokojnog gradonačelnika Sankt Peterburga i Putinovog mentora Anatolija Sobčaka, koja je odrasla sa srebrnom kašikom u ustima, tokom kampanje je pred kamerama besnela i plakala kad god joj nešto nije bilo po volji. Međutim, analitičari kažu da joj je najveća greška to što se suprotstavlja Putinu, za kojeg se priča da ju je krstio. Rusi to shvataju kao izdaju.

Kad je reč o ostala četiri kandidata, oni bi, prema predviđanjima, trebalo bi da dobiju ukupno 16,4 odsto glasova. To su Sergej Baburin ispred Ruskog opštenarodnog saveza, Grigorij Javlinski ispred partije Jabloko, Boris Titov ispred Partije rasta, kao i Maksim Surajkin ispred Komunista Rusije.

Zapad aferom "Špijun" nije uspeo da ga sruši

Optužbe da je lično Vladimir Putin naredio trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Britaniji deo su plana kojim je Zapad hteo da naruši njegov ugled pred predsedničke izbore, saglasni su stručnjaci. Oni, međutim, navode da to nije uspelo. - Tajming je sve. On je ovog puta veoma brižljivo izabran. Međutim, takva taktika uspeva samo na Zapadu. Na primer, u SAD vidimo da to uspeva kad je predsednik Donald Tramp u pitanju. Što ga mediji više osuđuju, to mu je podrška manja. Rusija je, s druge strane, potpuno drugačija - objašnjavaju analitičari.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
asid

pre 6 godina

Iako je Putin izabr'o Trampa za američkog predsednika ne očekujem da će Tramp uzvratiti kolegi istom merom ali mu njegova pomoć neće ni trebati!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija