• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2018

19:59

AFERA FEJSBUK: Zakerberg se izvinio zbog skandala!

Vesti

AFERA FEJSBUK: Zakerberg se izvinio zbog skandala!

Podeli vest

Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška, rekao je osnivač društvene mreže

Izvršni direktor kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg poručio je Kongresu SAD da ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spreči zloupotrebu i izvinio se.

-Sada je jasno da nismo učinili dovoljno da sprečimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu - naveo je on u pisanom saopštenju koje je objavio Komitet Predstavnickog doma SAD za energiju i privredu.

Pročitajte još: I kanadska firma ilegalno prikupljala podatke korisnika Fejsbuka? 

- Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Fejsbuk, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovde dogodi - dodao je on.

On je takođe naglasio da će velike investicije Fejsbuka u bezbednost "značajno uticati na našu profitabilnost koja napreduje".

Zukerberg se danas sastaje sa američkim poslanicima uoči dvodnervnog svedočenja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Akcije Fejsbuka porasle su 1,7 odsto u trgovini tokom dana.

Kompanija Fejsbuk se našla pod velikim pritiskom nakon što je otriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme "Kembridž analitika" nakon što je uzbunjivač, Kristofer Vajl, koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu "Gardijan" da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Kako je Rojters prošle nedelje preneo, Vajli je izjavio i da je "Kembridž analitika" sarađivala i sa kanadskom "Egrigejt ILj".

U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je Egrigejt ILj povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga - navodi se u saopštenju Fejsbuka.

SCL je skraćenića za firmu "Laboratorije za strateške komunikacije", koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je "Kembridž analitike", objašnila je britanska agencija.

Vajli tvrdi da je "Egrigejt IQ" primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17