• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.04.2018

19:15

KINA ĆE SAHRANITI AMERIKU: Peking žestoko odgovorio na provokacije SAD, POČEO TRGOVINSKI RAT!

Vesti

KINA ĆE SAHRANITI AMERIKU: Peking žestoko odgovorio na provokacije SAD, POČEO TRGOVINSKI RAT!

Podeli vest

Peking povećao poreze za 15 i 25 odsto na uvoz 128 proizvoda iz SAD, kao odgovor na američko uvećanje uvoznih dažbina na artikle iz Kine. Prethodno je Kina počela trgovinu naftom u svojoj valuti juanu i tako zadala ogroman udarac dolaru

Kina bi ekonomski mogla da sahrani Ameriku. Peking je juče povećao poreze na uvoz 128 proizvoda iz SAD, što je odgovor na američko povećanje uvoznih dažbina na proizvode iz Kine, uvedeno krajem prošlog meseca. Taj potez dolazi nakon što je Peking počeo da trguje naftom u svojoj valuti juanu, čime je zadao ogroman udarac američkom dolaru, dosad neprikosnovenom platežnom sredstvu na međunarodnom tržištu.

Težak udarac

Kina je za 15 i 25 odsto povećala porez na niz artikala, od hrane, preko odeće do elektronike. Za 15 odsto su uvećane dažbine na uvoz 120 američkih artikala, poput svežeg i suvog voća, bilja, penušavih vina, ali i na cevi od nerđajućeg čelika i legura različitog prečnika, koje koriste naftne i gasne kompanije. Čak 25 procenata uvećan je porez na uvoz osam artikala, poput svinjetine i različitih svinjskih proizvoda, kao i lomljenog aluminijuma.

Dolaru se bliži kraj

Kina ima šansu da uradi ono što Muamer el Gadafi nije uspeo i prekine dominaciju američkog dolara

Aleksandar Jegorov

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da su nove mere uvedene radi zaštite interesa zemlje i da su u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (WTO).Tako je Peking odgovorio na potez predsednika SAD Donalda Trampa, koji je 23. marta za 25 odsto povećao porez na uvoz čelika i za 10 procenata na uvoz aluminijuma. Tramp je mislio da će tako smanjiti američki deficit u trgovini s Kinom, koji je, prema njegovim rečima, prošle godine iznosio čak 375,2 milijarde dolara. Vodio se logikom da, ako podigne poreze na uvoz kineskih artikala, oni će poskupeti i u maloprodaji, te ih Amerikanci više neće kupovati. Međutim, započeo je trgovinski rat, koji će, prema ocenama analitičara, gotovo sigurno izgubiti.

- Kina, treći najveći uvoznik američkog svinjskog mesa, ciljala je tamo gde je Tramp najslabiji. Potez Pekinga usmeren je na poljoprivredne oblasti u SAD u kojima je Tramp većinom odneo pobedu na predsedničkim izborima. Ti poljoprivrednici izvoze u Kinu robu u vrednosti od skoro 20 milijardi dolara, od čega samo na svinjetinu odlazi 1,1 milijarda. Oni neće biti zadovoljni onim što je čovek za koga su glasali uradio - objašnjavaju analitičari.

Sledeći je na redu "Epl"

Kina je upozorila Vašington da će uvesti strože mere ukoliko SAD nastave sa trgovinskim ratom. Spekuliše se da bi Peking mogao da poveća poreze američkim tehnološkim kompanijama koje imaju fabrike u Kini, poput "Epla". To bi dovelo do značajnog povećanja cena proizvoda tih tehnoloških giganata.

Oni dodaju da će to dodatno uzdrmati Ameriku nakon velikog udarca koji joj je Kina zadala krajem marta. Tada je Peking, najveći uvoznik nafte na svetu, počeo da trguje crnim zlatom u juanu. Eksperti kažu da je to istorijski prvi korak ka okončanju dominacije dolara na međunarodnom tržištu.

- Kina ima šansu da uradi ono što pokojni libijski lider Muamer el Gadafi nije uspeo. On je želeo da uvede zlatni dinar, valutu koja bi bila osigurana zlatnim rezervama, a kojom bi zemlje Bliskog istoka trgovale naftom. To, međutim, nije uspeo da uradi, SAD su ga sprečile u tome svojom vojnom intervencijom u kojoj je ubijen - kaže Aleksandar Jegorov, stručnjak za međunarodnu trgovinu.

Velika šansa

S druge strane, prema njegovim rečima, Kina ima šansu koju ne bi trebalo da propusti.

- Za razliku od Gadafija i njegove Libije, Kina ima nuklearni štit. Njena uloga u globalnoj ekonomiji je ogromna i može da pokuša da sruši monopol u trgovini naftom. Ta zemlja je najveći uvoznik nafte na svetu i svi proizvođači će morati da se povinuju njenoj strategiji - objašnjava Jegorov.

On dodaje da je vreme za lansiranje petro-juana sada perfektno.

- Ključni proizvođači nafte Rusija, Iran i Venecuela su pod pritiskom sankcija SAD, tako da je ovo dobar momenat da i oni izbace dolar i zamene ga juanom u trgovini crnim zlatom. Ako se to dogodi, američki dolar će biti prošlost, a američka ekonomija na kolenima - zaključuje Jegorov.

TRGOVINSKI RAT NA POMOLU: Kina duboko razočarana odlukom Trampa O POKRETANJU MERA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17