• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Alo

03.04.2018

17:03

(VIDEO) VELIČANSTVEN DOČEK PUTINU U ANKARI: Erdogan na ulice izveo i konjicu, NE MARI ZA PRETNJE KOJE STIŽU IZ VAŠINGTONA!

Vesti

(VIDEO) VELIČANSTVEN DOČEK PUTINU U ANKARI: Erdogan na ulice izveo i konjicu, NE MARI ZA PRETNJE KOJE STIŽU IZ VAŠINGTONA!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u Ankaru, gde se sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom

Ruskom predsedniku je u glavnom gradu Turske priređen veličanstven doček. Na ulice su izvedene konjice, a tu je bila i neizbežna počasna garda koja je bila postrojena ispred dva predsednika.

Tanjug

Erdogan je Putina dočekao na ulazu u predsedničku palatu, a potom su intonirane himne dve zemlje.

Po dolasku ispred predsedničke palače Putin je vojnike u počasnoj gardi pozdravio rečima "merhaba asker" (pozdrav vojnici).

Nakon zajedničke fotografije ispred predsedničke palate, Erdogan i Putin su putem video-konferencije prisustvovali polaganju kamena temeljca za gradnju prve turske nuklearne elektrane Akuju.

(VIDEO) TURSKA UŠLA U ATOMSKU ERU: Putin i Erdogan svečano otvorili gradilište nuklearke Akuju!

Nakon toga je planiran bilateralni sastanak, a potom će Erdogan i Putin predsedavati 7. sastankom Veća za saradnju na visokom nivou između Turske i Rusije. Nakon sastanka je planirano potpisivanje sporazuma, potom zajednička konferencija za novinare, a nakon toga i večera u čast ruskog predsednika Putina.

Putin će tokom sutrašnjeg dana u Ankari prisustvovati i trilateralnom samitu Turske, Rusije i Irana, a tema samita je Sirija.

Tanjug

Jedna od glavnih tema razgovora je prodaja ruskih sistema protivraketne odbrane S-400 Turskoj zbog čega Vašington Ankari preti sankcijama. Tu se pominje i odbijanje prodaje lovačkih aviona F-35 ukoliko Ankara kupi ruske sisteme, međutim Turska je jasno stavila do znanja da od te transakcije neće odustati.

Rusija ulaže velike napore kako bi Tursku snabdela sistema S-400 do 2020. godine, napominje Tass, ali dodaje da je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao, uoči Putinove posete Ankari, da "ne zna u kom stepenu će ruska strana nastojati da zadovolji zahtev Turske".

Tanjug

U 2017 Putin i Erdogan održali 8 sastanaka, 20 puta pričali telefonom 

Niz kontakata bez presedana između predsednika Rusije i Turske prethodio je samitu. Samo u 2017. godini, Putin i Erdogan održali su osam sastanaka i više od 20 telefonskih razgovora- naveo je Putinov pomoćnik.

AP je juče ocenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

"Ruske i turske vojne i obaveštajne službe blisko sarađuju u tom domenu", rekao je Ušakov, dodavši da će dva lidera nastaviti potragu za zajedničkim političkim rešenjima u Siriji.

"Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz posećanje da su dve strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO".

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dve zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 6 godina

Vreme svetskog policajca je proslo.. i sa tim se amerikanci moraju pomiriti... Navikli su da gaze cizmom po svima koji se usprotive njihovim interesima..

Vlado

pre 6 godina

Turci su prevrtljivi, treba ih se paziti, za cas promene misljenje, cas jedno cas drugo pricaju.

Ljubo

pre 6 godina

Auuu ,koja samarcina zapadu ,...rekoh da nema boljeg prijatelja sad Turska od Rusije.Odrzace svoju suverenost ,bez kojekakvih " obojenih proljeca" .

Lala iz Banata

pre 6 godina

У...мож* да биде и зајебато...! Замислите од сутра Турци... - на "атомски" погон...!!

Tomislav Crnojević

pre 6 godina

Nije mi baš bilo pravo što je onaj vojnik sa sabljom išao tik iza našeg Putina, ali Hvala Bogu - odahnuo sam na kraju! Zajeban neki običaj!!! Ali, sve je dobro kad se dobro svrši!!!

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija