• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

22.03.2018

10:27

MOSKVA VIŠE NIKAD NEĆE GORETI ZBOG BRITANIJE: Rusija nema iluzija, LONDON VEĆ 400 GODINA ČINI SVE DA JE UNIŠTI!

Vesti

MOSKVA VIŠE NIKAD NEĆE GORETI ZBOG BRITANIJE: Rusija nema iluzija, LONDON VEĆ 400 GODINA ČINI SVE DA JE UNIŠTI!

Podeli vest

Čuvene fraze da Velika Britanija nema stalnih saveznika, dok Rusija ima samo dva - vojsku i flotu - nisu legenda. Istorija je pokazala da London sa svojom licemernom diplomatijom zna samo za gole interese, a da od Moskve, koja se večito nalazi u defanzivi, da nema jako oružje i još jači duh, ne bi ostao kamen na kamenu

Velika Britanija, smatrajući sebe velikom nacijom, nikad nije volela da vidi tu osobinu kod nekog drugog. Pošto je Rusija zbog svoje teritorije i slovenskog slobodarskog duha bila predodređena da bude velika sila, London je pokušavao da je slomi, u najvećem broju slučajeva tuđom rukom.

Kroz čitav period 17, 18. i 19. veka, Osmanska imperija je bila britanski mač nad glavom Rusije. Setimo se samo serija ratova: 1676-81, 1686-1700, 1710-13, 1735-39, 1768-74, 1787-91, 1806-12, 1853-1856 i 1877-78. godine. Turska je čak i u Prvom svetskom ratu bila na suprotnoj strani.

Za vreme najveće opasnosti za Veliku Britaniju, kada se činilo da će u svakom trenutku Napoleon Bonaparta da se iskrca na ostrvo, London uvlači Rusiju u rat na svojoj strani i time se spasava. Moskva je već bila potpisala Tilzitski mir sa Francuskom 1807. godine i nije morala da ulazi u taj rat. Ovaj novi savez je skupo platila - bila je spaljena.

Kada se Ruska imperija, sredinom 19. veka, nalazila na vrhuncu, kada je vodila glavnu reč u Evropi, Velika Britanija, u savezu sa Francuskom, Sardinijom i Osmanskim carstvom objavile su rat caru Nikolaju Prvom i izvršile desant na Krim 1853. godine. U neravnopravnom ratu, Moskva je morala da popusti.

AP/fotomontaža

Međutim, ovaj rat nije slomio Rusiju, što je osetila Velika Britanija, pa je pokušala da isprovocira još jedan rat Rusije i Turske. Navodno, na jednom prijemu ruski car Aleksandar III je lupio šakom o sto i uzviknuo legendarnu frazu: "Čitav budžet dati vojsci"!. Špijuni su odmah preneli jasnu poruku ruskog imperatora zvaničnom Londonu. Ovim je Rusija, iako iscrpljena dugim i krvavim ratovima, želela da pokaže da je spremna da ide na sve ili ništa.

KLJUČA MEDITERAN: Rusi i Ameri razmeštaju ratne brodove jedna ISKRA ĆE BITI DOVOLJNA DA ZAPALI SVET?!

Ni 20. vek nije smirio britansku diplomatiju. Oni su podržali Japan koji bez te pomoći ne bi mogao da pobedi Rusiju 1905. godine. Podsetimo se i engleske intervencije u sovjetskoj Rusiji 1918-1920. godina. Britanska vojska i njene kolonije su pružale otpor boljševicima na širokoj teritoriji Ruske imperije - u srednjoj Aziji, Zakavkazju, Dalekom istoku, Donu, Kubanu, Arhangelsku itd. Čak je bio zaključen i englesko-francuski sporazum o podeli sfera uticaja u Rusiji: u britansku zonu je ušao Kavkaz.

Interesantno, kad god bi Rusija stala na noge, nakon neke krize, Velika Britanija bi bila ta koja bi pokušala da je obuzda. Čak i nakon raspada SSSR-a, kada su se zapadni lideri utrkivali da tapšu po ramenu tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina ističući njegovu demokratičnost, London je bio vrlo uzdržan. Štaviše, za vreme rata u Čečeniji upravo je on davao azil odbeglim separatistima iz ove južne ruske republike, a kasnije i oligarsima, osuđenim u Rusiji za malverzacije.

(VIDEO) BRUTALAN RAT PROTIV PUTINA I RUSIJE: Vašington preti Evropi zbog Severnog toka 2, KIJEV OTIMA IMOVINU GASPROMA!

Da Rusija nema iluzija povodom britanske politike pokazuje i njena Koncepcija spoljne politike, usvojena 2008. godine, u kojoj se navodi osam država Zapadne Evrope sa kojima Rusija unapređuje bilateralne odnose - među njima nema Velike Britanije.

AP Foto

Proterivanje ruskih diplomata i prekid diplomatskih odnosa između Rusije i Velike Britanije koji je objavila premijerka Tereza Mej nije iznenađujuće. Od početka ruske operacije u Siriji, odnosi između ove dve zemlje su takoreći u potpunosti zamrli. Slučaj sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja je samo izgovor da se i zvanično stavi tačka na njih. Ono što pada u oči je to da se britanska vlada nije usudila da takne novac ruskih oligarha u Velikoj Britaniji. U Londonu ima mnogo bogataša iz drugih država koji bi se mogli osetiti nesigurno u britanskom "raju" i mogli bi da počnu polako da povlače novac na druge, sigurnije destinacije. Velika Britanija je uvek znala da brine o svojim interesima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zlata

pre 6 godina

"Kad se dve ribe u vodi svadjaju,u blizini je Englez"

Sova

pre 6 godina

Dosao je red da malo engleska gori! Namerno "E" pisem malim slovom

leonida

pre 6 godina

Svojom perfidnom, pokvarenom i prljavom politikom London je kroz istoriju gotovo uvek ostvarivao svoje mračne ideje i dolazio do cilja, po sistemu zavadi pa vladaj. Ali kao što vidimo, jake države imaju jako dobro pamćenje i ne nasedaju na svakojake gluposti koje dolaze iz istog centra. Mi još uvek osećamo posledice podela na četnike i partizane koje su nam oni nametnuli. Danas pokušavaju da nas podele na demokrate i nacionaliste, trujući nas svakodnevno svojom demokratijom i svojim pogledima na svet. Nadam se da smo bar nešto naučili iz "učiteljice života" i da nismo kratkog pamćenja.

prosveta26

pre 6 godina

Kako vreme prolazi, Velika Britanija sve manja , Rusija sve jača i tačka..

Nikola Republika Srpska

pre 6 godina

Naravno, smrdljivi englezi su uvjek znali za svoje interese, tako su i protiv nas još od Obrenovića kao i austrougari. Kada su bili za opciju da je bolje da Srbiju drži pod okupacijom osmansko carstvo nego da je Srbija slobodna, jer Srbi su mali rusi i te se politike drže i dan danas. Samo da rusi ne dođu blizu Jadranskog mora . Već nas 150 godina guraju u razne ratove al dođi će mečka i na njihova vrata.....

Rade

pre 6 godina

Још 2 битне ствари: Русија није никада ишла по свету и колонизовала друге и друго своју војску је градила од своје економије док је је код Британије супротно ...

SARA

pre 6 godina

OVOJ CLANAK OD G-DINA PUTINA TREBA DA BUDE UZOR ZA SRBIJU. LONDON JE BIO UVEK PROTIV RUSIJE I SRBIJE. VREME DA ODLUKA PADNE GDE CE SRBIJA U ROPSTVO EU ILI EVROAZIJU I STSBILNOST. HVALA AKO MI OBJAVITE KOMENTAR.

Milenko Mihajlovic

pre 6 godina

Istorija pozuje da su Britanci iz p mtiveka bili proste podmuklice, licemere i prevaranti. Kroz vekove, kad god su dve ili više Država zaratile, Britanci sproveli procenu koja strana misle da će pobediti i se pridružili pobedničkoj strani.

zoran miljkovic

pre 6 godina

БОЈИМ СА ДА СЕ госп. ПУТИНУ СТЕЖЕ ОМЧА,КАО И СВИМ ДИКТАТОРИМА,САМО ПОЛАКО АМЕРИ НИКАДА НЕ ЖУРЕ,ЕВО ШТА РАДЕ СА КОРЕЈОМ,ПА СА МИЛОШЕВИЋЕМ,ПА ОСТАЛИМА,НЕ БИО У ЊЕГОВОЈ КОЖИ,САДА МУ ЈЕ СВЕ БАЈНО И СЈАЈНО,ЖЕЛИМ МУ СРЕЋУ и НЕКА НАС ОСТАВИ НА МИРУ,НИСМО МИ ВИШЕ НИЧИЈА КОЛОНИЈА.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija