• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2018

14:10

IPAK NA SLOBODI! Pudždemon platio kauciju i izašao iz nemačkog zatvora!

Vesti

IPAK NA SLOBODI! Pudždemon platio kauciju i izašao iz nemačkog zatvora!

Podeli vest

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon izašao je danas iz nemačkog zatvora, nakon što je uplatio kauciju od 75.000 evra koju mu je sud odredio

Nemački tužioci saopštili su prethodno da su naložili da Pudždemon bude odmah pušten iz zatvora, nakon uplaćene kaucije.

Kancelarija tužilaštva u Šlezvigu navela je u saopštenju da je Pudždemon vlastima ostavio adresu u Nemačkoj, na kojoj će boraviti dok sud ne donese odluku o zahtevu Madrida za njegovo izručenje po osnovu optužbe za zloupotrebu javnih sredstava, preneo je AP.

Ranije danas, advokati bivšeg katalonskog lidera stigli su u nemački zatvor u kojem je on proveo protekle dve nedelje i očekivalo se da će on uskoro biti pušten nakon što uplati kauciju.

Nemački državni sud u Šlezvigu juče je doneo odluku da Pudždemon može da bude pušten uz kauciju, odbacivši zahtev Madrida da Pudždemon bude izručen po osnovu glavne optužbe, a to je optužba za pobunu.

Međutim, nemački sud je saopštio da nije odbacio zahtev za izručenje Pudždemona Madridu po drugom osnovu - po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava, te da će Pudždemon biti pušten dok sud ne razmotri taj zahtev i ne donese odluku o njegovom eventualnom izručenju.

Nakon što je sud objavio odluku, španska vlada je juče saopštila da poštuje odluku nemačkog suda.

Inače, u obrazloženju suda u Šlezvigu stoji da Pudždemon ne može biti izručen po optužbi za pobunu jer nemački zakon za takvu optužbu podrazumeva upotrebu pretnje ili sile dovoljne da slomi volju vlasti.

Pudždemon je uhapšen u Nemačkoj po španskoj poternici kada je pokušao da se 25. marta preveze iz Finske do Belgije, gde trenutno boravi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija