• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.03.2018

19:29

OVAKO JE GAZDA FEJSBUKA ZA DVA DANA OSTAO BEZ 9 MILIJARDI DOLARA: Društvena mreža na udaru kritika zbog zloupotrebe LIČNIH PODATAKA U TRAMPOVOJ KAMPANJI!

Vesti

OVAKO JE GAZDA FEJSBUKA ZA DVA DANA OSTAO BEZ 9 MILIJARDI DOLARA: Društvena mreža na udaru kritika zbog zloupotrebe LIČNIH PODATAKA U TRAMPOVOJ KAMPANJI!

Podeli vest

Bogatstvo Marka Zakerberga za samo 48 sati spalo sa 75 na 66 milijardi dolara zbog toga što su lični podaci 50 miliona korisnika njegove društvene mreže zloupotrebljeni za kampanju Donalda Trampa

Osnivač Fejsbuka i peti najbogatiji čovek na planeti Mark Zakerberg (33) za samo 48 sati ostao je bez devet milijardi dolara zbog skandala nastalog usled korišćenja ličnih podataka 50 miliona korisnika njegove društvene mreže za kampanju predsednika SAD Donalda Trampa. Mladi IT stručnjak, čije je bogatstvo spalo sa 75 na 66 milijardi dolara, mogao bi i krivično da odgovara, budući da je protiv njega pokrenuta istraga u SAD.

Pad na berzi

Nakon što je tokom vikenda otkriveno da su podaci korisnika Fejsbuka zloupotrebljeni, vrednost akcija te kompanije na berzi je u ponedeljak pala za sedam odsto, a u utorak za dodatnih 5,5 procenata. Tako je Fejsbuk izgubio ukupno 60 milijardi dolara i sada vredi 476,83 milijarde. Budući da se Zakerbergovo bogatstvo bazira i na 400 miliona deonica Fejsbuka, on je u ponedeljak ostao bez pet milijardi dolara, a u utorak bez dodatne četiri milijarde.

Taj drastičan pad na berzi dogodio se usled skandala koji je duboko potresao Ameriku. Otkriveno je da je Trampov izborni tim iskoristio podatke korisnika Fejsbuka kako bi ih pridobio da glasaju za njega na predsedničkim izborima 2016. Trampov štab slao im je personalizovane reklame, bazirane na podacima sa te društvene mreže.

ŠEF FEJSBUKA MARK ZAKERBERG OTKRIVA: Iz MAKEDONIJE su slali lažne vesti i pokušali da nameste IZBORE ZA SENAT SAD!

Zloupotreba
"Kembridž analitika" iskoristila podatke korisnika Fejsbuka i napravila personalizovane reklame koje je slala biračima kako bi ih ubedila da glasaju za Trampa

To je izvedeno preko firme "Kembridž analitika", koju je 2013. osnovala jedna britanska kompanija kao analitičko preduzeće za pružanje usluga u izbornom procesu u SAD. Vlasnik "Kembridž analitike" je američki milijarder Robert Merser, a potpredsednik je bio nekadašnji Trampov glavni savetnik Stiv Benon. Ta firma je još 2014. prikupila podatke korisnika Fejsbuka i dve godine kasnije ih upotrebila u Trampovoj kampanji.

printscreen

Podaci su skupljeni preko aplikacije "ovo je tvoj digitalni život", koju je napravio Aleksandar Kogan, profesor psihologije na Univerzitetu Kembridž, inače vlasnik Fejsbukove licence za prikupljanje ličnih podataka korisnika u istraživačke svrhe. Preko njegove kompanije "Global sajens riserč" (GSR), u saradnji sa "Kembridž analitikom", 270.000 korisnika Fejsbuka plaćeno je skoro milion dolara da učestvuju u istraživanju u kojem su rešavali test ličnosti i dali saglasnost da njihovi lični podaci budu iskorišćeni u akademske svrhe. 

AFERA FEJSBUK: Zakerberg priznao greške,najavljuje bolju zaštitu podataka!

60 milijardi dolara izgubio je "Fejsbuk" za dva dana na berzi i sad vredi 476,83 milijarde

Međutim, aplikacija je takođe prikupila informacije o njihovim prijateljima na Fejsbuku, čime su praktično skupljeni lični podaci oko 50 miliona korisnika te društvene mreže. Rezultate testova i Fejsbuk podatke "Kembridž analitika" je kasnije iskoristila da izgradi algoritam koji može da analizira individualne Fejsbuk profile i utvrdi glasačko ponašanje korisnika.

Nisu znali

Kako američki mediji navode, kompanija Fejsbuk je još 2015. saznala da su lični podaci korisnika prikupljeni. Međutim, ta firma tvrdi da nije znala da su podaci i sačuvani. Fejsbuk je saopštio da su korisnici pristali na istraživanje u akademske svrhe, a da je "Kembridž analitika" prekršila ugovor, zadržavši te podatke i koristeći ih u komercijalne svrhe.

Ipak, javni tužioci Masačusetsa i Njujorka traže od nadležnih u Fejsbuku i Marka Zakerberga da razjasne ceo slučaj.
- Traže se dokumenta o kršenju Fejsbukovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i "Kembridž analitike" i niz drugih dokumenata - naveo je izvor iz istrage za američke medije.

I Britanci misle da su oštećeni

Britanske vlasti sumnjaju da su lični podaci korisnika Fejsbuka na isti način kao u kampanji Donalda Trampa iskorišćeni i tokom kampanje pred referendum o izlasku Britanije iz EU. Veruje se da je "Kembridž analitika" radila za struju, koja se zalagala za izlazak iz EU, te da je ta firma uradila isto što i za Trampa - slala personalizovane reklame neodlučnim glasačima da bi ih pridobila na svoju stranu.
Zbog svega toga britanski poslanici su pozvali Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

AKCIJE FEJSBUKA TONU! Ni izvinjenje Zakerberga nije dovoljno

EVO KAKO JE DOŠLO DO FEJSBUK ZEMLJOTRESA! Britanski Kanal 4 TAJNO SNIMAO generalnog direktora "Kembridž analitike"!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59