• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.03.2018

19:17

EVO KAKO JE SARKOZI OD GADAFIJA UZEO 50 MILIONA EVRA! Nekadašnji šef Francuske ispaštaće za svoje postupke?!

Vesti

EVO KAKO JE SARKOZI OD GADAFIJA UZEO 50 MILIONA EVRA! Nekadašnji šef Francuske ispaštaće za svoje postupke?!

Podeli vest

Bivši lider Francuske priveden u Parizu jer je od libijskog vođe 2007. dobio ogromne pare za svoju predsedničku kampanju, potom dva dan kasnije pokrenuta je i sudska istraga

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (63) uhapšen je u Parizu zbog sumnje da je uzeo 50 miliona evra od pokojnog libijskog lidera Muamera el Gadafija kako bi finansirao svoju predsedničku kampanju 2007. Sarkozi, koji je dosad negirao sve optužbe.

Ipak nakon dva dana boravka u pritvoru, bivši predsedik republike Nikola Sarkozi u sredu 21. marta optužen je za korupciju, nelegalno finansiranje izborne kampanje i skrivanja novca libijske države - piše francuski Mond.

STIGLO GA GADAFIJEVO PROKLETSTVO: Protiv Sarkozija pokrenuta istraga, finansirao kampanju NOVCEM IZ LIBIJE!

Preduga istraga

Francuski političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, uhapšen je samo dan nakon što se vratio iz Dubaija, gde je prisustvovao dodeli nagrada najboljim svetskim učiteljima. Odveden je u policijsku stanicu Nanter, u severoistočnom predgrađu Pariza.
- Ovo je prvi put da Sarkozija ispituju u vezi sa optužbama da je Gadafi ilegalno finansirao njegovu kampanju 2007. Do sada se pozivima da dođe na saslušanje nije odazivao - navode francuski mediji.

Čeka ga suđenje i za kampanju 2012.

Nikolu Sarkozija već čeka suđenje za nelegalno finansiranje propale predsedničke kampanje 2012, kad je izgubio od socijaliste Fransoa Olanda. Slučaj poznat kao afera "Bigmalion" tereti Sarkozija da je falsifikovao knjigovodstvene izveštaje kako bi sakrio nelegalno visoke troškove tokom kampanje. Pare je davao uglavnom na organizaciju mitinga i koncerata na stadionima u američkom stilu, što je učvrstilo Sarkozijevu reputaciju političkog šoumena. On i u ovom slučaju negira sve optužbe.

Oni naglašavaju da je Sarkozi uhapšen čak šest godina nakon što su se pojavili prvi dokazi za optužbe da je uzeo pare od Gadafija. U maju 2012. sajt "Medijapart" objavio je libijski dokument u kojem se pominje da je Gadafi finansirao kampanju francuskog predsednika. Tada je Sarkozi tvrdio da je dokument falsifikat, međutim, na sudu se kasnije ispostavilo da je ipak autentičan.

Tako je istraga o ovom slučaju započela u aprilu 2013, a pored Sarkozija, obuhvata čitav niz njemu bliskih saradnika, uključujući i nekadašnje ministre. Nadležni pokušavaju da dokažu optužbe za korupciju, trgovinu uticajem, falsifikovanje, zloupotrebu državnog novca i pranje para. Dosad su prikupili stotine dokumenata, izjava svedoka i pisanih dokaza o tome da je Sarkozi dobijao ilegalne donacije od Gadafija, koje su prevazišle sumu od 21 milion evra, koliko je 2007. bio propisani maksimum za troškove predsedničke kampanje. Takođe, terete ga i za trgovinu uticajem, uzimanje novca od stranog državnika, kao i za falsifikovanje finansijskih izveštaja o troškovima kampanje.

Ubio Gadafija da
ne bi bio otkriven

Nakon što je libijski vođa Muamer el Gadafi brutalno ubijen u oktobru 2011. tokom vojne intervencije NATO, spekulisalo se da je na bombardovanju severnoafričke zemlje najviše insistirao baš Nikola Sarkozi. Kako su tada mediji pisali, Sarkozi je bio uporan da pokrene vazdušne udare na Libiju zbog sukoba sa Gadafijem oko para. Veruje se da libijski vođa nije hteo da mu da novac i za predsedničku kampanju 2012. i da mu je pretio da će svima otkriti da mu je dao 50 miliona evra 2007, te je tadašnji francuski lider rešio da ga ućutka.

Prelomni momenat u istrazi dogodio se 2016, nakon što je Zijad Takjedin, bogati francusko-libanski biznismen koji je bio blizak Gadafijevom režimu, otkrio da je lično nosio kofere pune keša iz Libije za Francusku. On je naveo da je u periodu od 2006. do početka 2007. pare davao Sarkoziju, tada ministru unutrašnjih poslova Francuske i njegovom šefu kabineta Klodu Geanu.

- Tri puta sam putovao iz Tripolija za Pariz, a svaki put sam nosio po 1,5 do dva miliona evra u novčanicama od po 200 i 500 evra. Taj novac mi je dao Gadafijev šef vojno-obaveštajne službe Abdulah el Senusi - naveo je Takjedin.

Saučesnik priveden u Londonu
Još jedan od ključnih ljudi u slučaju je Aleksandr Džuri, francusko-alžirski biznismen, koji je takođe bio blizak Gadafijevom režimu. Pretragom njegove kuće 2015. nađena su značajna dokumenta koja ukazuju na to da je i on nosio libijske pare Sarkoziju. Džuri je, prema francuskom nalogu, uhapšen u januaru ove godine u Britaniji, a sud u Londonu ga je pustio na slobodu uz kauciju. On je, međutim, ponovo priveden u februaru nakon što je Francuska izdala drugi nalog za njegovo hapšenje. Sada čeka izručenje na saslušanje u Parizu, koje je zakazano kasnije ovog meseca.

Saifa el Islama niko nije shvatio ozbiljno

Gadafijev sin Saif el Islam prvi je otkrio da je njegov otac finansirao Sarkozijevu kampanju. Saif je u martu 2011, nakon što su NATO saveznici, na Sarkozijevu inicijativu, pokrenuli vazdušne napade na Libiju, javno optužio francuskog predsednika da je uzeo pare.
- Sarkozi mora da vrati pare koje je dobio iz Libije za finansiranje svoje kampanje. Finansirali smo njegovu predsedničku kampanju i za to imamo dokaz. Prva stvar koju zahtevamo jeste da taj klovn vrati novac libijskom narodu - naveo je Saif pre sedam godina za "Juronjuz".
Tada je Sarkozi negirao Saifove tvrdnje, navodeći da mu se libijski režim sveti iz besa što Francuska učestvuje u vojnoj intervenciji u toj severnoafričkoj zemlji. Zbog toga optužbe tada niko nije shvatio ozbiljno.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija