• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2018

22:36

PUDŽDEMON: Prihvatiću svaki predlog za dijalog s Madridom!

Vesti

PUDŽDEMON: Prihvatiću svaki predlog za dijalog s Madridom!

Podeli vest

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da će odgovoriti pozitivno na svaki predlog za dijalog ili stvaranje prostora za pregovore s centralnom španskom vladom u Madridu, istakavši da se taj sukob "samo na taj način može rešiti"

- Taj sukob se ne može rešiti kaznama od 25 ili 30 godina zatvora, niti egzilima ili poniženjima - rekao je Pudždemom u intervjuu švajcarskom listu "Temp" (Le Temps) u Ženevi, gde je bio gost Festivala filma o ljudskim pravima.

On je u intervjuu izrazio i uverenje da će njegov povratak u Španiju biti "dobra vest za demokratiju" i "simptom normalizacije političkog života".

- Politički akteri moraju da međusobno razgovaraju - mi smo to uvek želeli. Čudno je da je Španija pregovarala s terorističkom grupom ETA, koja je ubila stotine ljudi i ranila hiljade, a nesposobna je za dijalog sa nama, koji nismo nikoga ubili i izabrani smo na izborima. To je neprihvatljivo - istakao je Pudždemon.

On kaže i da je krajem decembra lično tražio od španske vlade da ispoštuje odluku katalonskog naroda i dozvoli katalonskom parlamentu da izabere novog predsednikaa, ali Madrid je, kako je naveo, do sada učinio sve da to spreči. 

Pudždemom kaže da sebe i dalje smatra predsednikom Katalonije i ističe da "tu činjenicu niko ne može da prenebregne".

- Ako neko ima problem sa zakonitošću katalonskih institucija, za to su krivi oni koji su ih suspendovali na nezakonit način - ukazao je, podsetivši da španski zakon nalaže da katalonski parlament bira predsednika vlade i da samo taj parlament može da ga smeni u određenim oklonostima.

- A španska vlada je otišla toliko daleko kršeći zakon, odlukom o čijoj će zakonitosti jednog dana morati da se izjasni međunarodno pravosuđe - zaključio je Pudždemon.

Vlasti u Bernu su saopštile da neće sprečiti Pudždemona da gostuje na festivalu, uprkos još važećem španskom nalogu za njegovo hapšenje.

Pudždemon je, inače, Španiju napustio pre početka suđenja u vezi s referendumom o nezavisnosti Katalonije, koji je održan 1. oktobra prošle godine.

DŽABA STE KREČILI... Pudždemon opet katalonski premijer!

RAHOJ BEZ DILEME: KOSOVO JE SRBIJA, HAŠIM TAČI JE KRIMINALAC! Bezrezervna podrška španskog premijera Srbiji




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija