• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2018

20:12

PREDSEDNIK ČEŠKE ZEMAN: Proveriti da li je "novičok" proizveden u Češkoj!

Vesti

PREDSEDNIK ČEŠKE ZEMAN: Proveriti da li je "novičok" proizveden u Češkoj!

Podeli vest

Češki predsednik Miloš Zeman naložio je kontraobaveštajnoj službi da utvrdi da li postoji mogućnost da je u Češkoj proizveden nervni agens "novičok", koji je korišćen u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji

Zeman je taj nalog izdao nakon što je češka vlada odbacila ruske navode da postoji mogućnost da je nervni agens, poznat kao "novičok", došao iz Češke.
Portparol češkog predsednika je rekao da je Zeman odluku doneo posle sastanka sa predstavnicima kontraobaveštajne službe.

Rojters prenosi da je Zemanov portparol posle na Tviteru reagovao i na pisanje portala koji su odluku Zemana protumačili kao stajanje na stranu Rusije, ističući da su to "lažne vesti".
Češka je ranije danas odlučila da protera troje ruskih diplomata u znak solidarnosti prema Britaniji.

Češki premijer Andrej Babiš je odbacio navode da "novičok" vodi poreklo iz Češke.

- Rusi su prešli sve granice kada su rekli da ''novičok'' možda potiče od nas. To je apsolutna laž- poručio je Babuš.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno je izjavila da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.
Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

London tvrdi da je nervni agens "novičok" korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukok špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja 90-ih godina prošlog veka.

- Poreklo te toksične supstance je najverovatnije iz zemalja koje su vršile intenzivna istraživanja "novičoka" od kraja 90-ih. To su Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska", rekla je Zaharova za tv stanicu "Rusija 24", navodeći da su SAD, međutim, "pod znakom pitanja", prenosi Tas s.

Ministri spoljnih poslova Švedske i Češke, kao i slovačko Ministarstvo spoljnih poslova odmah su odbacili navode Zaharove.
Češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnjicki je, takođe, kao neosnovane odbacio navode Zaharove.
"Ovo je primer manipulisanja informacijama u javnosti sa izuzetno spekulativnom porukom koja ne može biti dokazana", napisao je na Tviteru Stropnjicki, prenosi Rojters.

Češka ministarka odbrane Karla Slečova je navode Zaharove nazvala apsurdnim.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

RUSI PRONAŠLI DOKAZE! Nervni agens A-234 kojim je otrovan Skripal RAZVIJEN U SAD!

AFERA SKRIPAL! RUSKE VLASTI TVRDE: Nervni otrov "novičok" nije proizveden u Rusiji!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59