• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

22.03.2018

21:45

POTVRĐENE SUMNJE O TROVANJU DVOSTRUKOG AGENTA: Britanski eksperti utvrdili kojom supstancom je otrovan Skripal

Vesti

POTVRĐENE SUMNJE O TROVANJU DVOSTRUKOG AGENTA: Britanski eksperti utvrdili kojom supstancom je otrovan Skripal

Podeli vest

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej saopštila je da su eksperti vojne laboratorije u Port Daunu „pozitivno utvrdili“ da supstanca koja je korišćena u trovanju Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije pripada grupi supstanca „novičok“, navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika premijerkinog kabineta 

Tereza Mejova se sastala danas u Briselu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Premijerka im je predstavila detaljni izveštaj o istrazi o korišćenju u Solsberiju borbenog nervnog gasa koji se proizvodi u Rusiji. Ona je izjavila da su vodeći naučnici u Port Daunu pozitivno utvrdili da hemijska supstanca koja je korišćena pripada grupi ’novičok‘ - navodi se u saopštenju koje je dobio Sputnjik.

Mejova je izjavila da je Britanija sigurna da je Rusija ranije proizvodila tu supstancu.

- Velika Britanija, Nemačka i Francuska su potvrdile da ne postoji drugačija verzija događaja od one da je Rusija odgovorna za nesreću… Lideri su se dogovorili da nastave kontakte narednih dana - navodi se u saopštenju.

Portparolka Stejt department Heder Navert je nazvala smešnom izjavu Rusije da je neka druga zemlja mogla da otruje Skripala u Velikoj Britaniji. Ona je dodala da SAD, kao i druge države, podržavaju London o ovom pitanju.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripal, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalevih supstancom A234 umešana Rusija.

S tim u vezi, britanska premijerka Tereza Mej 14. marta je objavila donošenje niza mera protiv Rusije, među kojima su proterivanje 23 ruskih diplomata u roku od nedelju dana i zamrzavanje svih bilateralnih kontakata na visokom nivou.

Rusija kategorički negira svoju umešanost u trovanju Skripalevih, a Ministarstvo inostranih poslova Rusije proglasilo je 17. marta 23 britanskih diplomata personama non grata i naložilo im je da izađu iz zemlje do kraja naredne sedmice. Istovremeno, Moskva je povukla saglasnost za otvaranje Konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zlata

pre 5 godina

Hajde Englezi,prestanite vise da obmanjujete ceo svet! Pa svaki covek na planeti zna,da ste produzena ruka Amerike i da u dogovoru sa njima ,sirite laznu propagandu protiv Rusije!!!Ali Putinu ne nozete nista,na moje veliko zadovoljstvo !!!

leonida

pre 5 godina

Divim se gospođi Terezi Mej koliko je inteligentna, pre bih rekao vidovita. Ona je u samom startu otkrila da se radi o novičoku i odmah optužila Rusiju za to gnusno delo, ne čekajući stručnjake za bojne otrove, koji su kako vidimo tek juče otkrili da se radi o istoj supstanci o kojoj je "Majka Tereza" govorila.Da ova tragikomedija poprimi epski karakter odmah su u pomoć stigli sateliti Londona: USA, Nemačka i Francuska, rekavši da bez obzira što nismo videli tog nesretnog oca sa kćerkom kako izgledaju i u kakvom su stanju, mi verujemo Londonu i "Majci Terezi" na reč jer istina je samo tu i nigde više.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Обична хистерија а не.. - "мистерија"...!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59